Betaalbare tablets en multimedia-tablets

Daniel Dupré
0

De feestdagen naderen met rasse schreden en in combinatie met de nieuwste lockdownmaatregelen moeten veel mensen hun kerstboodschappen online doen. Momenteel lijken tablets populair te zijn als leuk cadeau of handig apparaat om de lange avonden mee door te komen. Wij geven een kort overzicht van enkele betaalbare tablets.

Samsung betaalbare tablets

De Android-tablets van Amazon zijn bijzonder goedkoop en goed uitgerust voor multimedia. De Fire HD 10 is verkrijgbaar vanaf 150 euro, de Fire HD 8 haal je al in huis vanaf 100 euro. De tablets zijn (uiteraard) zeer geschikt voor het media-aanbod van Amazon en andere streaming-diensten.

Omdat er echter een sterk aangepaste Android met een eigen app-store op staat, ontbreken er veel apps. Ook de huidige handige trucs voor de installatie van de Google Play Store kunnen door toekomstige updates plots niet meer werken.

In het geval van normale Android-tablets in de prijsklasse van minder dan 150 euro vallen er meerdere minpunten te verwachten, afgezien van de zwakke punten die in de specificaties naar boven komen. Zo draaien sommige apps niet, klinken de luidsprekers hol, zijn de kleuren dof of is de wifi-ontvangst slecht. Typisch een gevalletje you get what you pay for.

Wij adviseren minimaal 3 GB RAM, Android 8 en een 10-inch scherm met 1920×1080 pixels. Zoiets is op het moment al onder de 150 euro te koop, bijvoorbeeld in de vorm van een Lenovo Tab M10 of de nieuwere Lenovo Tab M10 Plus die momenteel voor 170 euro te vinden is. Of kijk naar de 3GB-versie van de Samsung Galaxy Tab A 10.1 uit 2019 die vanaf 250 euro te krijgen is . Voor 4G moet je een kleine meerprijs neerleggen.

Vanaf ongeveer 300 euro mag je 64 GB flashgeheugen en andere speciale functies verwachten. Zo heeft de Lenovo SmartTab Yoga een ingenieuze ingebouwde standaard.

Lenovo IdeaPad Duet tablet

Lenovo heeft in zijn IdeaPad Duet een slimme standaard toegevoegd waarmee je de tablet rechtop zet. Bovendien houdt de verdikking aan de zijkant prettig vast en daar zitten bovendien de speakers ingebouwd, die daarmee iets beter geluid produceren.

De Lenovo IdeaPad Duet met een eveneens ingebouwde standaard is ook een leuke optie om eens naar te kijken. Deze tablet werkt met Chrome OS en is een onovertroffen gunstig geprijsde tablet om mee te werken dankzij het bijgeleverde magnetische toetsenbord waarmee je prettiger langere teksten typt.

Vanaf deze prijscategorie kom je ook al de eerste Apple iPad tegen, het 10.2”-model uit 2020. Met maar 32 GB opslag ben al je 390 euro kwijt. 4G of 128 GB kost per upgrade een flinke slok meer. Een stylus (pen), toetsenbord en hoes zijn beschikbaar tegen een meerprijs.

De eerste Windows-tablets beginnen ook bij zo’n 300 euro. Met Intel Celeron of Pentium ‘N’ ploeteren ze zich echter maar moeizaam een weg door de Windows software. In de tablet-modus zijn Android, Chrome OS en iPadOS superieur. Windows- tablets raden we eigenlijk alleen aan vanaf ongeveer 500 euro met snellere processors. Ze hebben echter wel een erg handig voordeel: de display-output.

(Dit artikel is verschenen in c’t 10/2020, p.35 met mederwerking van Jörg Wirtgen en Alieke van Sommeren)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige informatie en reviews vind je in c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Welke Windows heb ik? Welke Windows-versies zijn er eigenlijk?

Windows 11 komt uit in verschillende edities en voor sommige licenties krijg je een gratis upgrade, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Dit is hoe je maandelijks gemakkelijk flink kunt besparen op internet en tv

In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er