Lichte laptop – Asus ZenBook 13 (2020) review

Marco den Teuling
0

Laptopfabrikanten proberen elkaar de loef af te steken met nog compactere en lichtere versies van hun laptops, zonder aan prestaties in te boeten. De ZenBook 13 was al een lichte laptop, maar de nieuwste versie weegt nog minder. Mag het een onsje minder zijn?

De nieuwe ZenBook 13 is met een gewicht van maar 1,07 kg nog lichter dan die uit 2019. Het scheelt nog geen ons, maar toch ruim 75 gram. Ook de nieuwe versie is ongeveer een A4-tje groot (20,3 × 30,4 cm), maar hij is nog dunner geworden en slechts 13,9 mm dik. Dankzij dunne schermranden past er toch een 13,3-inch full-hd-scherm in, dat prettig mat is uitgevoerd. Geen touch, dat vind je bij de ZenBook Flip-modellen.

lichte laptop Asus ZenBook 13 (2020) review

Design en prestaties

De behuizing is grotendeels metaal, met een plastic rand rond het display. Kleur­accenten ontbreken, het deksel is voorzien van een excentrisch geplaatst Asus-logo met subtiel zichtbare geborsteld-metalen cirkels er omheen. In combinatie met de slanke afmetingen oogt het apparaat stijlvol. We hebben de donkergrijze versie (pine grey) getest, maar er is ook een lilakleurige voor de liefhebbers (lilac mist).

De compacte behuizing bevat aardig wat hardware om mee te patsen: het test­model had 16 GB aan werkgeheugen, een NVMe-­ssd van 1 TB en een Intel Core i7-1065G7. Die 15W-processor is een van Intels snelste laptopprocessors van de recente 10-nm Ice-Lake-­serie. Bij Cinebench R20 haalt hij 435 / 1515 punten (1T / MT). De vier cpu-cores met hyperthreading draaien standaard op 1,3 GHz, maar een enkele core kan tot ­3,9 GHz aan turbo bieden (3,5 GHz voor alle cores). Dat zijn lagere frequenties dan de op 14 nm gefabriceerde Comet-Lake-cpu’s, maar dat wordt gecompenseerd door andere verbeteringen.

Zo biedt de i7-1065G7 flinke verbeteringen bij het (de)coderen van media en het uitvoeren van taken via de gpu, bijvoorbeeld bij Adobe Premiere en Photoshop. De G7 in de cpu-aanduiding wijst op de Iris Plus G7. Die geïntegreerde gpu scoort stukken beter dan de oudere Iris Plus of Intel HD. De prestaties zitten ergens tussen de Radeon Vega 10 en GeForce MX 150 in. De 3DMark-scores die we maten (FireStrike 2723 / Time Spy 922) zijn niet die van een gaminglaptop, maar moderne 3D-games zijn vaak wel speelbaar op 720p met lage settings. De beloofde maximale accuduur van 22 uur is dan uiteraard snel weg.

 


Ontvang meer laptop-reviews en tips voor je laptop!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Compacte en lichte laptop

De compacte behuizing beperkt de ruimte voor het verlichte toetsenbord, maar Asus benut de breedte bijna helemaal bij dit nieuwe model. Dat de indeling ook is veranderd zal niet iedereen bevallen: de kleinere cursortoetsen zitten weer op één rij gepropt en de Fn-toets rechts is weg. Dat biedt wel ruimte voor een extra kolom toetsen met Home, PgUp/Dn en End – handig bij bladeren door documenten of websites. Het ­grote touchpad kan ook als numeriek cijferblok fungeren.

Het aantal aansluitingen in de (dunne) randen is beperkt. Wel aanwezig is 2 × USB-C met Thunderbolt 3 (met DisplayPort), eenmaal USB A 3.1 Gen 1, HDMI 2.0 en een microSD-kaartlezer. Geheugenkaartjes in SD-formaat zul je met een externe kaartlezer moeten uit­lezen. Een audiopoort ontbreekt, daarvoor zit er een USB-C dongle in de doos. Er is wel Bluetooth 5.0 aanwezig om een draadloze headset of hoofdtelefoon aan te sluiten en Wi-Fi 6 (802.11ax) voor een snelle netwerkverbinding.

Opladen en gebruik

Dankzij de geïntegreerde webcam met infrarood kun je inloggen via Windows ­Hello. Opladen gaat via USB-C en in geval van nood kan een willekeurige adapter met Power ­Delivery worden gebruikt. De kleine krachtpatser raakt snel verhit als hij aan het werk wordt gezet, maar doordat het scharnier de body iets optilt kan hij zijn warmte aardig kwijt. Het geruis van de ventilatie zal bij een gemiddelde kantoortuin nauwelijks opvallen. De nieuwe ZenBook 13 met Ice-Lake-­cpu is al met al een prima portable en krachtige allrounder, waar je ook best een spelletje op kunt spelen.

(Marco den Teuling, c’t magazine 9/2020, p. 21)

Asus ZenBook 13 (2020) UX325

Lichte laptop met Iris Plus G7 graphics
FabrikantAsus, www.asus.nl
SysteemIntel Core-i7 1065G7 (HT-quadcore) 1,3 GHz (max 3,9 GHz), 16 GB ­LPDDR4, Micron 2200 PCIe ­NVMe-ssd (1 TB)
Afmetingen / gewicht20,3 × 30,4 × 1,4 cm / 1,07 kg
Scherm13,3″ full-hd, IPS, 16:9, mat
Shoplink en prijsZenBook 13 (2020)  € 1320

 

Uitgebreide reviews en achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er