Asus RT-AX88U: router voor Gigabit-wifi

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

We hebben pre-ax, de voorversie van de volgende wifi-generatie IEEE 802.11ax, alias wifi 6, bij de eerste router uitgeprobeerd. Een paar dingen gaan bij de Asus RT-AX66U inderdaad sneller, maar sommige zelfs duidelijk.

De volgende wifigeneratie IEEE 802.11ax, die in de volksmond beter bekend zal worden als wifi 6, moet in bepaalde situaties tot vier keer zo snel kunnen zijn als de oude standaard. Dat zal ongetwijfeld best kunnen, maar de formulering ‘in bepaalde situaties’ geeft al aan dat het niet altijd zo is.

Daarbij komt een groot deel van de winst door de breedte van de zendkanalen nogmaals te verdubbelen tot 160 MHz. Maar dat extra brede spoor zal lang niet overal en altijd te gebruiken zijn.

We konden een voorversie van de standaard, die waarschijnlijk pas eind 2019 definitief wordt, al uitproberen met de Asus wifirouter RT-AX88U.

Eerste snelheidstests

Om te testen moesten we een apparaat als basisstation en een tweede als bridge gebruiken en die twee met drie Gigabit-ethernetverbindingen aan pc’s verbinden omdat de routers geen snellere LAN-poorten hebben. Vervolgens lieten we de iperf3-benchmark drie keer parallel draaien met ieder vier TCP-streams tegelijk om de doorvoer omhoog te krijgen.

Ook de 11acwifistandaard doet het bij een zeer goede draadloze verbinding immers al duidelijk sneller met meerdere parallelle overdrachten in plaats van één. Asus claimt in een laboratoriumsetting in het optimale geval 2,4 Gbit/s netto verstuurd te hebben.

Wij kwamen tot een kleine 1,9 Gbit/s netto. Bruto haalt de combinatie maximaal 4,8 Gbit/s (vier MIMO-streams, 11ax-4800). Een combinatie van wat oudere apparaten (Fritzbox 7580, Asus PCE-AC88 PCIe-insteekkaart, beide 11ac-1733) komt bij eenzelfde opbouw tot 0,8 Gbit/s netto.

Maar bedenk daarbij wel dat het om de totale doorvoer van meerdere parallelle overdrachten gaat (de bovenste tabel linksonder). Bij afzonderlijke down- en uploads was pre-ax lang niet zoveel sneller dan 11acwifi (onderste tabel) – als het al sneller was.

Oudere 11ac-clients

De nieuwe router kan ook overweg met oudere 11ac-clients. Een Acer V3-notebook met een QCA6174 was met slechts twee MIMO-streams ook aangenaam snel. Die snelheid was op de 5GHz-band wat hoger dan in combinatie met de Fritzbox, wat waarschijnlijk komt door de externe antennes van de Asus.

Toen we de 11ax-apparaten begrensden tot het gebruik van een bandbreedte van 80 MHz, nam de topsnelheid ongeveer 37 procent af, van 1848 tot 1172 Mbit/s. Andersom berekend betekent het verdubbelen van de kanaalbreedte dus een effectieve versnelling van ongeveer 58 procent.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Routerwerking

De RT-AX88U is met een wizard in gebruik te nemen, maar je kunt achteraf ook zelf nog allerlei instellingen aanpassen. Op de NAT-performance was eigenlijk niets aan te merken en de router is ook geschikt voor de volgende super-vectoring-generatie.

De NAS- performance via LAN met een USB 3.0-ssd kwam gemiddeld tot een prettige 110 tot 113 MB/s (schrijven/lezen, SMB/FTP, bestands systeem VFAT, NTFS, ext4). Maar helaas draait er wel een oeroude SMB-server op (Samba 3.0.33 van 2008) op, die alleen het onveilige SMB1 aanbiedt.

Conclusie

De RT-AX88U laat zien wat de nieuwe wifistandaard in principe kan. Maar eigenlijk heeft zo goed als niemand dat nieuwe preax- wifi al nodig, want er zijn nog paar een paar geschikte clients.

Wacht dus nog gewoon een tijdje tot 11ax oftewel wifi 6 ook standaard in smartphones en tablets zit en er usb-adapters of eventueel PCIe-kaarten zijn om je pc te upgraden. Tot dat moment is de Asus RT-AX88U eigenlijk niet meer dan een duur preview-exemplaar.

(Ernst Ahlers, Noud van Kruysbergen)

Asus RT-AX88U

Wifirouter
FabrikantAsus
WifiIEEE 802.11n-600/ac-1733/ax-4800,
simultaan dualband, WPS, DFS
Bedieningselementenpower, reset, WPS, wifi, LED, 8 statusleds
Aansluitingen9 × RJ45 (Gigabit-ethernet),
4 × RP-SMA (antennes), 2 × USB 3.0
NAT-perf. PPPoE (DS/US)884 / 744 Mbit/s
IP-naar-IP (DS/US)949 / 949 Mbit/s
Energieverbruik9,9 watt / 19,5 VA (idle, circa € 22 per jaar
bij continu gebruik en 25 ct/kWh)
Prijs€ 369

 

Meer hardware-reviews in c’t 11/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Surfshark VPN review: VPN gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten

Surfshark VPN, dat werd gelanceerd in 2018, blijft een van de relatief jonge commerciële VPN-diensten. Toch wil de VPN-dienst indruk maken met moderne...

ASUS Zenbook S14 (UX5406) review: draagbaar en veelzijdig

De Asus Zenbook S14 (UX5406) , die we in deze review onder de loep nemen, is dun en erg licht, maar biedt toch alle moderne aansluitingen die je nodig...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er