Welke laptop kopen? – zo kies je de juiste laptop

Redactie
0

Er komen voortdurend nieuwe laptops uit en het grote aanbod maakt kiezen lastig. Welke laptop je het beste kiest hangt af van veel punten. We geven je tips om je te helpen de beste laptop te kiezen voor jouw gebruik, of het nu een laptop voor school, entertainment of gamen moet zijn – of een combinatie daarvan.

Nieuwe processors, sneller Wi-Fi 6, ray-tracing, speciale schermformaten, oled en dubbele schermen – er zijn genoeg ontwikkelingen bij laptops. Je kunt minder dan 500 euro uitgeven, maar ook meer dan 5000. We geven informatie die je nodig hebt om te kiezen welke laptop bij jou past.

Welke laptop kopen – de processor

De processor is het hart van de laptop en bepaalt voor een belangrijk deel de prestaties. De meeste laptops hebben een processor (cpu) van Intel of AMD. Wil je een aantal jaren plezier van een laptop hebben, kies er dan een met een Core i5 of Ryzen 5 processor (of hoger), zoals een Core i5-1135G7 of Ryzen 5 4500U.

Welke laptop kopen: processor

In laptops zitten doorgaans zuiniger versies van desktop-processors. Bij Intel hebben die bijvoorbeeld een U achter het type, bij X en Y gaat het om nog zuiniger versies. Bij Intels 11e generatie cpu’s wordt een G gebruikt. Ook bij AMD wordt de U gebruikt voor gangbare (zuinige) laptop-processors. De snelste laptopprocessors krijgen bij Intel en AMD een H achter het type (of HK, HX, HS voor nog sneller).

Vermijd de Intel Pentiums en Celerons, die hebben een totaal andere architectuur en presteren (ver) beneden een Core i3. Vermijd bij AMD de slome voorgangers A4, A6, A8, A9. Die zul je niet snel tegenkomen, want die processors ondersteunen geen Windows 11.

Laptop kiezen – scherm en graphics

Het scherm is misschien nog wel belangrijker dan de processor: je kijkt er voortdurend naar en in tegenstelling tot bij een desktop-pc, kun je niet alleen het scherm vervangen. Een losse monitor aansluiten kan wel, maar dan is het makkelijk draagbare van de laptop weg. Als je toch meerdere schermen wilt, zijn er tegenwoordig laptops zoals van Asus met een ingebouwd 2e scherm.

asus zenbook duo 15

Sommige laptops bieden meer schermruimte met een ingebouwd 2e scherm.

Punten om op te letten bij het scherm zijn:

  • Het schermformaat. Een laptop met een 12-inch scherm is lekker portable, maar biedt weinig ruimte voor de weergave.  Met 17 inch (of meer) wordt de laptop erg groot en zwaarder. Bedenk hoe vaak je ermee op pad wilt en hoe je hem dan meeneemt.
  • De schermresolutie. Gangbaar is full-hd (1920 bij 1080 pixels), maar je kunt ook 4K en andere resoluties tegenkomen. Van de hoogste resoluties profiteer je vooral op grotere schermen, bij beeldbewerking of met een heel krachtige game-laptop.
  • Het type scherm. De populaire IPS-schermen bieden krachtige kleuren en ­AdobeRGB- of of DCI-P3-kleurruimte met een ruime kijkhoek, maar echt diepzwart en dus een groot contrast krijg je alleen bij oled-schermen.
  • De verversingsfrequentie oftewel refreshrate (in Hz). Hierbij is een ergonomische 60 Hz standaard. Een hogere waarde zoals 75 Hz kunnen sommige gebruikers als rustiger voor de ogen ervaren, nog hogere frequenties zijn vooral voor gamers interessant (als de grafische kaart krachtig genoeg is, zie hieronder).

Het scherm kan ook mat of spiegelend zijn, of bijvoorbeeld een touchscreen zijn. Met dat laatste kun je het scherm omklappen en de laptop als een soort tablet gebruiken, maar touchscreens spiegelen meestal flink. Dat kan hinderlijk zijn als je de laptop ook buiten of in fel verlichte ruimtes gebruikt.

Grafische kaart en graphics

Nog belangrijker dan de processor is voor gamen de grafische kaart (gpu). De mobiele processors van Intel en AMD hebben allemaal een geïntegreerde gpu.

Voor casual gaming kun je met een geïntegreerde gpu uit de voeten, en hoef je daar niet zo op te letten.  Maar wil je wat recentere (3D-)games vlot kunnen spelen dan moet je kijken naar een laptop met een aparte gpu.

gamen

Wil je 3D-games (hier Rage 2) op hogere settings met allerlei effecten vloeiend spelen, dan heb je ten minste een middenklasse gpu nodig.

Bij mobiele gpu’s domineert Nvidia al jaren met high-end grafische chips uit de GeForce RTX 20xx-serie en de nieuwere RTX 30xx-serie. Aparte mobiele Radeon-chips van AMD zie je veel minder. Laptops met een leuke uitrusting en een middenklasse  gpu krijgen al snel viercijferige prijskaartjes. Bij versies met snelle GeForce RTX grafische chips moet je de eerste 1 op het prijskaartje vervangen door een 2.

Laptop kiezen – hoeveel geheugen en opslagruimte?

Hoeveel geheugen en opslagruimte voor je laptop nodig is hangt af van wat je ermee doet. We raden minimaal 8 GB geheugen (RAM) en 256 GB opslagruimte aan. Verder kun je op het volgende letten:

  • Geheugen / RAM: wil je veel programma’s tegelijk open hebben en ertussen wisselen, grote (video)beeldbestanden bewerken of andere zwaardere taken doen, dan is 16 GB niet overdreven. Bedenk dat achteraf geheugen uitbreiden soms niet kan of erg lastig is.
  • Opslagruimte – capaciteit: wil je niet steeds op de ruimte hoeven letten, dan is 512 GB opslag aan te raden. Werk je veel met grote bestanden, zoals video’s of RAW-foto’s, dan moet je bedenken of je met externe ssd’s wilt werken of toch meer uitgeeft voor extra capaciteit in de laptop. Voor een game-laptop is 1 TB niet overdreven (moderne games beslaan soms meer dan 100 GB).
  • Opslagruimte – snelheid: kies een laptop met ssd, een harde schijf is niet alleen veel en veel trager, maar trekt de accu ook sneller leeg. Vanwege het formaat zijn steeds meer laptops uitgerust met de snellere M.2-ssd’s.
externe behuizing

Wil je geen gedoe met externe opslagmedia, kies dan voor een laptop met genoeg opslagruimte.

Welke laptop kiezen – waarop verder letten

De verschillen tussen goedkope en dure laptops zitten vaak niet in de prestaties van de processor (die misschien wel gelijk is). Algemene uitspraken over merken zijn ook lastig: bekende fabrikanten van laptops zoals Asus hebben vaak erg uiteenlopende laptop-series, van eenvoudige goedkope modellen tot chique afgewerkte (en prijzige) premium-laptops en laptops voor specifieke toepassingen. Het zit hem vaak in de vele kleine details die samen het complete systeem vormen.

Extra’s zoals toetsenbordverlichting of een vingerafdruklezer zie je bijvoorbeeld meestal pas vanaf ­hogere middenklasse-laptops. Ook daarbij spelen details een rol: vingerafdruklezers die in touchpads zijn geïntegreerd snoepen wat ruimte af van je touchpad. Daarom zijn lezers in de polssteun of in de aan-uitknop vaak handiger.

In het premiumsegment zie je bijvoorbeeld extra sensoren en handigheidjes, zoals aanwezigheidsdetectoren die de laptop automatisch op stand-by zetten of wekken, webcams waarmee je met Windows Hello kunt inloggen of een privacy­filter. Ook een zeer lange accuduur en of een bijzonder laag gewicht kom je vaker tegen als de prijs hoger ligt.

Al met al is het belangrijk om alle kenmerken van een laptop goed te bekijken voor je er een aanschaft, want het systeem achteraf aan je wensen aanpassen is nauwelijks mogelijk.

Lees meer over laptops en andere hardware in c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

Dit kun je verwachten als je ChatGPT als hacking-tool wilt gebruiken

Kun je ChatGPT gebruiken als hacking-tool? We neigden naar de duistere kant en onderzochten of de assistentie van een AI van elke scriptkiddie een eli...

Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. O...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er