Flinke externe opslag: WD Elements Desktop Storage 14 TB

Alieke van Sommeren
0

De externe harde schijf WD Elements 14 TB biedt een ruime hoeveelheid opslag en is daarbij ook nog eens lekker snel.

De WD Elements Desktop Storage 14 TB heeft een fysieke aan-uitschakelaar, maar die heb je nauwelijks nodig. Als je je pc uitzet, springt de disk in een slaapstand waarin hij maar 0,2 watt nodig heeft. De externe schijf verbruikt ongeveer 8 watt tijdens het lezen en schrijven, wat bijna alleen maar het energieverbruik van de schijf zelf is.

Volgens de SMART-waarden zit er een WD140EMFZ in verstopt. Dat is een met helium gevulde harde schijf die met 5400 rondjes per minuut draait. Aan de buitenste tracks haalt de Elements echter zo’n 220 MB/s, en dat is alleen haalbaar met een hoger toerental. De Android-app Spectroid geeft 7200 rpm aan.

Er zit een klassieke usb type A-plug aan de kabel die je in je pc plugt en een brede micro B-plug aan de andere kant voor de schijfbehuizing. Die laatste heeft na veelvuldig inpluggen en loskoppelen de neiging eruit te vallen, dus het is beter om die plug continu in de poort te laten zitten. Tijdens gebruik is de WD Elements nauwelijks hoorbaar met slechts 0,3 sone.

Als hij op een bureau-oppervlak staat, heb je wel last van storende trillingen. Afgezien daarvan is de WD Elements zeer geschikt als harde schijf voor je back-ups, met veel opslagruimte.

WD Elements Desktop Storage 14 TB
typeWDBWLG0140HBK
afmetingen66 × 135 × 48 mm
capaciteit14 TB (ook 2, 3, 4, 5, 6, 8,  10 en 12 TB)
prijs€ 290

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

 

Meer hardware-reviews c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Toshiba-schijf met 14 TB getest

Toshiba's eerste met helium gevulde harde schijf biedt dankzij negen platters 14 TB aan opslagruimte. Hij gebruikt de ingeburgerde PMR-techniek. We be...

Externe behuizing voor ssd of harde schijf: 8 modellen getest

Een (oude) harde schijf of ssd kun je in een usb-behuizing stoppen en als extern opslagmedium gebruiken. We hebben een aantal modellen externe behuizi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er