Google moet toegang Huawei tot Android beperken

Marco den Teuling
0

De VS heeft Huawei op een zwarte lijst gezet van bedrijven waar alleen na overheidstoestemming producten aan geleverd mogen worden. Als gevolg hiervan heeft Google de toegang beperkt van Huawei tot het mobiele besturingssysteem Android.

Wat de gevolgen hiervan zullen zijn is nog niet helemaal duidelijk. Wie op dit moment een smartphone (of ander apparaat) van Huawei heeft waarop Android draait, kan dat gewoon blijven gebruiken. Zoals Google op Twitter liet weten zal Google Play, de app store voor Android, ook toegankelijk blijven voor bestaande gebruikers. Ook de beveiliging door middel van Google Play Protect zal actief blijven. Volgens een bericht van Huawei zelf, zal men verder beveiligingsupdates blijven leveren voor de smartphones en tablets, ook voor dochtermerk Honor.

Huawei Honor Android smartphone

Wat het op de langere termijn betekent voor Huawei’s mobiele apparaten staat te bezien. De fabrikant liet eerder weten aan een alternatief voor Android (en Windows op Huawei-laptops) te werken, maar gaf in interviews ook aan dat dit niet de voorkeur van het bedrijf heeft. Een andere optie is dat Huawei de opensource-versie van Android (AOSP) zou kunnen gebruiken. Die bevat echter niet de populaire apps van Google en de services die daarvoor nodig zijn. Google Play en toegang tot de bijbehorende app-winkel zouden dan niet meegeleverd kunnen worden. Gebruikers zouden dan hun apps uit andere bronnen moeten halen, bijvoorbeeld uit een alternatieve app store.

Google is niet het enige bedrijf dat leveringen aan Huawei beperkt. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg doen ook chipfabrikanten Intel, Qualcomm en Broadcom geen zaken meer met Huawei. Huawei schijnt echter genoeg voorraden te hebben aangelegd om de komende maanden nog geen productieproblemen te ondervinden.

 

Lees uitgebreide achtergrond en reviews in c't magazine 6/2023

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Computex: Asus komt met nieuwe producten en samenwerking

Op Computex in Taipei heeft Asus nieuwe producten en een samenwerking aangekondigd die gericht zijn op de zakelijke markt.

Internet en tv acties: de beste aanbieding internet en tv van dit moment

Door de inflatiecorrectie van veel internetproviders kan het interessant zijn om over te stappen. In dit artikel hebben we een aantal internet en tv a...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er