Netatmo Thermostaat & slimme radiatorkraan

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Met de slimme radiatorkranen van Netatmo in combinatie met de Thermostaat kan iedereen in huis zijn eigen kamertemperatuur instellen.

De Thermostaat van Netatmo is een klokthermostaat waarmee je een verwar­mings­ketel kunt aansturen.

Je kunt die op een willekeurige plek neerzetten, maar de temperatuur daar zal het uitgangspunt zijn voor het in- of uitschakelen van de verwarming.

De verbinding met het schakelrelais gebeurt via 868 MHz, de thermostaat werkt zelf op batterijen.

Het relais moet via wifi verbinding met je netwerk kunnen maken om de app te gebruiken en het systeem van buitenaf te bedienen. Daar is geen abonnement voor nodig.

Slim of niet

De Thermostaat wordt slim genoemd, waarbij de term auto-adapt wordt gebruikt.

Maar hij leert niet of er al dan niet mensen in huis zijn om daar (week)schema’s op te baseren, zoals bij Google Nest en andere thermostaten.

Hij leert wel hoe lang het duurt voor je huis de gewenste temperatuur bereikt, zodat hij de verwarming op tijd kan inschakelen.

Wat dat betreft is de Thermostaat een echte klokthermostaat: je kunt er zelf schema’s op instellen wanneer je huis verwarmd moet worden en tot welke temperatuur.

Er is geen afwezigheidsindicatie, wel een Afwezig-modus die je zelf aan of uit kunt zetten.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Installeren

Het installeren van de thermostaat zou met de uitgebreide documentatie per merk en ondersteunde typen geen probleem moeten zijn.

Hij werkt niet met OpenTherm of modulatie, maar alleen met een aan-uit-systeem. In sommige gevallen is het advies om dat door een erkende installateur te laten doen.

Maar in principe kun je er elke wandthermostaat en draadloze thermostaat mee vervangen.

Portal via de app

Laten we de uitgebreide portal via de app niet vergeten te noemen, waarmee je vrijwel in realtime kunt zien wat de temperaturen binnen en buiten zijn, wat de ingestelde temperatuur is en of de ketel aan het werk is geweest of niet.

Daar kun je ook de dagschema’s aanpassen of de vorstvrijmodus activeren. Bij de Afwezig-modus kun je aangeven tot wanneer je weg bent – voor een langere vakantie bijvoorbeeld – zodat daarna het gewone schema weer gaat gelden.

De thermostaat is compatibel met Apple Homekit en Google Home. De mogelijkheden van de Netatmo Thermostaat overstijgen daarmee niet het niveau van veel andere slimme thermostaten.

Voordelen

Het grote voordeel van dit systeem is dat Netatmo ook radiatorkranen in het assortiment heeft die kunnen communiceren met de thermostaat.

Daardoor kan elke kamer een eigen temperatuur ingesteld krijgen.

Het installeren van de radiatorkranen is bij radiatoren met een thermostaatventiel eenvoudig. Er worden aardig wat verleng- en koppelstukken meegeleverd.

Bij radiatoren met een handmatige kraan die alleen aan of uit kunnen, moet een vakman dat doen, omdat daarbij de warmwatertoevoer rechtstreeks geregeld wordt.

De radiatorkraan gaat met stapjes van 0,5 graad omhoog of omlaag. De radiatorkranen hebben een e-paperdisplay en werken op batterijen, en zijn net als de thermostaat allemaal verbonden met het relais.

Verder kun je met de kraan niet veel instellen, daar heb je de app voor nodig. Maar dat is gezien de prettige interface en leuke grafieken geen straf.

Vergeleken met de Nest

De mogelijkheden van de Thermostaat komen ongeveer overeen met de ‘domme’ Nest Thermostat E, al is de Netatmo wat tientjes euro goedkoper.

De slimmere gewone Nest-thermostaat kost met standaard een kleine 100 euro meer.

Die kan dan wel ‘leren’ wat een goed schema zou kunnen zijn, maar kan verder niet communiceren met afzonderlijke radiatoren in verschillende kamers. Dat is een duidelijk voordeel van het Netatmo-systeem.

Netatmo Thermostaat en Slimme radiatorkraan

Slim verwarmingssysteem
FabrikantNetatmo
Verbindingthermostaat/kranen naar relais: 868 MHz; relais naar netwerk: wifi 802.11 b/g/n (2.4 GHz) open/WEP/WPA/WPA2-personal (TKIP en AES)
SysteemeiseniOS 9, Android 4.2, Windows, macOS
Meegeleverdthermostaat:
standaard, wandbeugel, montageplaat, kleurenstickers,
3 AAA-batterijen, schroeven en pluggen
radiatorkraan:
6 adapters, 4 stickers, 2
AA-batterijen
Prijsslimme radiatorkraan: € 78
slimme thermostaat: € 138
startpakket (thermostaat en 2 kranen): € 180

Meer hardwarereviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Smart home regelen met Home Assistant

Smart-home-apparaten van verschillende fabrikanten zijn onderling niet altijd compatibel. Als je je huis met verschillende producten automatiseert, he...

TasmoAdmin: Sonoff-apparaten met Tastmota-firmware in je smarthome

TasmoAdmin zorgt ervoor dat Sonoff-apparaten met Tasmota-firmware leuk meedoen in je smarthome-setup.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er