Test Asus ZenBook Pro Duo

Redactie
0

Inhoudsopgave

De Asus ZenBook Pro Duo UX581 is een krachtige laptop, gericht op veeleisende gebruikers. Dankzij twee aanraakschermen en een bijgeleverde pen biedt de laptop ook veel mogelijkheden voor creatieve bezigheden. Een korte review van een bepaald niet standaard laptop.

De ZenBook Pro Duo UX581 is voorzien van krachtige hardware: het testmodel is uitgerust met 16 GB werkgeheugen en een Core i7-9750H. Deze cpu heeft 6 cores met HyperThreading voor een totaal van 12 threads. De cores draaien standaard op 2,6 GHz (met turbo tot 4,5 GHz) en elke core is voorzien van 256 kB L2-cache (plus 12 MB L3-cache voor de cpu). Er is zelfs een nog krachtiger model van de ZenBook Pro Duo leverbaar met octacore Core i9-9880H.

De opslagruimte van het testmodel is met 512 GB voldoende, als je meer wilt moet je het nog krachtiger topmodel kiezen dat is voorzien van een 1GB-ssd. De ssd in het testmodel was een snelle Intel 660p, een NVMe-ssd met qlc-nand flashgeheugen. Die levert vlotte prestaties. We haalden een leessnelheid van 862 MB/s en een schrijfsnelheid van 937 MB/s.

ZenBook Pro Duo

Grafische prestaties

Ook de versie met ‘minder krachtige’ Core i7 is uitgerust met een van de nieuwste en krachtigste grafische kaarten: een Nvidia GeForce RTX 2060, met 6 GB GDDR6 grafisch geheugen. Die zet in 3D-benchmarks mooie resultaten neer met in 3DMark Night Raid een score van 23557 en in Sky Diver 26757. Ook in een benchmark als Fire Strike zit de de score nog ver boven de tienduizend (13271). De hardware trekt bij het spelen van 3D-games circa 123 watt uit het stopcontact met het scherm op maximale helderheid.

Je kunt met de ZenBook dus aardig gamen, al is dat niet waar de laptop voor gemaakt is. Het tweede scherm biedt dan wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld Twitch of Discord of een YouTube-walktrough open te hebben staan terwijl de game op het hoofdscherm draait. Of gewoon alle drie in een eigen venster op het tweede scherm.

De RTX 2060 biedt ook prima prestaties voor meer serieuze toepassingen, zoals foto- en videobewerking of 3D-ontwerpen. Bij Cinebench R20 rendering haalt de ZenBook Pro Duo UX581 scores van 451 / 2652 (1 / n cpu).

ZenBook Pro Duo tweede scherm

Tweede scherm

De ZenBook Pro Duo heeft een 15,6inch-scherm met een 4K-resolutie (3840 × 2160 pixels). Het is een oled-scherm met een goede kleurweergave, dat de kleurruimte DCI-P3 afdekt. Het is tevens een touchscreen dat je met je vingers kunt bedienen. Voor grafisch werk is de bijgeleverde pen een mooi alternatief.

Het toetsenbord van de ZenBook is naar beneden verplaatst om daarboven ruimte te bieden voor een tweede scherm. Dit heeft een diagonaal van 14 inch en een resolutie van  3840 × 1100 pixels. Het is net als het hoofdscherm een touchscreen en kan ook met de pen worden gebruikt. Je kunt op dit scherm bijvoorbeeld viewports, kleurenpaletten of tool boxes plaatsen als je in grafische programma’s werkt. In combinatie met de krachtige hardware hardware biedt dat veel mogelijkheden voor creatieve toepassingen.

Dual-screen geschiedenis

Er verschenen wel eerder dual-screenapparaten, maar die hadden weinig succes. op de markt. In 2009 verkocht Lenovo de ThinkPad W700ds. Die had een 17,3-inch scherm met aan de zijkant in het deksel een uittrekbaar tweede 10,6”-scherm. Het apparaat was bijna zes centimeter dik was en woog meer dan vijf kilo. De Acer Iconia Dual Screen Tablet uit 2011 was een Windows-laptop met twee 14-inch-touchscreens. Het onderste scherm zat op de plek waar normaal het toetsenbord zit en bood een virtueel toetsenbord waarop je zonder enige haptische feedback kon typen.

ZenBook Pro Duo voorloper

Overige hardware en uitrusting

Het toetsenbord is naar beneden verplaatst om ruimte te maken voor het tweede scherm. Bij typen is dat niet ideaal, dus levert Asus er een polssteun bij. Als je die gebruikt, kun je langer typen zonder last van je polsen te krijgen omdat je handen onder een hoek op de rand hangen. Er is geen fysiek numeriek toetsenblok, maar de touchpad rechts van het toetsenbord kun je met een druk op de knop in een cijferblok veranderen. De ventilator is normaliter fluisterstil, maar spring bij activiteitspieken aan. Ga je de laptop flink belasten, dan kan het geluidsniveau oplopen tot 2,3 sone.

ZenBook Pro Duo toetsenbord

De ZenBook heeft geen bekabelde netwerkaansluiting, maar wel een Intel AX200 voor WiFi 6 (met 2 streams). Bij testen haalden we hiermee 19,6 MB/s op 5 GHz. Over langere afstand (20 meter) op 2,4 GHz nam dit af tot 10,6 MB/s.  Qua aansluitingen biedt de laptop een HDMI-aansluiting en 3 x USB 3.1. Een van de usb-poorten is type C en ondersteunt ook het aansluiten van nóg een extra scherm. Bluetooth is ook aan boord en de ZenBook heeft een camera die Windows Hello ondersteunt voor eenvoudig inloggen.

Tot slot

Dankzij de krachtige hardware is de ZenBook Pro Duo voor allerlei toepassingen geschikt. Dat gaat wel gepaard met minder portabiliteit: met een gewicht van bijna 2,5 kilo en afmetingen van 35,8 cm × 24,7 cm x 2,7 cm (2,9 cm op het dikste punt) is het geen apparaat dat je heel makkelijk meeneemt. Voor tikwerk moet je bovendien de polssteun meenemen, daar staat dan weer tegenover dat je altijd een tweede scherm bij de hand hebt. De accuduur is  bij 3D-graphics een kleine 2 uur, bij video afspelen circa 3,5 uur.

Het tweede scherm is bijzonder en kan van pas komen, maar dat hangt heel erg af van hoe je de laptop gebruikt. De prijs is bovendien hoger dan die van even krachtige laptops die een tweede scherm moeten missen. De ZenBook Pro Duo is een bijzondere laptop die waarschijnlijk alleen voor specifieke gebruikers interessant is. Voor grafici is de Asus ZenBook Pro Duo UX581 een aantrekkelijke laptop, vanwege de krachtige kleuren van het hoofdscherm en het tweede scherm dat bijvoorbeeld als geïntegreerde tekentablet gebruikt kan worden.

Asus ZenBook Pro Duo UX581

Cpu / werkgeheugenIntel Core i7-9750H / 16 GB DDR4-2666
Schermen15,6 inch (3840 × 2160 pixels) + 14 inch (3840 × 1100 pixels)
Aansluitingen3 x USB 3.1 (1 x type C), HDMI, audio, voeding
Shoplink en prijsZenBook Pro Duo UX581GV-H2004T, circa 3000 euro

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er