Van Linux naar Windows en terug – werken met Linux én Windows

Noud van Kruysbergen
0

Je hoeft niet te kiezen tussen Linux en Windows. Je kunt beide gebruiken en van Linux naar Windows en terug gaan, afhankelijk van wat je wilt doen.

Linux naast Windows installeren biedt veel flexibiliteit: misschien wil je videobewerking doen onder Windows, serverbeheer onder Linux en overal internetten en e-mailen.

Van Linux naar Windows en terug

Het is daarbij wel handig het zo in te richten dat je makkelijk tussen Linux en Windows kunt schakelen en toch dezelfde bestanden en gegevens kunt gebruiken. En dat je programma’s zo kiest dat je makkelijk tussen Linux en Windows kunt switchen.

Lees hoe je dat doet als je met Linux én Windows wilt werken.


Ontvang gratis informatie en tips over Linux, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Linux naar Windows en terug - Linux en Windows kunnen goed samen werken

Bestanden met Linux en Windows gebruiken

Om bestanden vanuit Linux en Windows te kunnen benaderen gebruik je een aparte gegevenspartitie. Die maak je aan op een aparte schijf of je maakt ruimte vrij op de huidige schijf door de Linux- of Windows-partitie te verkleinen.

De Windows-partitie verkleinen kan bijvoorbeeld zoals hier beschreven, of gebruik bijvoorbeeld in Ubuntu Linux het programma ‘Schijven’. Maak een nieuwe partitie in de vrijgekomen ruimte en formatteer die als NTFS. Daar kunnen zowel Windows als Linux mee overweg.

Als Windows vraagt welke schijfletter de nieuwe partitie moet krijgen, kies je een letter achter in het alfabet, bijvoorbeeld V:. Daarmee voorkom je problemen als bij aansluiten van een externe schijf of stick andere stationsletters worden toegewezen. Geef de partitie een passende naam zoals ‘data’.

Locatie voor bestanden aanpassen in Windows

Als je de ingebouwde mappen van Windows gebruikt voor ­foto’s, downloads enzovoort, kun je die verplaatsen naar de gegevenspartitie. Dat doe je als volgt:

  1. Maak eerst met Verkenner afzonderlijke mappen aan voor foto’s, documenten, muziek, video’s en downloads op de gegevenspartitie. Doe dit niet voor het bureaublad, dat zou anders kunnen leiden tot vervelende problemen als schijfletters later toch wijzigen.
  2. Om het standaardpad voor afbeeldingen te wijzigen, klik je in Verkenner met de rechtermuisknop in het linker navigatie­gedeelte onder ‘Deze pc’ op Afbeeldingen en selecteer je Eigen­schappen in het contextmenu.
    Windows bestanden locatie wijzigen
  3. Klik op het tabblad Locatie op Verplaatsen en selecteer de map voor afbeeldingen (bijvoorbeeld ­V:\­Afbeeldingen) op de gegevenspartitie.
  4. Zodra je op Toepassen klikt, vraagt Verkenner of hij de ­bestaande bestanden daarheen moet verplaatsen – zeg Ja.

Doe hetzelfde met alle andere mappen die je naar de gedeelde datapartitie wilt verplaatsen.

Voor programma’s die niet de standaardmappen van Windows gebruiken, kies je in de programma-instellingen een locatie op de gegevenspartitie.

Locatie voor bestanden instellen in Linux

Zo zorg je dat bijvoorbeeld de map Afbeeldingen uit je ‘Persoonlijke map’ (Home-directory) op de gezamenlijke gegevenspartitie komt te staan:

  1. Verplaats eerst de bestaande inhoud uit de map naar de betreffende map op de gegevenspartitie (hier /data/Afbeeldingen). Dat kan bijvoorbeeld door te slepen tussen twee Nautilus-vensters.
  2. Verwijder daarna de lege map Afbeeldingen uit je Persoonlijke map.
  3. Sleep de map /data/Afbeeldingen van het andere Nautilus-venster naar je ‘Persoonlijke map’ terwijl je de Alt-toets ingedrukt houdt.
  4. Laat muisknop (en daarna de Alt-toets) los en kies ‘Hierheen verwijzen’ in het contextmenu. Linux maakt dan een zogeheten ‘symbolische link’ aan.
    in Linux locatie bestanden aanpassen

Na bovenstaande stappen is de map Afbeel­dingen in je Home-map gekoppeld aan de map /data/Afbeeldingen, waar ook je Windows-afbeeldingen zijn opgeslagen.

Herhaal dit proces voor documenten, muziek, video’s en alle andere mappen waarvan je de bestanden in de toekomst op de gedeelde gegevenspartitie wilt opslaan.

Werken met Linux en Windows

Een gedeelde datapartitie is een prima basis om mee te werken – maar waar werk je precies mee? Dat hangt af van wat je individueel nodig hebt of waar je voorkeuren liggen.

Office in Linux en Windows

Als je regelmatig met collega’s aan Microsoft Office-documenten of -presentaties werkt, kom je onder Windows niet om Microsoft ­Office heen. Onder Linux volstaan LibreOffice of OpenOffice, waarmee je indien nodig een vluchtige blik op een Office-document kunt werpen.

LibreOffice Writer biedt uitgebreide opties voor tekstverwerking

Als compatibiliteit niet belangrijk is, kun je geld besparen op Microsoft Office en de opensource­-versie van LibreOffice onder Windows gebruiken. Dan heb je het voordeel dat er geen conversie­-problemen zijn met je eigen officebestanden en dat de werking grotendeels uniform is.

Windows vs. Linux bij video- en fotobewerking

Als je alleen het begin en het einde van een video hoeft te knippen, zijn de tools die met Windows en Linux worden meegeleverd voldoende. Pas als je projecten ambitieuzer worden, loont het de moeite om je vertrouwd te maken met het veel krachtigere videobewerkingsprogramma Kdenlive, dat gratis verkrijgbaar is voor beide besturingssystemen.

Als videoproducent kun je daaren­tegen nauwelijks om Adobe Premiere voor Windows heen, maar projecten die je daarin creëert kun je niet tussentijds in Linux bewerken. Het videobestand dat uit zo’n project resulteert afspelen kan natuurlijk wel in Linux.

Bij de foto- en beeldbewerking is de situatie vergelijkbaar: als je dat beroepshalve doet of grote ambities hebt, zul je vroeg of laat gebruik moeten ­maken van Photoshop en de Adobe Creative Suite. Dan heeft het weinig zin om je ook nog met Gimp vertrouwd te maken – onder Linux is de preview dan voldoende om bewerkte afbeeldingen te bekijken.

Als je de krach­tige mogelijkheden van Adobe Photoshop echter niet nodig hebt, kan Gimp een alternatief zijn voor Windows én Linux. Ook dan profiteer je van de uniforme bediening.

Surfen en mailen in Linux en Windows

We raden Firefox aan als je browser: zodra je een gratis account hebt aangemaakt, kun je Firefox Sync gebruiken om alles wat je nodig hebt voor dagelijks gebruik tussen Windows en Linux te synchroniseren – van bladwijzers tot de momenteel geopende tabbladen en websites.

Hoe meer je hebt gesynchroniseerd (en dus versleuteld in de cloud is bewaard), hoe makkelijker het zal zijn om later ad hoc over te schakelen van Windows naar Linux en omgekeerd – omdat je naadloos verder kunt surfen waar je op het andere besturingssysteem gebleven was.

Firefox Sync kan gegevens synchroniseren tussen apparaten en besturingssystemen

Als je je e-mails bij je provider ophaalt via IMAP, kun je onder Windows en Linux Thunderbird of een ander emailprogramma naar wens gebruiken. Als beide programma’s de concepten opslaan in de daarvoor bedoelde IMAP-map, kun je zelfs onder Linux e-mails afmaken die je onder Windows begonnen bent – en vice versa.

Gamen in Linux en Windows

Bij sommige spellen kun je ook makkelijk wisselen. Zo is de ­Viking-variant van Minecraft, Valheim, verkrijgbaar op Steam voor zowel Windows als Linux. Je kunt een van de twee kiezen, en gamesaves tussen beide laten synchroniseren via de Steam-cloud.

Synchroniseren via Steam is beter dan het moeizaam aanpassen van de opslagpaden van gamesaves onder Windows en Linux, zodat saves op de gedeelde datapartitie terechtkomen. Niet alle Windows-spellen kunnen namelijk overweg met de bestanden van de Linux-versie en omgekeerd.

De cloud-synchronisatie van Steam is hier wel speciaal voor ontworpen.

Bestanden in Linux en Windows extra veilig

Zoals je hierboven leest kun je makkelijk werken in zowel Linux als Windows met wat handige keuzes en kleine aanpassingen.

Als je van Linux naar Windows en terug wilt maar de bestanden in beide wilt versleutelen, wordt het wat lastiger. De eigen schijfversleuteling van Linux en Windows kun je niet tegelijk toepassen op dezelfde gegevenspartitie.

Een optie die wel werkt (die we uitgebreid beschrijven in c’t 11/2022) is VeraCrypt gebruiken om een versleuteld volume in Windows en Linux te koppelen en daar de bestanden te bewaren.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Mirko Dölle en Noud van Kruysbergen in c’t 11, 2022, pagina 44)

Lees meer over Linux en Windows in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Linux naast Windows installeren – zo krijg je dual boot met Windows 10 of 11

Linux naast Windows installeren is niet moeilijk. Lees deze workshop om problemen te omzeilen en Linux én Windows te gebruiken op je pc.

Linux parallel gebruiken: problemen en oplossingen

We bespreken een aantal mogelijke problemen en oplossingen bij Linux parallel gebruiken. Bij distributies naast elkaar gebruiken zijn er namelijk de n...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er