Windows 7 wordt nog steeds veel gebruikt, maar Microsoft houdt vast aan zijn tijdsplanning: op 14 januari 2020 eindigt de ondersteuning ervoor. Voor je het weet is het zover. Maar wat betekent het concreet dat de Windows 7 support stopt en waar moet je op letten? We gaan in op de belangrijkste vragen en geven oplossingen.
Als Microsoft de ondersteuning voor een Windows-versie beëindigt, zijn de reacties steeds weer anders. Toen dat in 2014 gebeurde voor Windows XP, was er enorm veel ophef. Bij het geplande einde aan de ondersteuning was Windows 7 toen al algemeen geaccepteerd als volwaardige opvolger. Toch wilden en konden veel gebruikers nog geen afscheid nemen van Windows XP. Ze waren er fan van of konden vanwege incompatibiliteiten niet overstappen. Het einde van de support voor Windows Vista riep echter nauwelijks reacties op, omdat dat door bijna niemand meer werd gebruikt.
In januari 2020, wanneer Microsoft de support voor Windows 7 stopzet, zal er wel weer veel theater zijn en wordt het drama nog een graadje erger. Het marktaandeel van Windows 7 zal dat van Windows XP ten tijde van het support-einde namelijk flink overtreffen. Bovendien is Windows 10 nog lang niet door iedereen geaccepteerd als opvolger. Er zijn ook nog behoorlijk veel Windows 7-gebruikers die het aanbod om Windows 10 gratis te krijgen volledig hebben genegeerd en Windows 7 zullen blijven gebruiken tot ze echt niet meer anders kunnen of alle waarschuwingen in de wind slaan en gewoon door blijven werken met de oude Windows-versie.
Maar wat moet je nu doen? Overstappen naar Windows 10 of hopen dat je Windows 7-pc niet besmet zal raken? In dit artikel bekijken we wat het einde van die ondersteuning eigenlijk inhoudt en welke gevolgen dat heeft.