De waarde van certificeringen

c't-partner
0

Certificeringen zijn belangrijk in onze branche. Onderzoek heeft aangetoond dat certificeringen een belangrijke toegevoegde waarde bieden bij de ontwikkeling van zowel gecertificeerde medewerkers als hun werkgevers. We geven een overzicht van de belangrijkste redenen om je te laten certificeren.

Uit een onderzoek van Fortinet blijkt dat 82% van de cyberbeveiligingsorganisaties bij sollicitaties de voorkeur geeft aan kandidaten die certificeringen hebben. Als je een nieuwe baan hoopt te vinden, betekent dit dat je met het behalen van de juiste certificeringen meer kans maakt bij vrijwel elk bedrijf. Een of meerdere certificeringen op je cv geeft bij managers en HR-teams aan dat je over de vaardigheden beschikt die voor een specifieke baan nodig zijn.

Certificeringen helpen je niet alleen om een baan te krijgen – ze zijn ook belangrijk om die baan te behouden en voor het verdere verloop van je carrière. Meer dan de helft van de respondenten van het onderzoek is van mening dat hun certificeringen hen hebben geholpen om hun taken effectiever en met meer vertrouwen uit te voeren. Bovendien is een groot deel van mening dat de certificeringen hebben bijgedragen aan een snellere loopbaanontwikkeling.

Certificeringen geven de zekerheid dat je kennis en vaardigheden op peil zijn, wat zich vertaalt in een effectievere en zelfverzekerdere houding op je werkplek – en een verhoogde productiviteit wordt vaak opgemerkt en beloond.

Vanuit organisaties bekeken is het gezien het huidige bedreigingsmilieu van cruciaal belang om alles zo veilig mogelijk te houden. We weten inmiddels dat criminelen hun inspanningen niet verminderen tijdens een pandemie – cybercriminaliteit lijkt zelfs te zijn toegenomen.

Certificeringen bevestigen de vaardigheden die nodig zijn om aanvallen te bestrijden en bedreigingen voor organisaties te beperken. Uit onderzoek blijkt dat 94% van de cyberbeveiligers van mening is dat hun certificeringen hen beter hebben voorbereid op hun huidige rol, waardoor ze hun organisatie met succes kunnen beschermen.

Iedereen kan natuurlijk beweren dat hij of zij een bepaalde vaardigheid of bekwaamheid heeft. Maar de enige manier om die beweringen te staven, is door dit te kunnen aantonen met certificeringen. Het is met name van belang om in de informatiebeveiliging via een certificering te kunnen bewijzen dat je een specifieke vaardigheid beheerst. Dan weten zowel de werkgever als je collega’s welke kennis je in huis hebt.

Je vaardigheden kun je nog iets verder ontwikkelen als je ze aanvult met praktijktests, zoals CyberLive van GIAC. Hierbij voer je tests uit in een virtuele labomgeving waarbij je taken uitvoert die in specifieke functies voorkomen. Deze bereiden je dusdanig voor dat je bij wijze van spreken in een nieuwe functie bij een nieuwe organisatie zou kunnen stappen en direct effectief aan de slag kunt.

Uiteindelijk komt een van de belangrijkste motivaties voor het behalen van certificeringen uit jezelf. Je haalt geen certificeringen om indruk te maken op anderen; je doet het voor jezelf. Daarmee overwin je ook de angst dat je ergens niet goed genoeg in zou zijn. Het behalen van certificeringen helpt om het zogenaamde ‘imposter syndrom’ te overwinnen, doordat je kunt aantonen wat je in huis hebt. Jezelf doelen stellen om nieuwe vaardigheden te leren en te slagen voor een certificeringsexamen, kan een uitdagende en lonende persoonlijke ervaring zijn.

Voor jezelf bewijzen dat je bepaalde vaardigheden onder de knie hebt en een examen succesvol kunt afleggen, biedt persoonlijke voldoening en zelfverzekerdheid. Nadat je bent geslaagd, zul je niet alleen zeker zijn van je capaciteiten, maar ook trots zijn op wat je hebt bereikt.

SANS Michael Heering

Michael Heering is directeur marketing voor EMEA en APAC bij SANS Institute.

Voor meer informatie over de CyberLive praktijktest, ga naar
www.giac.org/cyberlive/

Deel dit artikel

Lees ook

Server voor MKB: kies de beste server voor je bedrijf

Het kiezen van de ideale server voor MKB kan een flinke uitdaging zijn waarbij je je moet navigeren door een veelheid aan opties en factoren.

Efficiënter werken met AI met de Asus Vivobook Copilot+PC

Microsoft Copilot is het nieuwe AI-hulpje uit de stal van Microsoft. De functie zorgt voor een boost van je productiviteit. Windows 11 Copilot+PC’s bi...

0 Praat mee