De testbank voor de cpu gids
In de tweede tabel staat een representatieve selectie van 54 desktopprocessors van de afgelopen zes jaar. Zelfs als de cpu van je huidige computer er niet bij zit, kun je een ruwe inschatting maken van de positie die je cpu inneemt op basis van de generatie en het aantal cores.
Prestatiemeting Cinebench R23
Voor de prestatiemeting hebben we de gratis rendering-benchmark Cinebench R23 gebruikt. De resultaten van de benchmark lopen bijna lineair op met het aantal beschikbare kernen en hij profiteert ook sterk van SMT.
In deze rating blijven de high-end AMD Ryzen Threadripper 3000-cpu’s met 32 en 64 cpu-cores onbetwist aan de top. Ondanks het absoluut gezien hoge energieverbruik, scoren ze ook hoog qua efficiëntie. Daarvoor hebben we het energieverbruik tijdens een Cinebench-run gemeten en in verhouding tot de score gezet.
Veel kernen
Cpu’s met veel kernen doen het in het algemeen goed in die discipline omdat ze minder hoog klokken en dus met een lagere spanning toekunnen. Die zit gekwadrateerd in de formule verwerkt voor het berekenen van het vermogensverlies. Bovendien is de energiebehoefte van de andere pc-componenten bij volle belasting dan relatief minder van belang.
Toegenomen efficiëntie
In het algemeen heeft de efficiëntie de afgelopen jaren in positieve zin grote stappen voorwaarts gemaakt: de huidige hexacore Ryzen 5 5600X en de zes jaar oude quadcore A10-7870K verbruiken ongeveer evenveel energie bij Cinebench R23, maar de moderne cpu rekent bijna zes keer zo snel.
Beste prijs-prestatieverhouding
De beste prijs-prestatieverhouding is dit jaar niet zo makkelijk te bepalen, omdat sommige processors slechts mondjesmaat beschikbaar zijn door de grote vraag en het chiptekort. Daar gaan de Ryzen 1000 en 2000 aan de leiding, die in de uitverkoop zijn, maar op de meeste moderne AM4-moederborden niet draaien.
In het bovensegment van die categorie bevinden zich ook de goedkoopste modellen, zoals Athlon, Celeron en Pentium. De prijzen van ongeveer 50 euro maken de beperkte prestaties meer dan goed.
Procedure van de test
Op basis van telkens twee actuele cpu’s van rond de 220 euro en 380 euro elk, en de twee topmodellen van AMD en Intel, hebben we in detail bekeken wat de sterke en zwakke punten van de respectievelijke processors zijn (zie tabel 5 ‘Prestatiegegevens van actuele processors: AMD Ryzen versus Intel Core i’).
In termen van ruwe floatingpoint-prestaties – gemeten in GFlops – zijn de Core-i- en Ryzen-processors met een gelijk aantal cores praktisch aan elkaar gewaagd.
Dat geldt ook voor het compileren van de Linux-kernel en video-encoding met Handbrake, waar bijvoorbeeld de Ryzen 7 5800X en de Core i7-11700K nek-aan-nek liggen. Dat beeld verandert als je rendert met Blender of comprimeert met 7-Zip. Daar kan de Zen 3-processor zich duidelijk onderscheiden.
Intel heeft geen schijn van kans bij multithreading-toepassingen
Bij de goedkopere Core i5-11400F en Ryzen 5 3600 met zes kernen is het verschil nog groter, omdat de Intel-processor door de 14-nm technologie niet zo efficiënt werkt en de klokfrequentie aanzienlijk lager is bij multithreading-toepassingen. Aan de andere kant van het spectrum in het high-end segment heeft Intels octacore Core i9-11900K geen schijn van kans tegen de Ryzen 9 5950X met twee keer zoveel cores.
Bij singlethreading doet Intel het beter
Hoe belangrijk de singlethreading-prestaties nog steeds zijn, blijkt onder meer uit de officebenchmark Sysmark 25 en de 3D-game Shadow of the Tomb Raider, waarvoor we een ultrasnelle GeForce RTX 3090 hebben geïnstalleerd.
Daar presteren de Intel-processors beter, de Core i5-11400F heeft bijvoorbeeld een duidelijke voorsprong op de Ryzen 5 3600. Bij Sysmark 25, dat met applicaties uit MS Office en de Adobe Creative Cloud-suite werkt, is de Core i ook duidelijk dominant.
De Ryzen 9 5950X profiteert enorm van zijn 64 MB Level 3-cache bij 3D-games. Daaruit blijkt wederom dat de keuze voor een optimale cpu altijd afhangt van de toepassingen die iemand hoofdzakelijk gebruikt.
Prestatiegegevens van actuele processors: AMD Ryzen versus Intel Core i