Tasmota firmware voor Sonoff

Marco den Teuling
0

In veel schakelaars, contactdozen en andere smarthome-apparaten zit dubieuze firmware. Tasmota is een bruikbaar alternatief voor de Sonoff-productreeks en veel andere ESP8266-apparaten, zonder cloudkoppeling.

De alternatieve firmware Tasmota voor Sonoff-apparaten en wifi-stekkerdozen hebben we wel eens eerder genoemd in c’t, maar zonder daarbij dieper in te gaan op alle mogelijkheden.

Tasmota firmware voor Sonoff

ESP8266 microcontroller

Voor wie het gemist heeft: in de Sonoff- apparaten zit een ESP8266, een gangbare 32-bit microcontroller, die doorgaans via een wifi-verbinding contact zoekt met de cloud van de apparaatfabrikant. Tasmota maakt zo’n apparaat geheel vrij van de cloud en biedt daarnaast nieuwe mogelijkheden.

Tasmota heeft daarbij een Arduinofundament en is ook geschikt voor niet opgetuigde ESP8266-apparaten. De standaardversie van de Tasmota-firmware geeft de apparaten een eenvoudige webinterface. Die biedt dan toegang tot de elementaire basisinstellingen, enkele routines voor het uitlezen van sensordata (zoals de temperatuursensor DS18B20) en de mogelijkheid contact te maken met een MQTT-broker. Met die voorzieningen is het dan redelijk eenvoudig om het apparaat in een eigen (huis)automatisering op te nemen.

Sonoff met WeMo en Hue

Onderdeel van de firmware zijn de emulaties waarmee je het apparaat compatibel kunt maken met Belinks WeMo en een Hue-bridge. Er zijn bovendien speciale firmwarevarianten met extra mogelijkheden, bijvoorbeeld voor KNX en extra sensoren. Dat gaat dan wel ten koste van andere opties zoals tijdgestuurde programmering. Wil je MQTT beveiligen met TLS, dan moet je helaas zelf aan de slag en de firmware zelf compileren en van een fingerprint voorzien.

Als je je wat meer verdiept in Tasmota, dan kom je erachter dat de firmware veel meer te bieden heeft dan de webinterface in eerste instantie laat zien. Al naargelang het apparaat zijn er tientallen opties die je via een (vanuit de webinterface) geopend consolevenster kunt opvragen en configureren. Dat zijn bijvoorbeeld de standaardmodus na het inschakelen, het gedrag van de knoppen en leds en de gekozen energiespaarstand (standaard uitgeschakeld).

In de Wiki voor de firmware noemt de auteur dat ‘commands’. Die zijn te combineren met regels, zodat een apparaat na het inschakelen bepaalde acties uitvoert of bij indrukken van een knop een MQTT-bericht stuurt.

Tasmota via wifi

Het kost wel nogal wat moeite om de firmware te flashen op een apparaat met de standaard Sonoff-firmware. Upgraden via wifi (over the air, OTA) lukt alleen bij de oudere Sonoff-firmware. Dat is dan erg tijdrovend omdat het veel stappen vergt. Bovendien moet je dat ook nog eens voor alle apparaten die je in je bezit hebt afzonderlijk doen.

Het is dan eenvoudiger als je de schakelaar even openmaakt en een usb- FTDI-adapter (3,3V) gebruikt om met de Arduino IDE plus Board Manager te flashen. De schakelaar mag daarbij niet op 230V zijn aangesloten!

Je hoeft niets te solderen, maar kunt de header-wires gewoon in de gaten op de Sonoff-printplaat drukken, als je er maar voor zorgt dat ze contact blijven maken. De printplaat ontvangt alleen spanning van de adapter. Gelukkig hoeft dat flashen maar eenmalig, de Tasmota-firmware zelf biedt OTA-updates.

 

Tasmota firmware voor Sonoff

Firmware voor ESP8266-apparaten zonder cloudkoppeling
ProducentTheo Arends, github.com/arendst
PlatformsiTead Sonoff en verwante hardware
Prijsgratis (GPL3)

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't magazine okt/2021

Meer over

Wifi

Deel dit artikel

Lees ook

Apple iMac 24” 2021

Na twee MacBooks en de Mac Mini is de 2021 iMac de volgende Mac met de eigen M1 ARM-processor van Apple. De grotere schermdiagonaal en kleurrijke buit...

Apple iPad Pro 12,9 inch 2021 met eigen M1 processor

De nieuwe iPad Pro 12,9 inch 2021 maakt voor het eerst gebruik van de M1-processor van Apple, die de hoge verwachtingen zeker waar heeft gemaakt.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er