Zo maak je een eenvoudige back-up van je NAS naar HiDrive met rsync

Blog
0

Inhoudsopgave

  Bij een Synology – of QNAP -NAS kun je automatisch een back-up naar een clouddienst zoals HiDrive maken met de bijbehorende apps Hyper Backup en HBS. Deze back-ups worden opgeslagen in een gecomprimeerd propriëtair formaat op je HiDrive-opslag, waardoor je ze alleen met de desbetreffende apps kunt herstellen.  

  Het propriëtaire formaat kan onhandig zijn als je toegang tot die back-ups wilt hebben vanaf een ander systeem, bijvoorbeeld na een crash van je NAS. Het rsync-protocol, een standaardprotocol voor het synchroniseren van mappen en bestanden, is ideaal voor het maken van back-ups. In dit artikel laten we zien hoe je rsync kunt gebruiken met een Synology-NAS en HiDrive-cloudopslag, en zowel een back-up kunt maken die je alleen via Hyper Backup kunt terugzetten, of in een normaal leesbaar formaat zodat je je bestanden via een ander apparaat altijd kunt benaderen en herstellen.

  Synchroniseren instellen

  Eerst open je de Hyper Backup-app op je Synology NAS. Klik linksboven op het plusteken en selecteer vervolgens ‘Mappen en pakketten’.

  Scroll vervolgens naar beneden om een bestandsserver te selecteren en kies de optie ‘rsync’.

  Na het doorlopen van de vorige stappen krijg je de vraag welk type back-up je wilt maken. Je kunt kiezen uit twee opties, afhankelijk van jouw voorkeur. Via de inhoudsopgave op deze pagina of door naar beneden te scrollen kun je verder naar de optie die jij graag wilt gebruiken.

  Meerdere versies

  Dit stuk is voor mensen die de optie ‘Meerdere versies’ willen kiezen bij het selecteren van het back-uptype. Deze optie is interessant als je verschillende back-upversies wilt behouden met ontdubbeling voor efficiënt opslagbeheer. Je hebt ook de mogelijkheid om bestanden te versleutelen en gegevens naar behoefte te comprimeren. Let op: bij deze keuze wordt je back-up in een propriëtair formaat opgeslagen, en is dan alleen via Hyper Backup te herstellen.

  Na het klikken op ‘Volgende’ kom je op een scherm waar je het servertype kunt selecteren. Doe dit en kies voor de optie ‘rsync-compatibele server’.

  Vul daarna ‘rsync.hidrive.strato.com’ in bij ‘Servernaam of IP-adres’ en vul de overige gegevens in, zoals je gebruikersnaam en wachtwoord, en vul  bij de back-upmodule de usermap in die je ook in je HiDrive-overzicht van servergegevens kunt terugzien.

  Zodra dit is voltooid, zou het er ongeveer zo uit moeten zien als op de onderstaande screenshot. Als alles succesvol is verlopen, kun je doorgaan naar de stap ”Instellingen goed zetten”.

  Enkele versie

  Dit stukje is voor mensen die de ‘Enkele versie’-optie willen selecteren bij het kiezen van het type back-up. Kies deze optie als je slechts één reservekopie wilt bewaren, bijvoorbeeld voor afbeeldingen die je eenmalig wilt overzetten en later wilt bekijken op andere apparaten. Dit is dus handig als je niet verplicht via Hyper Backup je bestanden wilt herstellen.

  Na het klikken op ‘Volgende’ kom je op een scherm waar je het servertype kunt selecteren. Kies de ‘rsync-compatibele server’-optie. Vul vervolgens ‘rsync.hidrive.strato.com’ in bij ‘Servernaam of IP-adres’ en voer de overige gegevens in, zoals je gebruikersnaam en wachtwoord en je usermap bij het onderdeel back-upmodule. Ga verder met de stap ‘Instellingen goed zetten” zodra dit is voltooid.

   

  Instellingen goed zetten

  Zodra je een van de twee opties hebt doorlopen, kun je doorgaan met het correct instellen van de back-upinstellingen via rsync.

  Bij het volgende scherm vink en vul je de volgende gegevens in:

  Indien je de optie ‘Meerdere versies’ hebt gekozen, vergeet dan niet om ook de rotatie-instellingen correct in te vullen, zoals hieronder aangegeven of naar eigen voorkeur:

   

  Beginnen met back-uppen

  Nadat je alle stappen hebt doorlopen, verschijnt aan het einde een samenvatting zoals hieronder weergegeven. Controleer deze zorgvuldig. Als alles juist is, klik dan op ‘Voltooid’.

  Na het klikken op de optie ‘Voltooid’ krijg je de vraag of je meteen wilt starten met het maken van een back-up.

  Zodra je bevestigt, wordt er nu automatisch een back-up gemaakt. Je hoeft verder niets te doen, behalve wachten.

  Tot slot

  Tot slot bieden we in samenwerking met Strato een exclusieve aanbieding voor c’t-lezers. Een standaard HiDrive-abonnement voor 1 TB kost normaal gesproken 5 euro per maand. Als je de uitgebreide toegangsprotocollen toevoegt, verdubbelt de prijs. Echter, speciaal voor onze lezers hebben we een aanbieding: het 1TB-abonnement, INCLUSIEF de uitgebreide toegangsprotocollen, voor de basisprijs van (blijvend!) 5 euro per maand. Hiermee bespaar je dus 5 euro per maand. Als extra voordeel betaal je de eerste 6 maanden slechts 50 cent per maand.

  Bekijk de Strato HiDrive aanbieding


  Zoek je meer deals zoals deze aanbieding voor Strato HiDrive?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  HiDriveSTRATO

  Deel dit artikel

  Lees ook

  Verbeter AI-bedrijfsresultaten met HPE

  AI kan veel bedrijfswaarde creëren, je moet echter een aantal zaken goed voor elkaar hebben voordat AI ook inderdaad waardevol is voor je organisatie...

  HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

  HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er