Moderne installatieroutines geven je vaak de keuze om een programma voor iedereen of alleen voor jezelf te installeren. We leggen uit wat de gevolgen kunnen zijn, zodat je niet blindelings op ‘Volgende’ hoeft te klikken.
Het installeren van een Windows-programma gaat meestal snel en eenvoudig: start het installatieprogramma, klik een paar keer op ‘Volgende’ en accepteer indien nodig de licentieovereenkomst, klaar. Als je dat allemaal echter al te achteloos afhandelt, laat je vaak meerdere mogelijkheden liggen om het resultaat aan je wensen aan te passen. Niet zelden krijg je zelfs een ongewenste browserplug-in of andere reclamerommel als bijvangst.
Bij steeds meer installatieroutines duikt al geruime tijd een vraag op waarvan het antwoord meer impact heeft dan op het eerste gezicht duidelijk is. Moet het programma na het installeren beschikbaar zijn voor alle gebruikers of alleen voor het account waarmee je je zojuist hebt aangemeld?
Die vraag is helemaal niet zo makkelijk te beantwoorden, want wat daar technisch mee bedoeld wordt verschilt van programma tot programma. Bij sommige installatieroutines wordt daarmee bepaald waar het programma op de schijf terechtkomt, terwijl het bij andere alleen bepaalt wie een programmapictogram in het startmenu of op het bureaublad te zien krijgt. Zelfs op een computer met maar één gebruiker is het antwoord daarbij van belang.