Bij HiDrive kun je de bestanden met je browser beheren, maar die ook uitwisselen via WebDAV, SMB, Rsync, FTP, SCP en GIT. Met WebDAV kun je vanuit Verkenner bij je cloudopslag. Bij ‘Servernamen en URL’s’ krijg je een overzicht van hoe je de verschillende protocollen moet gebruiken.
Met de protocolondersteuning van de c’t-aanbieding kun je op meerdere manieren bij de cloudbestanden.
Voor WebDAV is dat https://webdav. hidrive.strato.com/. Als je dat in de adresbalk van een filemanager kopieert, zul je gevraagd worden om je toegangsgegevens. Daarna ben je ingelogd en kun je via Verkenner met de bestanden op je cloudopslag op dezelfde manier omgaan als alle bestanden op je pc.
Dat kun je op meerdere pc’s doen, bijvoorbeeld thuis en op je werk, zodat je dan geen bestanden hoeft mee te nemen op een usb-stick of andere onveilige methoden. Aan het feit dat dit met https:// werkt kun je al zien dat het dataverkeer versleuteld gebeurt
Voor Windows en macOS is er de HiDrive-app, die bij Windows meteen een netwerkstation aan Verkenner kan toevoegen voor rechtstreekse toegang tot je cloudopslag. Ook kun je een map op je harde schijf instellen die gesynchroniseerd wordt met je cloudopslag. Daarbij kun je instellen welke mappen je wilt synchroniseren.
Daarna kun je net als met de handmatige WebDAV-koppeling gewoon met je bestanden werken en merk je er verder niets van dat ze in de cloud staan of daarmee gesynchroniseerd worden.
HiDrive beschikt over een FTP-server, waardoor je met een FTP-client als FileZilla kunt inloggen en bestanden van en naar je cloudopslag kunt kopiëren. Als FTP-server geef je sftp.hidrive.strato.com op, als gebruikersnaam en wachtwoord je HiDriveaccountgegevens.
Met de Windows-app kun je een netwerkstation aanmaken naar je cloudopslag. Dan kun je de cloudbestanden rechtstreeks gebruiken.