Topaz Video AI review: videobewerking met behulp van AI

Elwin Hodžić
0

In deze review werpen we een blik op de video-editor Topaz Video AI. Tegenwoordig is het een van de video trends om gebruik te maken van AI in video’s en/of videobewerking. Zo maakt bijvoorbeeld deze software gebruik van kunstmatige intelligentie om videomateriaal met een lage resolutie te verbeteren, tussenframes te berekenen en andere fouten te verminderen.

Topaz Video AI review: videobewerking met behulp van AI

Ontvang informatie en tips over software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Waarom Topaz Video AI gebruiken?

Vaak is de kwaliteit van homevideo’s teleurstellend. Oude VHS-opnamen hebben een lage horizontale resolutie van 220 tot 240 lijnen, terwijl Super 8-film een beeldgrootte heeft van 5,79 × 4,14 millimeter en 18 micron per filmkorrel, wat nog steeds 650 × 465 pixels oplevert. Zelfs een video die via WhatsApp wordt verzonden, heeft slechts een resolutie van 848 × 480 pixels. Wij hebben geprobeerd om hogere resolutie en scherpere beelden te halen uit deze beelden met behulp van Topaz Video AI.

Wat zijn de hardware benodigdheden voor Topaz Video AI?

Het gebruik van kunstmatige intelligentie op video’s vereist veel werk, maar hoeft niet direct uitgevoerd te worden. Er zijn weinig hardwarevereisten nodig, zoals een DirectX 12-compatibele grafische kaart en een moderne processor. 32 GB RAM wordt aangeraden, maar minimaal 16 GB en 2 GB grafisch geheugen zou voldoende moeten zijn.

De software geeft aan dat het vijf dagen zou duren om een homevideo van 30 minuten volledig te analyseren en te verbeteren op een pc die beschikt over een AMD Ryzen 7 5700G cpu & 32 GB aan werkgeheugen. Het proces was echter niet voltooid na een weekend. Een WhatsApp-clip van 25 seconden werd in 35 minuten verbeterd naar 4K resolutie.

Op welke besturingssystemen werkt Video Topaz Ai?

De software kun je gebruiken op Windows en macOS. De bedoeling van de software is om de resolutie van een video te verbeteren en oneffenheden zoals stof, krassen en filmkorrels te verminderen.

Wat kun je met Topaz Video AI?

De interface biedt verschillende softwaremodellen: Gaia en Artemis HQ schalen al materiaal van goede kwaliteit naar 4K- of 8K-resolutie. Artemis LQ verwijdert ruis en verscherpt materiaal met een lage resolutie, zoals oude homevideo’s. Gaia CG en Theia zijn toegewijd aan grafische afbeeldingen zoals klassieke tekenfilms. Filmkorrel kan aan het einde worden toegevoegd om slechte scherpte te verbergen.

Meer dan alleen beeldresolutie verhogen

Topaz Video AI is een programma dat meer kan dan alleen beeldresolutie verhogen. Na behandeling met het programma, zullen de video’s aanzienlijk soepeler lopen en licht schudden zal volledig worden gecorrigeerd. Bij Super 8-opnamen verdween de flikkering na behandeling, net als het meeste stof en krassen. In gecomprimeerde digitale video minimaliseert het programma artefacten door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, waardoor de beelden er vloeiender en scherper uit zien. Echter, het programma heeft moeite met het verwerken van gezichten, en kan gelaatstrekken veranderen of gezichten volledig laten verdwijnen.

Tussenbeelden genereren op verzoek

Topaz Video AI kan tussenbeelden genereren op verzoek. Dit kan de framesnelheid van een video verhogen, bijvoorbeeld van 24 of 30 naar 60 frames per seconde, wat helpt om slow motion effecten te verlengen. Bij opnamen gemaakt met een smartphone corrigeert het programma het “rolling shutter”-effect, waarbij sommige camerasensoren het beeld regel voor regel lezen en dit kan leiden tot positionele fouten bij vertraagde beelden. Het programma kan ook het “luxaflex-effect” verwijderen dat kan optreden als gevolg van het interliniëringsproces bij televisie-uitzendingen (deïnterliniëring).

Conclusie Topaz Video AI review

Al met al is Topaz Video AI een programma dat inferieur videomateriaal kan verbeteren, hoewel het geen wonderen verricht. Het resultaat hangt af van de kwaliteit van de bronvideo, en lange video’s moeten mogelijk worden opgedeeld in kleinere stukken voor verwerking. Met bijvoorbeeld 50 jaar oude homevideo’s zal de beeldkwaliteit na behandeling nog steeds wazig zijn, maar de beelden zullen minder trillen en er zullen minder stof en krassen zichtbaar zijn.

De software is vooral effectief bij het verwerken van digitale opnamen. Het programma maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om artefacten te verminderen en details te herstellen in digitale video’s. Het doet het echter minder goed bij het verwerken van gezichten, maar wel bij het verbeteren van landschaps- en natuurfoto’s.

Topaz Video AI review- plus- en minpunten

+ Werkt goed bij digitale opnamen
± Niet altijd even goed qua verwerken
prijzig

Topaz Video AI specificaties

SystemenWindows 10 of hoger, macOS 10.14 of hoger
FormatenAVI, DV, FLV, M1V, MKV, MOV, MP4, MPEG-2, WebM, WMV en meer
Licentie GPLv2 (opensource)
Prijs & downloadlink299 dollar via topazlabs.com

Lees meer over software in c't 05/2024

Meer over

Softwarevideo

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er