Smarthome-software: nieuwe mogelijkheden met ioBroker

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Bij smarthome apparaten leveren allerlei fabrikanten hun eigen (min of meer geslaagde) software-oplossing. Als je je smarthome aanstuurt met de opensource software ioBroker, ben je onafhankelijk van hardwarefabrikanten. Je kunt componenten van verschillende aanbieders ook makkelijker combineren. Het afgelopen jaar zijn er tientallen modules bijgekomen, zowel voor nieuwe apparaten als voor mooiere visualisaties.

Programmeurs uit allerlei landen blijven enthousiast bijdragen aan de opensource smart-home-software ioBroker. Door de modulaire opbouw kun je met de ‘adapters’ genoemde uitbreidingsmodules gemakkelijk nieuwe apparaten koppelen, nieuwe functies toevoegen en de beheerinterface flexibel uitbreiden. Er zijn de laatste tijd aardig wat adapters bijgekomen, waardoor je nu uit meer dan 280 verschillende uitbreidingsmodules kunt kiezen.

smarthome software ioBroker mogelijkheden

Er zijn voor ioBroker naast de klassieke interface vis nu ook versies met een moderner uiterlijk, zoals deze Material-interface.

Met de nieuwe adapters kun je bijvoorbeeld ook apparaten aan een Homematic IP-gateway rechtstreeks aansturen. Voorheen was alleen de Homematic CCU als hardwarecentrale te gebruiken.

Ook worden nu de goedkope apparaten van het Chinese merk Meross ondersteund. En sinds kort kunnen ook eindelijk de gebruikers van Google Home hun apparaten via ioBroker aansturen.

Zelfs voor de onder verschillende merknamen uitgebrachte apparaten van het bedrijf Tuya, dat door securitylekken in het eigen IoT-platform Smart-Life negatief in het nieuws is geweest, hebben de io-Broker-programmeurs wat bedacht: ioBroker gebruikt bij die apparaten de lokale besturingsinterface. Daardoor kun je die afscheiden van de cloud om op die manier de securitylekken te omzeilen.

Zelfs als je in de tussentijd besloten had de Tuya-apparaten te flashen met de opensource firmware Tasmota, kun je ze bij ioBroker nog gebruiken. Daar is de zogeheten Sonoff-adapter voor bedoeld.

Nu we het toch over security hebben: het beveiligingsconcept van de stuursoftware zelf werd grondig op de schop genomen.

smarthome software ioBroker beveiliging certificaat

Bij de instellingen kun je ook certificaten uploaden of Let’s Encrypt gebruiken voor een veilige verbinding.

Ook de analysemogelijkheden zijn groter geworden: de ‘Source-Analytix’-adapter aggregeert bijvoorbeeld verbruiksdata van andere adapters op dag-/week-/maandbasis, telt impulsen en berekent kosten.

Meer over veilig installeren van ioBroker lees je in c't mrt/2020

Nieuwe visualisaties

Met name op het gebied van de visualisatie-adapters was er de afgelopen maanden een flinke groei te zien, zodat daar inmiddels voor iedere smaak wel wat bij zou moeten zitten.

Er zijn naast de visualisatie-klassieker ‘vis’ nu de nieuwe adapters ‘Material’ en ‘IQontrol’, die automatisch interfaces aanmaken op basis van de ruimte- en functietoewijzingen. Die moeten daarvoor dan natuurlijk wel netjes onderhouden worden. IQontrol kun je daarnaast uitbreiden met eigen pagina’s. Wat er precies aan te sturen is, hangt af van de rollendefinities van de datapunten. Die moeten vooral bij de zelf aangemaakte datapunten passen.

smarthome software ioBroker visualisatie IQontrol

De visualisatie IQontrol (hierboven) is nieuw. Je kunt hem uitbreiden met eigen pagina’s.

Als je ioBroker in combinatie met een ander smarthome-systeem gebruikt of overstapt van zo’n systeem, kun je een bedieningsinterface gebruiken die lijkt op die van openHAB (HabPanel) of Home Assistant (Lovelace en Tileboard). Sommige daarvan zijn echter nog redelijk nieuw en alleen nog maar beschikbaar in de latest-­repository.

Smarthome functies

Een paar al bestaande adapters hebben nieuwe functies en updates gekregen. Door een verdere integratie van de ‘Info’-adapter krijg je nu bijvoorbeeld op een aparte pagina van de beheerinterface gedetailleerdere informatie over het eigen systeem.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Via een geïntegreerd berichtensysteem kunnen module-ontwikkelaars belangrijke informatie over beheerwerkzaamheden en updates snel naar alle geïnteresseerde gebruikers sturen. De JavaScript-adapter heeft Microsofts web-editor Monaco nu geïntegreerd, zodat je scripts makkelijker kunt schrijven.

smarthome software ioBroker JavaScript editor

Via de JavaScript-editor kun je nog makkelijker scripts schrijven.

De Chinese io-Broker-community heeft tegenwoordig een eigen forum. Door hun ondersteuning zijn de interfaces van veel adapters inmiddels in tien talen beschikbaar, waaronder dus Chinees.

Nieuwe kern

De basis van iedere ioBroker-installatie is de zogeheten JS-controller, die het uitvoeren van de geïnstalleerde adapters aanstuurt.

In juni 2019 werd na een uitvoerige testfase de flink doorontwikkelde versie 1.5.14 uitgebracht, die Node.js LTS ondersteunt tot versie 12.x. De ioBroker-ontwikkelaars werken voortdurend verder aan de JS-controller en ondertussen zitten we al op versie 2.x, die echter alleen nog Node.js vanaf 8.x ondersteunt.

Rekening houdend met de situatie dat oudere Node.js-versies tot en met 7.x inmiddels niet meer onderhouden worden en ook geen security-updates meer krijgen, moeten alle gebruikers van oudere versies sowieso nadenken over het actualiseren van hun systeem.

Op het ioBroker-forum en ook op de nieuw vormgegeven ioBroker-website en in documentatie heeft de ioBroker-community handleidingen en FAQ’s samengesteld voor het overstappen naar ioBroker. Als er nieuwe versies uitkomen, zullen we daar in het magazine ongetwijfeld de nieuwe mogelijkheden van belichten.

(Ingo Fischer en Noud van Kruysbergen, c’t magazine)

 

Lees meer over smarthome in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

GitHub Copilot: dit moet je weten over deze AI-programmeerassistent

Benieuwd naar wat GitHub Copilot is en wat je er nou eigenlijk mee kunt doen? In dit artikel leggen we je uit wat je allemaal kunt doen met de AI-assi...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er