Wachtwoord BIOS instellen en herstellen – zo doe je het

Daniel Dupré
0

In het BIOS kun je een wachtwoord instellen die de diagnose of zelfs de toegang tot de systeemschijf kunnen blokkeren.. Als je die wachtwoorden niet weet, wordt het moeilijk. We geven in een serie artikelen een overzicht hoe je de oorzaak van problemen op het spoor komt. Als je pc niet opstart, kan dit aan defecte hardware of een onjuist geconfigureerde BIOS-setup liggen. Hier behandelen we het wachtwoord.


wachtwoord BIOS instellen


Een pc of laptop geeft altijd problemen op het moment dat je hem het hardst nodig hebt. De belangrijkste tip: geen paniek! Als je verwoed op opties gaat klikken of kabels gaat losrukken, maak je mogelijk nog meer dingen stuk.

Als je het probleem stap voor stap aanpakt, kun je veel storingen zelf verhelpen – het is daarom zeker de moeite waard om onze tips uit te proberen. We leggen uit hoe je zelf veelvoorkomende oorzaken van pc-fouten opspoort en, in het beste geval, hoe je ze ook zelf kunt herstellen.


Ontvang gratis meer workshops over UEFI en BIOS!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Wachtwoord instellen in BIOS

In het BIOS kunnen wachtwoorden worden ingesteld die de diagnose of zelfs de toegang tot de systeemschijf kunnen blokkeren. Als je die wachtwoorden niet weet, wordt het moeilijk.

Sommige pc’s vergeten wachtwoorden als je de BIOS-batterij een paar uur verwijdert of een jumper verplaatst om het gebufferde geheugengebied te wissen (CMOS Clear, Clear NVRAM of iets dergelijks).


Meestal zit er een CR2032-knoopcel in een pc voor de realtime-klok in de chipset van het moederbord en voor de BIOS-instellingen.


Soms zijn er jumpers die je moet veranderen om een BIOS-wachtwoord te kunnen wissen. Maar dergelijke functies zijn feitelijk veiligheidslekken die een goed BIOS vermijdt door wachtwoorden op te slaan in het permanente, niet-vluchtige flash­geheugen. Wachtwoorden dienen er tenslotte juist voor om te voorkomen dat iemand zomaar toegang tot gegevens kan verkrijgen.

Afhankelijk van het BIOS kun je verschillende wachtwoorden instellen.

  • Een bootwachtwoord moet je invoeren voordat de pc het opstartproces voortzet.
  • Een diskwachtwoord vergrendelt de toegang tot een (SATA-)gegevensdrager. Het wordt meestal gebruikt met de ATA Security Feature Set en door de firmware van de ssd of schijf ingesteld, maar het BIOS regelt het beheer.
  • Een userwachtwoord blokkeert de BIOS-­instellingen, zodat onbevoegden geen ongewenste wijzigingen kunnen aanbrengen. En tenslotte kan een adminwachtwoord worden ingesteld om userwachtwoorden te maken en te verwijderen.

Wachtwoord blokkeert opstartproces

Mocht het opstartproces van de pc worden geblokkeerd doordat er een wachtwoordprompt verschijnt, zul je de pc-handleiding goed moeten bestuderen en hopen dat je het vereiste wachtwoord je weer te binnen schiet – of contact opnemen met de helpdesk.

In het geval van een laptop zullen zij (hopelijk) om een aankoopbewijs vragen. Voor het BIOS van sommige oudere computers zijn er soms standaard wachtwoorden. Die zijn op internet wel te vinden en kun je uitproberen als laatste redmiddel.


Meer tips of oplossingen over UEFI en BIOS:


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Christof Windeck en Daniel Dupré, en verscheen eerder in c’t 4, 2022, p94)


 

Meer praktische instructies voor UEFI en BIOS: c’t 12/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows Subsystem for Linux installeren met commandline

Tijdens de ontwikkeling varieerden de tips om Windows Subsystem for Linux (2) te installeren. Nu is de commandline de handigste manier. We beschrijven...

Windows Subsystem for Linux – een kijkje in de virtuele machine

De Linux-omgevingen in Windows Subsystem for Linux (WSL), zijn anders dan met een gewone distributie zoals die op pc of een virtuele machine. Met enke...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er