RoG Zephyrus Duo review: game laptop met extra scherm

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Asus stopt een krachtige octacore-processor, de momenteel snelste mobiele grafische chip van Nvidia en twee beeldschermen in de gaminglaptop RoG Zephyrus Duo 15 met een platte behuizing. We bekijken deze game laptop met extra scherm.

Sinds afgelopen herfst hebben zowel Asus als HP krachtige 15,6-inch laptops op de markt gebracht waar tussen de klep en de behuizing een extra scherm boven het toetsenbord zit. Die laptops maken dankzij het tweede scherm nieuwe vormen van gebruik mogelijk. Terwijl de Omen X 2S van HP momenteel nog geen opvolger lijkt te krijgen, ziet Asus blijkbaar mogelijkheden in dergelijke systemen. Het bedrijf heeft de nieuwe RoG Zephyrus Duo 15 (GX550) geoptimaliseerd en een aantal kleine verbeteringen aangebracht ten opzichte van de ZenBook Pro Duo 15.

Asus RoG Zephyrus Duo review test

In het hoofdscherm zit bijvoorbeeld niet langer een spiegelend OLED-panel, maar een mat IPS-scherm. Ondanks dat het tweede scherm touch­bediening ondersteunt, is het ook mat en zit er ook een IPS-panel in. Daardoor sluiten de schermen nu stukken beter op elkaar aan. Bij de voorganger ontbrak die samenhang door de sterk verschillende schermen.

Foto- en videobewerkers zullen blij zijn met het 4K-hoofdscherm, dat krachtige kleuren toont. Het tweede scherm – dat een 4K-breedte maar een halve hoogte heeft – is geschikt voor aparte menu’s en paletten. Gamers kunnen het extra scherm gebruiken voor chatvensters of om de stream die naar het netwerk wordt gestuurd te monitoren.

Het tweede scherm van de Zephyrus Duo is niet vast in de behuizing ingebouwd: wanneer je de klep van de laptop opent, kantelt het tweede display naar je toe. Dat complexe mechanisme is op twee manieren handig: voor de gebruiker biedt het een veel betere kijkhoek en het koelsysteem kan via de extra openingen onder het tweede display meer koele lucht aanzuigen indien dat nodig is.

RoG Zephyrus Duo hardware

Asus heeft de Zephyrus Duo voorzien van de snelste laptopcomponenten die Intel en Nvidia momenteel aanbieden. De Core i9-10980HK heeft acht kernen en kan zich meten met de concurrentie van AMD, die sinds het begin van dit jaar de krachtigere hardware heeft. Bij singlethread-berekeningen ligt de Core i9-10980HK voorop dankzij turbo­snelheden van meer dan 5 GHz. Wanneer alle kernen belast worden, moet hij zich echter wel gewonnen geven aan de Ryzen 9 4900HS van AMD. Beide zitten op een extreem hoog niveau en bieden aanzienlijk meer cpu-prestaties dan wat er in 2019 in laptops mogelijk was.

Voor de 3D-graphics heeft Asus alles uit de kast getrokken en de Zephyrus Duo voorzien van een GeForce RTX 2080 Super, de snelste mobiele grafische chip die Nvidia momenteel maakt. De combinatie van cpu en gpu is voldoende om alle actuele games en ook aankomende blockbusters zoals Cyber­punk 2077 soepel weer te geven in hoge resolutie met veel details. De gpu heeft net als alle RTX-gpu’s van Nvidia dedicated raytracing-eenheden. Dergelijke effecten zullen waarschijnlijk in toenemende mate in games verschijnen omdat de komende gameconsolegeneratie (Playstation 5, Xbox Series X) ook raytracing zal ondersteunen.

Asus RoG Zephyrus Duo tweede extra scherm mechanisme

Het tweede scherm komt mee omhoog wanneer je de klep van de laptop opent, waarmee het koelsysteem ook gelijk over een extra luchtinlaat beschikt.

Koele boel

Ondanks de geboden prestaties heeft de RoG Zephyrus Duo 15 een bijzonder platte behuizing. Dat stelt hoge eisen aan het koelsysteem. Naast de reeds genoemde luchtinlaten onder het tweede scherm, zitten er onder de laptop pootjes van meer dan een centimeter hoog om de behuizing van onderaf van voldoende frisse lucht te kunnen voorzien. Asus gebruikt vloeibaar metaal in plaats van conventionele warmtegeleidingspasta voor een optimale warmteoverdracht tussen chips en koelers.

Ondanks dat alles hoor je ook bij een idle systeem de ventilatoren al met een altijd hoorbare 0,3 sone ruisen om de temperaturen laag te houden. Onder continue belasting wordt de boel luidruchtig. De ventilatoren schroeven het geluid op naar 3,5 sone.

Om plaats te maken voor het tweede scherm, is het rgb-led-verlichte toetsenbord helemaal naar voren verplaatst, wat ondanks de prettige typ­eigenschappen wel even wennen is. Voor een ergonomische handpositie is het aan te raden een aparte polssteun aan te schaffen. Het touchpad in staand formaat zit rechts van het toetsenbord en kan worden omgeschakeld naar een numerieke toetsenbordmodus. Dat is niet erg geschikt om mee te gamen. Asus levert echter wel een gamemuis bij de laptop mee.

Daar houdt het nog niet mee op: in de doos zit ook nog een rugzak, een headset en een insteekbare webcam – er zit geen in de schermrand geïntegreerd. Daarnaast zit er een lichte secundaire 65 watt voeding met USB-C-aansluiting in de doos om de 2,4 kg laptop ook onderweg te kunnen gebruiken. De accuduur is met 6 uur vrij kort, ondanks de 90Wh-accu. De volledige cpu- en gpu-­prestaties haal je alleen als je de bijna 800 gram hoofdvoeding met 240 watt gebruikt. Ondanks dat je het tweede scherm met pen kunt bedienen, wordt het apparaat zonder stylus geleverd – dat is wel het geval bij de ZenBook Pro Duo 15. De compati­bele stylus SA200H kun je los aanschaffen voor rond 45 euro.

Dat laatste zal niet zo’n probleem zijn voor wie een Zephyrus Duo 15 koopt. Het model dat we getest hebben kost 4600 euro en is het enige met een GeForce RTX 2080 Super (GX550LXS). Aan het model met de iets zwakkere GeForce RTX 2070 Super-­gpu (GX500LWS) hangt een prijskaartje van 3700 euro. In beide configuraties zit een Core i9 met acht kernen, 32 GB RAM, twee 1TB-NVMe-ssd’s in een raid-array en beide hebben een 4K-scherm. Er zou ook nog een model met een full-hd 300Hz-scherm verschijnen, maar dat zijn we in het wild nog niet tegengekomen.

Conclusie

De Asus RoG Zephyrus Duo 15 (GX550) biedt extreem hoge prestaties in een enigszins draagbaar formaat. Bij laptops is er niet veel meer uit te ­halen, zowel wat de prijs als wat de prestaties betreft. Het tweede scherm biedt extra mogelijkheden voor creatieve gebruikers en gamers, mits een programma een beetje slim gebruik kan maken van twee verschillend grote schermen die boven elkaar gerangschikt zijn. Dat laatste is immers iets anders dan twee even grote schermen die naast elkaar op je bureau staan.

(Florian Müssig en Daniel Dupré, c’t magazine 12/2020, p. 108)

Asus RoG Zephyrus Duo 15 (GX550) gegevens en testresultaten

Asus RoG Zephyrus Duo testresultaten tabel

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er