RAM geheugen bijplaatsen – hoeveel geheugenmodules kan ik toevoegen?

Marco den Teuling
0

Als je RAM geheugen bijplaatsen wilt, moet je weten hoeveel vrije geheugenslots er nog zijn om geheugenmodules toe te voegen. We kregen de vraag of je dat snel kunt zien zonder de computer open te schroeven (hint: ja, dat kan). 

‘Ik moest iemand helpen die een probleem had met een Windows 10-pc, waarvan het grootste probleem te weinig werkgeheugen lijkt te zijn. Er moet dus RAM worden toegevoegd. Met het on-board programma ‘System Information’ (msinfo32.exe) kom ik er wel achter welk moederbord er in de pc zit en daarmee kan ik googelen welk werkgeheugen geschikt is. Maar één vraag staat nog open: zijn er nog slots vrij of niet? Moet ik daar de pc echt voor openen, of is er een andere manier om erachter te komen?’

Geheugen bijplaatsen – kijken zonder schroeven

Bij de informatie over het moederbord zie je hoeveel geheugenslots het heeft. Vaak zijn dat er vier bij een standaard pc, maar bij goedkopere moederborden kunnen het er ook twee zijn. De pc openschroeven is de meest betrouwbare methode om te controleren hoeveel van die geheugenslots nog vrij zijn.

Maar het kan ook zonder in de pc te kijken. Start via de toetsencombinatie Ctrl+Shift+Esc het ingebouwde Taakbeheer. Klik op ‘Meer details’ onderaan en ga naar het tabblad Prestaties. Klik op Geheugen aan de linkerkant. Onder in het scherm zie je hoeveel slots bezet zijn en hoeveel er nog beschikbaar zijn.

geheugen bijplaatsen aantal vrije RAM slots

Hier zijn 4 van de 4 sleuven bezet (rechtsonder). Geheugen bijplaatsen kan alleen door modules te vervangen door grotere.

Let wel op: de informatie die Windows toont is doorgaans betrouwbaar voor desktop-pc’s, maar kan bij laptops zinloos zijn – daar zie je steeds vaker dat het werkgeheugen niet als losse module in een geheugenslot zit, maar direct op het moederbord gesoldeerd is en dus niet kan worden vervangen. Daarnaast kan het in sommige (kant-en-klare) pc’s voorkomen dat geheugenslots niet goed toegankelijk zijn en je veel moet demonteren voordat je geheugen bijplaatsen kunt.

Een (duurder) alternatief is het vervangen van de huidige module(s) door modules met een grotere geheugencapaciteit. Raadpleeg sowieso de handleiding van het moederbord – die je online meestal wel vindt. Daarin kunnen opmerkingen staan over de specifieke volgorde waarin slots gevuld moeten worden, of andere beperkingen.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie voor pc zelfbouw en onderhoud!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide tips en informatie op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Zo kun je je schijfletter wijzigen in Windows 11

Met Windows Schijfbeheer pas je moeiteloos schijfletters aan. In dit artikel laten wij je stap voor stap zien hoe je dit doet, zodat je jouw schijven ...

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er