De nieuwe Linux Fedora36 maakt indruk met een frisser uiterlijk en globale donkere modus. Ook doet deze Linux-distributie zijn reputatie eer. Hierover lees je meer in deze Fedora 36 review.
Ontvang informatie en tips over hardware en software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Bureaubladomgeving van Fedora 36
Een hoogtepunt van Fedora Linux 36 is de bureaubladomgeving Gnome 42, die ook in Ubuntu LTS 22.04 zit. Gnome zit als desktopomgeving in de standaard Fedora Workstation, maar er zijn ook Fedorauitvoeringen met Plasma, Xfce en andere bureaubladomgevingen, zoals Fedora LXQt Desktop.
X11 maakt ruimte voor Wayland
Bij zowel de standaard Gnome als KDE Plasma gebruikt Fedora nu Wayland om de desktop weer te geven in plaats van X11. Het blijft nog wel mogelijk om via het aanmeldscherm naar de X11-modus over te schakelen.
In tegenstelling tot bij Ubuntu werkt Wayland in Fedora36 zelfs in combinatie met propriëtaire Nvidia-drivers. De drivers zijn makkelijk toe te voegen door bij het installeren of achteraf bij softwarebeheer de ‘softwarebronnen van derden’ aan te vinken.
Linux Fedora 36 Secure Boot
Daar moet Secure Boot echter wel bij de BIOSinstellingen of met de opdracht mokutil–disable-validation uitgeschakeld zijn. De nieuwe Gnome gebruikt de libadwaitabibliotheek en oogt consistenter.
Je krijgt weliswaar minder aanpassingsmogelijkheden, maar wel een universele donkere modus, die veel Gnome-apps en zelfs Firefox donker maakt.
Softwarebronnen van derden downloaden
Heb je softwarebronnen van derden aangevinkt, dan kun je andere software zoals Steam makkelijk installeren en zelfs sommige Flathub-toepassingen.
Voor meer software moet je echter de repository’s toevoegen. Dan heb je ook toegang tot programma’s zoals VLC, dat gepatenteerde formaten afspeelt die niet door Fedora ondersteund worden.
Updatebeleid van Linux Fedora 36
Fedora is geen rolling-release-distributie, maar updatet sommige componenten wel regelmatig. Het is daar echter trager mee dan bijvoorbeeld Arch Linux.
Het voorzichtige updatebeleid zie je ook bij de kernel, maar met Linux 5.17 loopt Fedora 36 alsnog ruim voor op Ubuntu 22.04 met kernel 5.15.
Deze Linux distro die uitgegeven is door Fedora zal ongeveer elke twee maanden nieuwere Linux-versies krijgen zoals 5.18, 5.19 en 6.0.
Uitbreiding van de ondersteuning van Linux Fedora 36
Dankzij nieuwe kernels kan de distributie ook nieuwe pc’s, laptops en componenten ondersteunen zonder ingewikkeld gedoe. Zo is er een betere hardware compatibiliteit voor bijvoorbeeld Ryzen laptops en Intels Alder Lake-processors.
Hetzelfde geldt overigens ook voor 3D-prestaties en games via de belangrijke drivercollectie en grafische bibliotheek Mesa (versie 22.0). Dankzij nieuwe versies daarvan zullen die verbeteren, zullen nieuwe games worden ondersteund en problemen worden verholpen.
Bestanden en mappen op de commandline in Fedora 36
Om bestanden en mappen op de commandline snel te vinden, installeert Fedora nu het modernere plocate in plaats van mlocate. Die twee zijn vergelijkbaar, maar plocate genereert de index veel sneller en bewaart hem bovendien op een meer ruimtebesparende manier.
Programmeertools op deze Linux-distributie
De standaard C-compiler GCC maakt een sprong van GCC 11 naar versie 12, die beveiligingsverbeteringen heeft. Met LLVM 14, Glibc 2.35, Python 3.10, Go 1.18 en Ruby 3.1 houdt de distributie ook de ontwikkeltools up-to-date.
De runtime-omgeving voor Java is geüpgraded van OpenJDK 11 naar 17. Voor het werken met containers is het onlangs uitgebrachte Podman 4.0 inbegrepen, dat een nieuwe benadering biedt voor containernetwerken met een tweede netwerkstack.
Conclusie Linux Fedora 36 review
In deze Linux Fedora 36 review kunnen wij vooropstellen dat deze Linux-distributie dient als een betrouwbaar werkpaard. Ondanks het gematigde updatebeleid, is Fedora 36 toch behoorlijk up to-date is.
Als gevolg hiervan kan deze Linux-distro veel beter overweg met nieuwe hardware en games dan Ubuntu dat kan. Tegelijkertijd gaat de Linux-distributie Fedora niet zo snel en ingrijpend te werk als een rolling-release-distributie.
Fedora scheidt opensource en propriëtaire software duidelijk zonder het gebruiker te moeilijk te maken. Dat maakt het bijna net zo beginnersvriendelijk als Ubuntu en eist veel minder van gebruikers dan een paar jaar geleden.
Linux Fedora 36 review – plus- en minpunten
+ Gnome 42-desktop
+ Wayland in plaats van X11
+ Werkt met Nvidia-drivers
Fedora 36 specificaties | |
producent | Fedora Project |
systeemeisen | Workstation: 64-bit x86 -processor, 20 GB opslag, 2 GB RAM, 2 GB usb-stick |
ondersteuning | tot mei 2023 |
Gratis te downloaden via | getfedora.org |