iPhone back-up met volle C-schijf

Daniel Dupré
1

Ik wil een volledige back-up van mijn iPhone op mijn Windows-pc zetten. Met iTunes gaat dat makkelijk, maar het programma wil die back-up met alle geweld op de C-schijf opslaan. Ik heb in ieder geval geen optie kunnen vinden om de back-up op een andere locatie op te slaan. Mijn probleem is dat mijn C-schijf een ssd is met beperkte ruimte. Het is voldoende voor Windows, maar als daar nog een iPhone-back-up bij moet komen, die wel 128 GB groot kan zijn, dan heb ik een probleem. Met name als ik meerdere momentopnames zou willen bewaren. Telkens als ik een back-up probeer te maken, sluit iTunes die vroegtijdig af met een foutmelding. Het programma biedt dan geen mogelijkheid om de mislukte back-ups te verwijderen, waardoor mijn ssd nog verder volloopt. Is er een manier om de back-up naar een andere schijf om te leiden?

iTunes slaat de back-ups van mobiele apparaten altijd op in %AppData%\ Apple Computer\MobileSync, en dat kun je inderdaad niet wijzigen bij de instellingen van iTunes. Je kunt dat oplossen door allereerst de nieuwste aangemaakte map in %AppData%\Apple Computer\MobileSync\Backup handmatig te verwijderen, bijvoorbeeld met Windows’ Verkenner. De mapnaam kun je invoeren zoals die hier staat: Windows lost %AppData% op naar de echte mapnaam – dat zal meestal C:\Users\gebruikersnaam\ AppData\Roaming zijn. Als er nog meer back-ups van andere apparaten aanwezig zijn, moet je de map ‘back-up’ aansluitend een andere naam geven. Heb je echter geen andere apparaten, dan kun je de map gewoon verwijderen.

Vervolgens maak je op de gewenste doelschijf een map aan waar de back-ups terecht moeten komen, bijvoorbeeld E:\ iTunes\MobileSync\Backup. Open dan een Opdrachtprompt die je als administrator uitvoert en voer het volgende commando uit:

mklink /J “%appdata%\Apple Computer\MobileSync\Backup” “E:\iTunes\MobileSync\Backup”

Daarmee maak je een symbolische link aan vanuit de oorspronkelijke back-upmap naar drive E:, die iTunes klakkeloos accepteert. De apparaatback-ups belanden vervolgens van nu af aan op een andere, hopelijk grotere, opslagruimte.

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo en reviews lees je op je gemak in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Richard
Lezer
Richard

Dit werkt perfect en was precies wat ik zocht. Hetzelfde probleem had ik namelijk ook!
Hartelijk bedankt voor het delen van deze oplossing.

Groeten