Een goede smartphone voor rond 300 euro

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

De topmodellen smartphones zijn inderdaad helemaal top – maar het is ook top als je nog wat budget overhoudt voor iets anders. Met een goedkopere smartphone kun je meestal ook prima uit de voeten. Je moet alleen niet verwachten dat je daar alles even goed mee kunt. We hebben enkele uitblinkers getest, maar ze presteren niet allemaal hetzelfde als het gaat om accuduur, snelheid, scherm of camerakwaliteit.

Niet iedereen verlangt het maximale van zijn smartphone en wil 3D-games spelen met de hoogste details, de beste fotokwaliteit inclusief zoom en ook nog genoeg opslagruimte voor de komende 10 jaar. Het is vooral belangrijk dat je er betrouwbaar de dag mee door komt, af en toe een foto mee kunt maken en natuurlijk nog wel een tijdje updates krijgt. Dat laatste kan trouwens ook afhangen van politieke ontwikkelingen, zoals bij Huawei bleek.

We hebben vier modellen getest met een winkelprijs van rond 300 euro: de Huawei Mate 20 Lite, Motorola One, Nokia 7.1 en Samsung A7. Tot de standaarduitrusting in deze prijsklasse behoren inmiddels twee sim-slots, vingerafdrukscanner, 4G/LTE, een enkele selfiecamera en een dubbele hoofdcamera.

goedkope smartphone Android vergelijkende review tot 300 euro Samsung Nokia Motorola Huawei

Smartphone en scherm

Een trend is die van zoveel mogelijk schermoppervlak bieden zonder nog grotere toestellen te maken. Dat betekent dat de homeknop verdwijnt, de schermranden dunner worden en de selfiecamera vaak het display onderbreekt (de zogeheten notch). Alleen bij de Samsung zijn de randen iets dikker, waardoor dat model een 6″-scherm heeft met dezelfde buitenmaten als waarin Huawei een 6,3″-scherm onderbrengt.

De Samsung A7 heeft als enige in deze test een oled-scherm en daarmee de meest indrukwekkende kleuren. Het is ook het meest heldere. De drie lcd’s zitten daar een klasse onder, waarbij het Nokia-scherm voor een lcd fraaie kleuren toont en ook helder genoeg is voor gebruik buiten in de zon. Het scherm van de Huawei heeft juist een opvallend lage helderheid, waardoor je buiten soms de schaduw moet opzoeken.

Het scherm van de Motorola heeft een lage resolutie. Je ziet nog geen pixels, maar foto’s, video’s en games tonen minder detail en teksten ogen minder scherp. Bovendien zijn de kleuren fletser en is de maximale helderheid laag. Het is daarmee het slechtste scherm in deze test, maar je went eraan als je het niet steeds met betere schermen vergelijkt.

Een tabel met uitgebreide specificaties vind je in c't mrt/2019

Dubbele camera of meer

Bij voldoende licht maken alle vier de smartphones goed bruikbare foto’s. De Nokia toont de beste schaduwdetails, de Samsung de minste ruis en de Huawei biedt de meeste scherpte en de meeste details – maar hij maakt foto’s ook wat overbelicht.

Ga je naar binnen (80 lux), dan zie je bij alle camera’s al zichtbaar ruis. De Samsung raakt door het ruisfilter verrassend veel details kwijt, de Nokia toont deels onrealistisch gladde randen ­­– dat wordt bij beide erger bij afnemende lichtsterkte. De Huawei wordt dan kleurlozer en donkerder. Motorola heeft in die situaties nog de beste resultaten. Met nog minder licht (0,5 lux) leveren alle vier de smartphones een bijna zwart beeld. Maar ook de toptoestellen komen in dat geval vaak niet verder dan hooguit herkenbare foto’s.

Samsung Galaxy A7 derde camera

De Galaxy A7 heeft als enige drie camera’s in plaats van twee.

De vier toestellen hebben allemaal een tweede camera om foto’s te verbeteren en portretfoto’s te maken met een kunstmatige onscherpte van de achtergrond. Die digitale bokeh ziet er bij Nokia het beste uit. Bij Huawei is er weinig van te zien en Samsung en Motorola voegen een soort onscherp halo toe rond het onderwerp. Je kunt de camera’s niet afzonderlijk benutten.

Bij Samsung krijg je zelfs een derde camera met groothoek. Maar die vertekent sterk en is hooguit geschikt voor kiekjes van een landschap (of als demonstratie van het fisheye-effect).

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Accuduur en benchmarks

De Samsung A7 heeft een lange accuduur en doet mee met de toptoestellen. De 16 uur bij het video afspelen wordt bijvoorbeeld alleen overtroffen door de OnePlus 6T en Galaxy Note 9. Ook de 14 uur bij het surfen via wifi zijn top. Motorola en Huawei doen het iets minder, maar nog steeds bovengemiddeld goed. De Nokia 7.1 blijft echter duidelijk achter en haalt bij intensief gebruik wellicht het einde van de dag niet.

Je krijgt bij alle smartphone een snellader meegeleverd waarmee de accu binnen twee uur vol is – bij Motorola en Huawei nog iets sneller. Draadloos laden ondersteunen ze niet.

goedkope smartphone Android review accuduur benchmark tot 300 euro

Accuduur en benchmarks. Klik voor een vergroting.

Huawei en Samsung hebben processors met heel snelle cores, waardoor ze bij singlethread-benchmarks 40 tot 120 procent sneller zijn. Bij multithread-­bewerkingen valt de Samsung terug, omdat die slechts twee van deze snelle cores heeft. De Nokia doet het dan beter, omdat die ondanks hoge belasting niet afremt (bij oververhitting). Ook de Motorola, met acht even snelle cores die niet worden afgeremd, doet weinig onder voor Huawei en Nokia. Voor dagelijks gebruik voldoen ze allemaal, in elk geval in gewone apps zoals WhatsApp en Facebook. Alleen bij een rechtstreekse vergelijking met een sneller toestel merk je verschil.

Bij games is het beeld anders. Daarbij zijn alle geteste smartphones duidelijk langzamer dan de topmodellen met bijvoorbeeld een Snapdragon 845, die drie- tot tienmaal zo hoge 3D-benchmarks halen. Dat kan bij actiespellen vervelend zijn als je het detailniveau of de resolutie niet kunt verlagen. Bij de Motorola One zal dat misschien minder opvallen, omdat die sowieso een lagere resolutie heeft. De Samsung wordt daar het meest door beperkt.

Testresultaten

Huawei Mate 20 Lite

Huawei Mate 20 Lite

De behuizing van de Huawei Mate 20 Lite maakt een goede indruk. De notch is van gemiddeld formaat en laat nog ruimte over voor zes status­iconen.

Je moet bij de Android-versie van Huawei wat moeite doen om de bloatware te verwijderen. Er zit aardig wat overbodig spul op. Daarnaast wil het toestel je in allerlei situaties graag koppelen aan de Chinese Huawei-cloud. Je kunt dat gelukkig zonder problemen weigeren, maar het blijft wel opletten.

Sommige benchmarksoftware konden we niet installeren. De foutmelding 501 duidt erop dat Huawei ze blokkeert, misschien per ongeluk of als restant van interne tests. Of dat ook bij andere apps speelt is de vraag, waardoor het geen goed gevoel geeft. Gezien de snelheid van het toestel zou het geen slecht figuur hoeven slaan. Huawei hoeft zich in elk geval niet te schamen voor de andere benchmarkresultaten, want in dit testveld ligt de Kirin 710 bij cpu- en grafische prestaties aan kop.

De camera maakt gebalanceerde maar soms erg lichte foto’s, bij weinig licht vrij kleurloos. De hoge resolutie levert weinig voordeel op. De bokeh-modus heeft verrassend weinig effect. 4K-video’s zijn geen optie. Om de camera te starten, druk je net als bij andere Huawei-toestellen tweemaal op de stand-byknop.

Pluspunten

  •  uitgebalanceerde camera
  •  ondanks afremming erg snel

Minpunten

  •  Android met aanpassingen
  •  lage maximale helderheid

Bekijk deze smartphone

Motorola One

Motorola One

Bij de One van Lenovo-dochter Motorola krijg je als enige in de test geen headset. Als troost krijg je er wel een doorzichtige cover bij. De behuizing van het toestel is goed afgewerkt. Dankzij Android One is er geen bloatware of andere rommel aanwezig, alleen de Google-apps. De update naar Android 9 is inmiddels beschikbaar. Een update naar Android Q zou in 2019 ook nog moeten verschijnen voor het toestel.

De notch laat weinig ruimte over in de notificatiebalk voor pictogrammen. Links past er nog een naast de tijd, rechts passen er vier. Daardoor moet je de balk eerder naar beneden trekken om alle notificaties te zien.

Als het apparaat op stand-by staat, kun je de camera starten door ermee te schudden. Dat lukte aardig na wat oefening, maar het is niet zo handig als het gebruikelijke tweemaal drukken op de stand-byknop bij andere toestellen.

De LTE-modem ondersteunt als enige geen kanaalbundeling (door Belgische en Nederlandse providers 4G+ genoemd). Dat is vooral in stedelijke gebieden beschikbaar en biedt (buitenshuis) snellere en ook bij drukte stabiele verbindingen. Bij wifi ontbreekt 802.11ac en het toestel gaat tot Bluetooth 5.0, maar beide zijn geen echte beperking. 5GHz-wifi kun je toch gebruiken met de ondersteuning voor 11n. De luidsprekers klinken dof en hebben weinig volume.

Pluspunten

  • langdurig Android-updates
  •  flexibel gebruik van microSD

Minpunten

  •  geen 4G+-kanaalbundeling
  •  scherm met lage resolutie

Bekijk deze smartphone

Nokia 7.1

Nokia 7.1

De Nokia 7.1 van Chinese fabrikant HMD Global heeft een fraai metalen frame. Dankzij de relatief smalle notch oogt het toestel moderner dan de andere smartphones. Dankzij Android One is er geen bloatware aanwezig op het toestel. Toch verschijnt incidenteel een pop-up in beeld of je het toestel wilt aanbevelen aan anderen. Op het moment van schrijven was na enige vertraging de uitrol van Android 9 gestart, die zou ondertussen bij iedereen moeten arriveren.

De accu is na 30 minuten al half opgeladen, dat is een van de beste resultaten die we ooit hebben gezien in een smartphonetest. De laatste helft gaat echter een stuk langzamer. Om hem helemaal op te laden, heb je een vrij gebruikelijke twee uur nodig.

Bij weinig licht zien veel scherpe lijnen op foto’s er erg korrelig uit. Maar de digitale achtergrond-onscherpte ziet er juist weer natuurlijker uit dan bij de andere geteste smartphones. 4K-video’s maken is mogelijk, maar zelfs met full-hd worden ze met hooguit 30 fps opgeslagen.

Van de 32 GB aan opslagruimte is maar 20 GB beschikbaar voor de gebruiker. Ook de hoeveelheid werkgeheugen valt lager uit dan bij de concurrenten, waardoor het schakelen tussen apps langzamer kan gaan. Een versie met 64 GB opslag en 4 GB werkgeheugen wordt wel gemaakt, maar is slecht verkrijgbaar.

Pluspunten

  •  ondanks lcd krachtige kleuren
  •  langdurig Android-updates

Minpunten

  •  weinig opslagruimte en geheugen
  •  kortste accuduur in de test

Bekijk deze smartphone

Samsung Galaxy A7

Samsung Galaxy A7

De Samsung A7 oogt door de brede schermrand niet zo modern als de andere toestellen. De vingerafdrukscanner zit op een aparte plek in de stand-byknop, maar is daar goed te bedienen.

Bij voldoende licht krijg je erg goede foto’s, die echter weinig profiteren van de hoge resolutie. Bij slecht licht pikt de sensor veel ruis op, wat door de software wordt weggepoetst, maar daardoor gaan details verloren. De 24-megapixelfoto’s verbruiken onnodig veel ruimte op de geheugenkaart, je kunt beter kiezen voor 12 megapixels.

4K-filmen is niet mogelijk, zelfs full-hd kun je hooguit met 30 fps opslaan. De groothoeklens biedt extra mogelijkheden, als je kunt leven met de sterke vertekening.

De A7 had meer moeite met de locatiebepaling dan de andere toestellen. Terwijl de rest in ongunstige omstandigheden nog meer dan 25 satellieten vond, zag de A7 er nog geen vijf. Het lokaliseren in gebouwen of in het bos duurt ook langer dan gebruikelijk – als het al goed gaat.

Als enige in de test heeft het toestel een micro-usb-aansluiting in plaats van USB-C. Je moet dus net als met een ouder toestel opletten hoe je de laadkabel inplugt. Omdat de andere toestellen de overige voordelen van USB-C niet benutten, zoals hogere snelheden of een DisplayPort-uitvoer, levert dat verder weinig minpunten op.

Pluspunten

  • lange accuduur
  • oled met always-on-display
  • extra groothoekcamera

Minpunten

  • slechte GPS

Bekijk deze smartphone

Geheugen, 4G en software

De 20 GB vrije opslagruimte van de Nokia laat weinig ruimte over voor foto’s, video’s of een uitgebreide verzameling games. Een stuk beter, hoewel meer geen kwaad kan, is de circa 45 GB bij de drie anderen. Ze kunnen alle vier veel bestanden zoals foto’s en video’s op een microSD-kaart kwijt. Bij Nokia en Huawei neemt de geheugenkaart de plek in van de tweede simkaart. Alleen bij Motorola is dit extra toegevoegd geheugen echt beschikbaar voor alle apps, omdat daarop de Android-functie toegankelijk is die een kaart als intern geheugen formatteert. Het toestel klaagt zelfs bij snelle A2-kaarten dat ze hiervoor te traag werken – de controller lijkt de bottleneck te zijn. Maar ondanks die waarschuwing werkt het wel.

Ze hebben allemaal wifi op 5 GHz en bluetooth, net als 4G op de relevante frequentiebanden. Alle toestellen ondersteunen de voor Nederland en België belangrijke banden 3, 7 en 20. Nokia en Huawei hebben de bluetooth-codec AptX, die bijvoorbeeld bij games en films de vertraging tussen beeld en bluetooth-geluid verkleint. Bij de Samsung A7 zit de vingerafdrukscanner in de aan-uitknop, bij de andere smartphones zit hij aan de achterkant.

Ze ontvangen allemaal signalen van GPS- en Glonass-satellieten, sommige ook van Beidou en Galileo. In ongunstige omstandigheden vond de Nokia zijn positie wat betrouwbaarder dan de andere toestellen. De Samsung A7 had het dan als enige zo moeilijk dat dit in de praktijk vervelend kan zijn.

Motorola en Nokia installeren Android One en zijn daarmee in principe gebonden aan regelmatige veiligheidsupdates gedurende drie jaar en twee upgrades naar een volgende ­Android-versie. Android One moet het soms gebrekkige updatebeleid verbeteren.  Maar dat levert niet meteen veel op, want de geïnstalleerde versie is niet Android 9 maar Android 8.1 – en op beide ontbrak bovendien op het moment van testen nog de meest recente security patch. Die was bij Samsung wel geïnstalleerd, terwijl de Huawei zelfs nog op juli 2018 stond.

Conclusie

Over het geheel zijn dit redelijk goede smartphones en zijn ze geschikt voor alledaags gebruik. De mindere camera ten opzichte van de topmodellen moet je op de koop toenemen, de beste resultaten op dit punt kwamen bij deze test van de Huawei en de Samsung.

(Jörg Wirtgen, c’t magazine)

 

Lees nieuwe reviews en uitgebreide achtergrondinfo in c’t 12/2024

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Teufel Cage Pro review: comfortabele en veelzijdige gamingheadset

Als je op zoek bent naar een nieuwe gamingheadset, is de kans groot dat bekende merken zoals SteelSeries of Logitech G je eerste keuze zijn. Toch is h...

FRITZ!Box 7690 review: Wi-Fi 7 router voor DSL in de test

De FRITZ!Box 7690 is bedoeld voor internet via de telefoonlijn, en ten opzichte van de oudere modellen heeft hij duidelijk een snelheidsboost gekregen...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er