Google moet toegang Huawei tot Android beperken

Marco den Teuling
0

De VS heeft Huawei op een zwarte lijst gezet van bedrijven waar alleen na overheidstoestemming producten aan geleverd mogen worden. Als gevolg hiervan heeft Google de toegang beperkt van Huawei tot het mobiele besturingssysteem Android.

Wat de gevolgen hiervan zullen zijn is nog niet helemaal duidelijk. Wie op dit moment een smartphone (of ander apparaat) van Huawei heeft waarop Android draait, kan dat gewoon blijven gebruiken. Zoals Google op Twitter liet weten zal Google Play, de app store voor Android, ook toegankelijk blijven voor bestaande gebruikers. Ook de beveiliging door middel van Google Play Protect zal actief blijven. Volgens een bericht van Huawei zelf, zal men verder beveiligingsupdates blijven leveren voor de smartphones en tablets, ook voor dochtermerk Honor.

Huawei Honor Android smartphone

Wat het op de langere termijn betekent voor Huawei’s mobiele apparaten staat te bezien. De fabrikant liet eerder weten aan een alternatief voor Android (en Windows op Huawei-laptops) te werken, maar gaf in interviews ook aan dat dit niet de voorkeur van het bedrijf heeft. Een andere optie is dat Huawei de opensource-versie van Android (AOSP) zou kunnen gebruiken. Die bevat echter niet de populaire apps van Google en de services die daarvoor nodig zijn. Google Play en toegang tot de bijbehorende app-winkel zouden dan niet meegeleverd kunnen worden. Gebruikers zouden dan hun apps uit andere bronnen moeten halen, bijvoorbeeld uit een alternatieve app store.

Google is niet het enige bedrijf dat leveringen aan Huawei beperkt. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg doen ook chipfabrikanten Intel, Qualcomm en Broadcom geen zaken meer met Huawei. Huawei schijnt echter genoeg voorraden te hebben aangelegd om de komende maanden nog geen productieproblemen te ondervinden.

 

Lees uitgebreide achtergrond en reviews in c't dec/2019

Deel dit artikel

Lees ook

Winactie: Logitech Pro Keyboard t.w.v. €130

Tijd voor de aftrap van een maand lang prijzen weggeven: tot 16 december  houden we twee winacties per week! De eerste winactie van de week start op m...

Eerste Intel-NUC’s met 6-core-processors in de startblokken

Intels NUC10-generatie Frost Canyon moet in december 2019 verschijnen en voor het eerst 64 GB DDR4-RAM ondersteunen.

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er