Bluetooth en wifi tegelijk – vermijd storingen en interferentie

Marco den Teuling
0

Vaak zullen bluetooth en wifi tegelijk gebruikt worden op een locatie, als gevolg van alle ingeschakelde laptops, smartphones en andere apparaten. Dit kan leiden tot storing en interferentie, maar met je juiste instellingen op je router kun je dat beperken. 

Op smartphones staat vaak standaard wifi en bluetooth aan, maar ook andere apparaten zoals smartwatches, smarthome-apparatuur, koptelefoons en tv’s gebruiken wifi of bluetooth (of beide) om te communiceren met je router en met andere apparaten.

De standaard kanaalkeuze op de router is niet altijd de meest optimale om bluetooth en wifi tegelijk te gebruiken. Met je juiste instelling verloopt de draadloze communicatie vlotter en kun je het energieverbruik van apparaten beperken.

Automatische kanaalkeuze voor wifi

Veel routers staan standaard ingesteld op automatische kanaalkeuze. Daarbij wisselen ze tussen bepaalde kanalen om storing met andere wifi-routers in de omgeving (zoals van de buren) te vermijden.

Meestal worden hierbij op de 2,4GHz-band de kanalen 1 tot en met 11 gebruikt, maar mogelijk staat je router ingesteld op 1 tot en met 13. Kanalen 12 en 13 zijn in de VS verboden volgens de richtlijnen van de FCC, maar soms staan of worden die in de EU toch ingesteld omdat ze minder druk zijn.

Wil je kanalen die elkaar helemaal niet overlappen, dan heb je met 11 kanalen drie mogelijke opties (1, 6, 11). Met 13 kanalen heb je er vier (1, 5, 9, 13).

Router-instellingen voor automatische kanaalkeuze

In de router-instellingen kun je bij automatisch kanaalkeuze (voor de 2,4GHz-band) soms kiezen tussen kanalen 1-11 gebruiken of kanalen 1-13 gebruiken.

Bluetooth en wifi tegelijk - storing en de kanalen 12 en 13

De gemarkeerde optie kun je beter niet aanvinken als je bluetooth-apparaten gebruikt.

Je vindt zo’n optie bijvoorbeeld op de Fritzbox 7590-router, maar meer kanalen is niet altijd beter. Voor bluetooth is het in elk geval zeker niet beter.

Bluetooth en wifi tegelijk – wifi-kanalen kiezen

Een optie waarbij de wifi-router alleen de eerste 11 kanalen gebruikt, en dan (automatisch of als optie) kiest tussen kanalen 1, 6 en 11 is het beste als je bluetooth en wifi tegelijk gebruikt.

Dat raster voorkomt namelijk interferentie tussen BLE- en wifiapparaten omdat BLE (Bluetooth Low Energy) slechts drie bluetoothkanalen tussen de wifikanalen 1, 6 en 11 kan gebruiken. BLE-apparaten kunnen elkaar dan vinden zonder langdurig te hoeven zoeken.

Lager energieverbruik

Een ander voordeel van alleen de wifi-kanalen 1, 6 en 11 gebruiken is dat bluetooth-apparaten de energiebesparende functies optimaal kunnen benutten. Bij de instelling met 13 wifi-kanalen zal het energieverbruik van BLE-apparaten hoger uitvallen.

 

Meer tips voor wifi en bluetooth vind je in c't magazine 10/2022

Meer over

BluetoothWifi

Deel dit artikel

Lees ook

Wifi uitzetten voor energiebesparing – schema voor router

Het zendvermogen van je wifirouter verlagen schijnt een averechts effect te hebben op het totale energieverbruik van router en clients. Kan ik wel mij...

FAQ: wachtwoorden, FIDO2 en TOTP

In theorie zijn tweede factoren om je accounts te beveiligen makkelijk te gebruiken: naast het wachtwoord moet je bewijzen dat je iets hebt dat een ge...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er