Bij het maken van de foto’s moet je ervoor zorgen dat de afzonderlijke foto’s een bepaalde overlap hebben. Meshroom zoekt naar overeenkomstige kenmerken in aangrenzende foto’s. Een minimum van 50 procent overlapping wordt aanbevolen (tot hooguit 80 procent).
Je kunt een perfecte dekking bereiken door met de camera om het object heen te cirkelen en foto’s te maken. Bij grotere objecten kun je meerdere omwentelingen maken, waarbij de camera bij elke omwenteling iets hoger wordt gehouden. Je kunt het resultaat verder verbeteren door een paar halve cirkels toe te voegen die hier loodrecht op staan (over het object heen). Soms moet je daarbij improviseren. Het kan soms handiger zijn om het object te fotograferen langs een spiraalvormig pad.
Een klassieke minimale afdekking krijg je met een enkele omcirkeling en daarna er twee halve cirkels overheen.
Vermijden: beweging en reflecties
Voorbijgangers of voertuigen die maar op een of twee foto’s te zien zijn, kan Meshroom bij de berekeningen probleemloos wegfilteren. Maar vegetatie die wappert in de wind, reflecties en doorzichtige materialen zoals glas veroorzaken problemen.
Vooral voor beginners zijn voorwerpen met veel oneffenheden en details het meest geschikt (zoals verweerde standbeelden). Het aangetaste oppervlak verstrooit niet alleen het licht, maar zorgt ook voor veel fijne details waardoor Meshroom de verschillende beelden goed kan herkennen. Monochrome oppervlakken zonder details, zoals een wit tafelblad, zijn daarentegen erg lastig. Een stuk krantenpapier als ondergrond helpt dan, omdat de letters en woorden die daaruit worden gevormd perfect bij elkaar passen.
Je hoeft geen onscherpe of andere mislukte foto’s uit de serie te verwijderen, de software filtert onbruikbare beelden automatisch. Meshroom markeert die met een doorgestreept rood camerasymbool.
Mislukte foto’s filtert Meshroom automatisch uit de fotoserie.