Strato HiDrive Cloudopslag compleet pakket & Aanbieding

c't-partner
0

Aanbieding van Strato met HiDrive cloudopslag. Voor het bewaren van je foto’s en belangrijke documenten is lokale opslag in de vorm van een NAS of ander netwerkapparaat een goed medium om je bestanden veilig op te slaan, maar dat kan nog veiliger en toegankelijker met een afgeschermde cloudomgeving.

HiDrive-aanbieding voor c’t-lezers

Een HiDrive-abonnement voor 1 TB kost 7,50 euro per maand. Als je daar de opties van de uitgebreide toegangsprotocollen, de end-to-end-encryptie en de mogelijkheid tot het maken van back-ups van mobiele apparaten en computers bij optelt, kom je op meer dan het dubbele.

We kunnen in samenwerking met Strato voor onze lezers echter de volgende aanbieding doen:

het 1TB-abonnement INCLUSIEF alle genoemde opties voor de basisprijs van (blijvend) 7,50 euro per maand. En het eerste jaar betaal je daarvoor zelfs maar één euro per maand. Je kunt na het eerste jaar gewoon opzeggen, dus je zit nergens aan vast.

Ga snel naar www.strato.nl/ct om van deze aanbieding gebruik te maken.

Naar de Aanbieding

 

  • Ten eerste is het een uitbreiding op je lokale opslag, waar je op verschillende manieren met protocollen als FTP en WebDAV makkelijk van overal bij kunt.
  • Ten tweede is het een veilig medium voor het bewaren van back-ups.
  • Een apparaat kan immers altijd kapot gaan en dan kun je niet meer bij je bestanden – als die er dan nog zijn tenminste.
  • Daarnaast weet je nooit wat er kan gebeuren met al je apparaten thuis – naast risico’s als brand en diefstal moet je daar tegenwoordig ook overstromingen en aard­bevingen onder rekenen.

Dan is een veilige onafhankelijke opslag elders, waar je verder geen omkijken naar hebt, wel een prettig idee. De HiDrive-cloudoplossing van Strato biedt alle mogelijkheden daarvoor.

  • Alle benodigde protocollen worden ondersteund
  • je bestanden kunnen versleuteld worden opgeslagen zodat niemand ze kan inzien
  • je kunt vanaf verschillende (besturings)systemen auto­matisch back-ups laten maken.

Aanbieding Strato HiDrive cloudopslag

HiDrive ondersteunt veel protocollen, zodat je op meerdere manier toegang tot je bestanden kunt krijgen.


Bestanden uitwisselen met Strato HiDrive

Bij HiDrive kun je de bestanden met je browser beheren, maar die ook uitwisselen via WebDAV, SMB Rsync, FTP, SCP en GIT. Bij de aanbieding die speciaal voor c’t-lezers geldt zijn al die protocollen inclusief. Met WebDAV kun je vanuit Verkenner bij je cloudopslag. Als je klikt op Servernamen en URL’s krijg je een overzicht van hoe je de verschillende protocollen moet gebruiken.

Inlogprocedure

Voor WebDAV is dat https://webdav.hidrive.strato.com/. Als je dat naar de adresbalk van een filemanager kopieert, zul je gevraagd worden om je toegangsgegevens. Daarna ben je ingelogd en kun je via Verkenner met de bestanden op je cloudopslag op dezelfde manier omgaan als alle bestanden op je pc.

Voor SMB/CIFS geldt een vergelijkbaar verhaal. Als je de link voor je besturingssysteem kopieert naar het programma waar je de ­cloudopslag mee wilt benaderen, zul je daar toegang toe krijgen.


Aanbieding Strato HiDrive cloudopslag

Afhankelijk van het gebruikte protocol moet je de juiste link gebruiken om bij je bestanden te kunnen.


Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk zijn om met je mediaspeler (zoals een Raspberry Pi met Kodi) bij de map met muziekbestanden of video’s te komen. Je kunt op de webpagina https://diag.hidrive.strato.com:445/ controleren of je op die manier vanuit je eigen netwerk toegang kunt krijgen, of dat die poort door je router wellicht nog geblokkeerd wordt. Met het Rsync-protocol kun je bestanden en mappen op verschillende media met elkaar vergelijken en synchroniseren – bijvoorbeeld met een NAS die dat ondersteunt (zie verderop).

FTP-server

HiDrive beschikt over een FTP-server, waardoor je met een FTP-client als File­Zilla kunt inloggen en bestanden van en naar je cloudopslag kunt kopiëren. Als FTP-server geef je ftp.hidrive.strato.com op, als gebruikersnaam en wachtwoord je HiDrive-­accountgegevens.

Het SCP-protocol werkt op een vergelijkbare manier. Je moet met een SCP-client (zoals WinSCP voor Windows) inloggen met je accountgegevens bij scp.hidrive.strato.com en maakt dan via de SSH-poort 22 contact met je HiDrive-cloud.

Versleutelde verbinding

Om te voorkomen dat je bestanden bij het versturen afgeluisterd kunnen worden, wordt de verbinding versleuteld. Ook worden de bestanden versleuteld op de server opgeslagen. Daarnaast heb je bij HiDrive de mogelijkheid tot end-to-end-encryptie, waarbij jij de enige bent die de unieke sleutel in zijn bezit heeft.

Bij de protocollen bij de accountinstel­lingen staat bij het sleuteltje geheel links nog een grijs vinkje. Als je op het blauwe vraagteken klikt, zie je welke toegangsprotocollen door de optie <Uitsluitend versleutelde verbindingen> worden ondersteund. Daarbij wordt SSL 256 gebruikt. Die optie is gratis als je gebruikmaakt van de aanbieding.

Bij Servernamen en URL’s zie je dat je voor FTPS gewoon ftp.hidrive.strato.com kunt blijven gebruiken. Bij FileZilla hoef je alleen bij het Sitebeheer de optie <Gebruik platte FTP (onveilig)> bij de Versleuteling te veranderen in <Vereist expliciet FTP over TLS>. Je moet bij het inloggen wel het certificaat van Strato accepteren om verder te kunnen. Als je onderaan de optie <Altijd het certificaat vertrouwen in toekomstige sessies> selecteert, hoef je dat maar één keer te doen.

Om het Secure-FTP-protocol SFTP te gebruiken, dat met SSH werkt, moet je bij Protocol de optie <SFTP – SSH File Transfer Protocol> selecteren. Als host moet je dan nog een s toevoegen: sftp.hidrive.strato.com. Dat laatste geldt ook voor WebDAV, de link wordt dan ­https://webdav.hidrive.strato.com.


Bij een NAS zoals van QNAP en (hier) Synology kun je een back-uptaak naar je HiDrive-cloud instellen.


Apparaten back-uppen

Als je van je bestanden thuis een back-up op je NAS maakt, is het ook aan te raden van die NAS regelmatig een back-up te (laten) maken. De grote merken zoals Synology en QNAP ondersteunen HiDrive daarbij auto­matisch. Bij Hyper Backup van Synology kun je als back-updoel HiDrive selecteren. Je hoeft dan alleen nog je inloggegevens en de te synchroniseren mappen op te geven. Als je vervolgens de back-up bijvoorbeeld instelt dat hij iedere nacht wordt uitgevoerd, heb je altijd een kopie van je bestanden beschikbaar. ­

HiDrive slaat die back-ups overigens incrementeel op, waarmee je ruimte in je cloud­opslag bespaart. Het is daarnaast ook mogelijk van hele apparaten een back-up te maken. Zo kun je de HiDrive-app op de smartphone installeren, die zowel beschikbaar is voor Android als voor iOS. Met die app heb je ook toegang tot al je HiDrive-bestanden, en kun je vanaf je smartphone al je foto’s, video’s en contacten naar je cloud kopiëren.

Dat laatste kun je zelfs automatisch laten doen, zodat je fotoverzameling en contacten altijd beschikbaar blijven, ook als je telefoon per ongeluk kwijtraakt of kapot gaat.


Voor je smartphone is er de HiDrive-app om je foto’s en video’s automatisch te back-uppen.


Meerdere gebruikers

Je kunt de bestanden en zelfs de mappen in de HiDrive-cloud delen met anderen, bijvoorbeeld door daar een sharelink van te maken.

Degenen die deze link willen openen hebben daar zelf geen HiDrive-account voor nodig. Voor twee euro per maand kun je extra gebruikers toevoegen, die dan een eigen afgeschermd deel van je HiDrive-opslag krijgen.

De bestanden worden opgeslagen op Duitse servers en staan dus in de EU, waardoor de Europese wetgeving van toepassing is – je loopt daarmee dus niet het risico dat Amerikaanse overheidsinstanties toegang afdwingen.

HiDrive is al met al een serieuze concurrent voor populaire cloudopslagruimte als Google Drive en Dropbox. Je kunt je opslagruimte op meerdere manieren bereiken, waardoor er meer toepassingen mogelijk zijn. Daarnaast is het prijspeil meer dan concurrerend – zeker met de aanbieding voor de lezers van c’t zoals die in het kader bovenaan staat.


Deel dit artikel

Lees ook

HiDrive toegankelijk via meerdere protocollen

Bij het uitwisselen van back-uppen van bestanden in de cloud moet je wel de mogelijkheid hebben om weer bij die bestanden te kunnen. Of iemand anders ...

Cloudintegratie met de HiDrive-API

Bestanden opslaan, back-uppen en uitwisselen via de cloud is met een cloudopslagdienst als HiDrive niet al te moeilijk. Je kunt dat zelfs integreren i...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er