Tasmota firmware voor Sonoff – mogelijkheden, flashen en gebruik

Marco den Teuling
0

Tasmota firmware kun je op veel smarthome-apparaten (zoals Sonoff) installeren in plaats van de originele van het apparaat. Dan ben je niet afhankelijk van de fabrikant en zijn cloud. Lees meer over de mogelijkheden, flashen en hoe je het gebruikt.

In veel schakelaars, contactdozen en andere smarthome-apparaten zit dubieuze firmware. Tasmota is een bruikbaar alternatief voor de Sonoff-productreeks en veel andere ESP8266-apparaten, zonder cloudkoppeling.

Wat is Tasmota?

Tasmota is een alternatieve firmware voor allerlei smarthome-apparaten, zoals wifi-stekkerdozen. We schreven eerder een korte review over Tasmota, maar zonder daarbij dieper in te gaan op alle mogelijkheden. Dat doen we hier.

Voor welke apparaten is Tasmota firmware geschikt?

Tosmota firmware is geschikt voor een uitgebreid aanbod van zogeheten Sonoff-producten. Daarin zit een ESP8266, een gangbare 32-bit microcontroller, die vaak via wifi verbinding maakt met de cloud van de fabrikant. Tasmota maakt zo’n apparaat vrij van de cloud en biedt nieuwe mogelijkheden.

Tasmota heeft een Arduino-fundament en is ook geschikt voor niet opgetuigde ESP8266-apparaten. De standaardversie van de Tasmota-firmware geeft de apparaten een eenvoudige webinterface. Een voorbeeld daarvan zie je hieronder. Je hebt dan geen app van de fabrikant nodig.

Tasmota firmware voor Sonoff

De webinterface van Tasmota biedt toegang tot elementaire basisinstellingen, enkele routines voor het uitlezen van sensordata (zoals de temperatuursensor DS18B20) en de mogelijkheid contact te maken met een MQTT-broker. Met die voorzieningen is het dan redelijk eenvoudig om het apparaat in een eigen (huis)automatisering op te nemen.


Ontvang gratis meer info over Tasmota en smarthome, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Koppeling met WeMo en Hue

Onderdeel van de firmware zijn de emulaties waarmee je het apparaat compatibel kunt maken met Belinks WeMo en een Hue-bridge. Er zijn bovendien speciale firmwarevarianten met extra mogelijkheden, bijvoorbeeld voor KNX en extra sensoren. Dat gaat dan wel ten koste van andere opties zoals tijdgestuurde programmering. Wil je MQTT beveiligen met TLS, dan moet je helaas zelf aan de slag en de firmware zelf compileren en van een fingerprint voorzien.

Als je je wat meer verdiept in Tasmota, dan kom je erachter dat de firmware veel meer te bieden heeft dan de webinterface in eerste instantie laat zien. Al naargelang het apparaat zijn er tientallen opties die je via een (vanuit de webinterface) geopend consolevenster kunt opvragen en configureren. Dat zijn bijvoorbeeld de standaardmodus na het inschakelen, het gedrag van de knoppen en leds en de gekozen energiespaarstand (standaard uitgeschakeld).

In de documentatie voor de firmware noemt auteur Theo Arends dat ‘commands’. Die zijn te combineren met regels, zodat een apparaat na het inschakelen bepaalde acties uitvoert of bij indrukken van een knop een MQTT-bericht stuurt.

Tasmota flashen via wifi

Het kost wel nogal wat moeite om de firmware te flashen op een apparaat met de standaard Sonoff-firmware. Upgraden via wifi (over the air, OTA) lukt alleen bij de oudere Sonoff-firmware. Dat is dan erg tijdrovend omdat het veel stappen vergt. Bovendien moet je dat ook nog eens voor alle apparaten die je in je bezit hebt afzonderlijk doen.

Het is dan eenvoudiger als je de schakelaar even openmaakt en een usb-FTDI-adapter (3,3V) gebruikt om met de Arduino IDE plus Board Manager te flashen. De schakelaar mag daarbij niet op 230V zijn aangesloten!

Je hoeft niets te solderen, maar kunt de header-wires gewoon in de gaten op de Sonoff-printplaat drukken, als je er maar voor zorgt dat ze contact blijven maken. De printplaat ontvangt alleen spanning van de adapter. Gelukkig hoeft dat flashen maar eenmalig, de Tasmota-firmware zelf biedt OTA-updates.

Tasmota firmware voor Sonoff

Firmware voor ESP8266-apparaten zonder cloudkoppeling
ProducentTheo Arends, github.com/arendst
PlatformsiTead Sonoff en verwante hardware
Prijsgratis (GPL3)

Lees meer over smarthome en software in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er