BIOS update installeren bij computerproblemen – hoe en waarom?

Marco den Teuling
0

Een tip die je soms hoort bij computerproblemen is dat je een BIOS update installeren moet. Maar hoe kan dat je verder helpen en hoe doe je dat installeren dan het best?

Vooral in de eerste maanden na het verschijnen van een nieuw processor­-platform leveren fabrikanten van moederborden regelmatig nieuwe BIOS-versies die bugs verhelpen en de compatibiliteit met geheugen­modules en uitbreidingskaarten verbeteren. Ook bij computers die al enkele ­jaren oud zijn kan een firmware-update ­nodig zijn in verband met nieuw ontdekte beveiligingsgaten zoals Spectre/Meltdown of in de management-engine van Intel-chipsets.

Het al dan niet uitvoeren van een BIOS-update is altijd een afweging die je zelf moet maken. Er bestaat altijd het risico dat er iets fout gaat en de computer niet meer opstart. De oude wijsheid ‘Never change a running system’ is ook hier van toepassing. Zo nu en dan kan een BIOS-update ook nieuwe functies toevoegen. Eind 2019 stelde AMD bijvoorbeeld aan moederbordfabrikanten de basis BIOS-versie AGESA 1.0.0.4 ter beschikking voor alle Ryzen-processors waarmee de opstarttijd korter wordt.

BIOS updaten Asus EZ Flash 3 UEFI

BIOS update installeren

Voor zover het kan, raden wij aan om BIOS-updates uit te voeren met de update-tool die in de BIOS-inter­face is geïntegreerd. Hoewel dat niet zo handig is als het gebruik van software onder Windows, is het minder fout­gevoelig. Nieuwe firmwareversies kun je downloaden van de supportsite van de moederbord- of pc-fabrikant. Sla het bestand op een FAT32-usb-stick op. Het kan zijn dat je eerst een zip-­bestand moet uitpakken.

Herstart je computer en open de BIOS-set-up. Bij de meeste pc’s kom je via het indrukken van de Delete-toets in het BIOS terecht of bij laptops ook wel de F2-toets, check anders even de handleiding van je moederbord of laptop. Navigeer door het BIOS met de muis of met de toetsen die hiervoor op het scherm worden genoemd.

Tip: je kunt een UEFI BIOS ook met een snelkoppeling vanuit Windows oproepen als het via een toets niet lukt.

Je vindt de optie voor het installeren van de BIOS update onder de naam Instant Flash (Asrock), EZ-Flash (Asus), Q-Flash (Gigabyte) of M-Flash (MSI). De procedure is redelijk eenvoudig. Laat de usb-stick in ieder geval aangesloten wanneer de computer tijdens het updateproces opnieuw opstart! Sommige systemen updaten hun firmware namelijk in meerdere stappen.

(informatie afkomstig uit het artikel van Christian Hirsch en Daniel Dupré, c’t magazine 10/2020, p. 106)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide reviews en workshops op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er