Tweede scherm in je laptop: wat kun je ermee?

c't-partner
0

Fabrikant Asus biedt in veel laptops een tweede scherm, al dan niet verwerkt in de touchpad. Op die manier heb je altijd een tweede scherm bij de hand, ook als je op pad gaat met de laptop. We bekijken de verschillende uitvoeringen en wat je ermee kunt.

Een tweede scherm kan in allerlei situaties van pas komen, zeker bij een laptop waar de schermruimte beperkter is dan bij een pc met een losse (grote) monitor. Je kunt op de meeste laptops wel een externe monitor aansluiten, maar die is – zeker onderweg met de laptop – niet altijd bij de hand. Ook bij thuiswerken kan een tweede scherm handig zijn. Wat zijn de mogelijkheden met het ingebouwde tweede scherm bij sommige Asus-laptops?

ScreenPad

De ‘eenvoudigste’ vorm van een tweede scherm in je laptop vind je bij veel Asus-laptops in de vorm van de ScreenPad: een scherm in de touchpad. Je komt dit bijvoorbeeld tegen in de ZenBook-serie bij modellen zoals de ZenBook 14 (circa 900 euro) of ZenBook Flip 14 (circa 950 euro).

toetsenbord, ScreenPad en vingerafdrukscanner StudioBook

Een laptop met ScreenPad heb je voor minder dan duizend euro. Vanwege het formaat van de ScreenPad is het scherm vooral geschikt om een enkel venster op te zetten. Dat kan bijvoorbeeld een chat-app zijn, een preview-venster uit een bewerkingsprogramma, een browservenster of iets anders. Een groter tweede scherm biedt meer mogelijkheden en die tref je aan in speciale laptops zoals hieronder genoemd.

ZenBook Duo

Bij de ZenBook Duo bevindt het tweede scherm zich niet in het touchpad maar boven het toetsenbord. Om plaats te maken voor dit scherm zit de touchpad rechts van het naar beneden verplaatste toetsenbord. Hierdoor is er meer ruimte voor het tweede scherm, dat even breed is als de laptop. Dit veel grotere type tweede scherm heet ScreenPad Plus.

De ScreenPad Plus bij de ZenBook Duo (verkrijgbaar vanaf circa 1600 euro) heeft een diagonaal van 12,6 inch en een resolutie van 1920 × 515 pixels. Je kunt er een enkel venster op kwijt met dezelfde breedte als op het 14-inch full-hd hoofdscherm, maar dankzij speciale software kun je ook makkelijk twee of drie vensters verdelen over het tweede scherm. De ScreenPad Plus is een touchscreen en kan dus ook met je vingers of met een stylus bediend worden. Handig om bijvoorbeeld een (digitale) handtekening te zetten of bij creatieve bewerkingen. Het plat liggende tweede scherm ligt voor touch-bediening gunstiger dan het hoofdscherm van een laptop.

tweede scherm Zenbook Pro Duo

Het grotere formaat van de ScreenPad Plus maakt dat de inhoud op het scherm beter leesbaar is. De positie boven het toetsenbord is ook gunstiger qua zicht, je kunt je blik makkelijk van het hoofscherm naar het tweede scherm en terug laten gaan. Of je er nu de tijdlijn bij een videobewerkingsprogramma op zet, een chat-app, muziekspeler of meerdere vensters tegelijk, het kan werken met de laptop een stuk handiger maken.

ZenBook Pro Duo

Het tweede scherm in de ZenBook Pro Duo is nog beter dan dat in de ‘gewone’ ZenBook Duo. Dat geldt trouwens ook voor het hoofdscherm, een fraai 15-inch oled-scherm met 4K-resolutie (3840 × 2160 pixels). Het hoofdscherm is daarnaast een touchscreen, net als het tweede scherm. Je kunt dus op beide schermen met je vingers of met een stylus werken. Dat kan zeker bij creatieve toepassingen toch handig kan zijn, al is de positie van het tweede scherm hier ergonomisch het beste voor.

ZenBook Pro Duo palmsteun

Het tweede scherm heeft een diagonaal van 14 inch en een resolutie van 3840 × 1100 pixels (ook 4K qua breedte). Dankzij de hoge resolutie kun je ook details op dit scherm goed aflezen, zelfs als je twee of drie vensters naast elkaar plaatst. Om al die pixels van het eerste en tweede scherm aan te sturen is de ZenBook Pro Duo voorzien van een krachtige Nvidia GeForce® RTX 2060 grafische kaart. In combinatie met de andere krachtige hardware kun je ook prima zwaardere toepassingen naast elkaar draaien op de twee beeldschermen.

Behalve zware taken als videobewerking of creatieve toepassingen, kun je met de krachtige hardware ook prima een spelletje tussendoor doen. Maar specifiek daarvoor is er ook een game-laptop met twee schermen, de RoG Zephyrus Duo.

ROG Zephyrus Duo

De RoG Zephyrus Duo heeft een Core i9-10980HK processor met turbo­snelheden van meer dan 5 GHz en een erg krachtige GeForce RTX 2080 Super. Die combinatie van cpu en gpu is ook genoeg om blockbusters zoals Cyber­punk 2077 soepel weer te geven in hoge resolutie met veel details. De gpu heeft net als alle RTX-gpu’s raytracing-eenheden, waarmee in nieuwere games fraaie effecten getoond kunnen worden.

Bijzonder aan de Zephyrus Duo is het tweede scherm. Dat heeft bij deze laptop maar liefst een grootte van 14 inch (diagonaal) en een resolutie van 3,840 × 1,100 pixels. Het scherm kantelt bovendien naar je toe als je de laptop openklapt. Daardoor is de inhoud beter zichtbaar als je lekker achterover leunt met een controller in je handen. Bovendien kan de krachtige hardware beter gekoeld worden doordat er meer ventilatie is met het tweede scherm omhoog gekanteld.

Asus RoG Zephyrus Duo review test

Bij gamen is het tweede scherm bijvoorbeeld handig om een chat-app als Discord, een speedrun op Twitch of een walkthrough in een browservenster weer te geven. Je zou het zelfs kunnen gebruiken bij mobiel streamen om je feed te previewen. De Zephyrus Duo is zoals andere game-laptops niet goedkoop (circa 4600 euro ), maar biedt wel bijzondere mogelijkheden.

Tot slot

Zoals je hiervoor hebt gezien biedt Asus allerlei laptops met een tweede scherm, in verschillende uitvoeringen. Dat kan handig zijn voor handiger multitasken, creatieve toepassingen, gamen en meer. Daarnaast is het is natuurlijk ook een fraai staaltje techniek en trek je de aandacht met zo’n bijzondere laptop!

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11: nieuwe, krachtige MKB- en Edge-servers

Of je nu een tower- of rackserver nodig hebt, de HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11-servers met de nieuwe Intel Xeon-cpu's zijn veelzijdige, betaalbare i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er