Bestanden openen met het juiste programma in Windows 10

Marco den Teuling
3

Dubbelklikken op een bestand in Windows’ Verkenner hoort een bijpassend programma te openen. Maar bij kiezen van dit programma heeft Windows het niet altijd bij het rechte eind. Bestanden openen met het juiste programma doet Windows soms pas na wat aandringen. Ontdek hoe je het systeem jouw eigen voorkeuren aanleert.

Zodra je in Windows 10 een bestand kiest en erop dubbelklikt of de Enter-toets indrukt, wordt het bestand geopend. Die eenvoudige handeling die je als nieuwe Windows-gebruiker als een van eerste dingen leert, is onder de motorkap behoorlijk complex. Windows moet voor elk bestand beslissen welk programma gebruikt gaat worden om het te openen. De mechanismes die dit afhandelen zijn in de laatste versies van Windows behoorlijk veranderd. Zo is er bescherming ingebouwd tegen programma’s die zichzelf op de voorgrond dringen.

Het koppelen van bestanden en programma’s regelt Windows via de bestandsextensie oftewel de drie letters na de punt in een bestandsnaam. Waarom Windows standaard de veelzeggende en handige extensies verbergt voor jou als gebruiker, zal wel altijd een mysterie blijven. Dit is aan te passen in de Verkenner via de mapopties. Daar kom je via de tab Beeld in het lint. Op die tab staat helemaal rechts de knop opties, waarmee je uitkomt bij ‘Map- en zoekopties wijzigen’. Via de tab Weergave vind je onder het kopje Bestanden en mappen de optie ‘Extensies voor bekende bestandstypen verbergen’. Haal het vinkje hier weg, dan verschijnen met een klik op Toepassen de extensies weer keurig in beeld. Welk programma na een dubbelklik wordt geopend, is op verschillende manieren vast te leggen.

In Windows 10 is vrijwel alles inmiddels via het ‘nieuwe’ configuratiescherm oftewel Instellingen te vinden. Het is nog steeds niet allemaal even logisch en overzichtelijk, maar in ieder geval wel goed te vinden en makkelijk in gebruik.

Meer handige tips voor Windows vind je in c't 07/2024

Aanpassen via Instellingen

De huidige route (onder Windows-versie 1709) om bestandstypes en protocollen volgens je wensen te koppelen is via Instellingen / Apps / Standaard-apps. In Windows’ ingebouwde zoekfunctie de zoekterm Standaard-apps typen kan ook. Bij ‘Standaard-apps kiezen’ staat een lijst van geïnstalleerde apps die binnen Windows zijn geregistreerd en aangeven dat ze met minimaal één bestandstype of protocol overweg kunnen.

openen met programma bestand bestandstype Windows 10 Standaard-app Verkenner standaardprogramma bestandstype koppelen voorkeur instellen kiezen

In het overzicht kun je direct je voorkeurskeuze aangeven voor de programma’s die je het meest gebruikt (en dus het vaakst zult willen aanpassen), zoals de e-mailclient, browser, fotoviewer of videoplayer. Klik de huidige app aan en er verschijnt een lijst met beschikbare alternatieven plus de optie om in de Store naar een app te zoeken. Dit is de plek binnen het systeem waar je makkelijk een specifieke browser als standaardbrowser instelt. Zo bepaal je zelf of Windows webpagina’s moet openen met het ingebouwde Edge of met jouw favoriet.

Onderaan de pagina staan links naar uitgebreidere instellingen: standaard-apps per bestandstype, per protocol en per app. Standaard-apps per bestandstype geeft een flinke lijst met alle bekende bestandstypes met de daaraan gekoppelde app. Het kan een paar seconden duren voordat de lijst wordt getoond, hij is aardig lang. Gezien het vele scrolwerk dat je hier moet verrichten, was het handig geweest van Microsoft om hier wat kleinere iconen te gebruiken en eventueel een zoekfunctie en sorteer-optie in te bouwen om het je wat makkelijker te maken. Bij de ‘oude’ manier van instellen (in de stijl van het oude configuratiescherm) werd de lijst veel overzichtelijker weergegeven.

Tijdens de installatie van programma’s krijg je vaak de keuze om meteen een reeks bestandstypes te koppelen die Windows voortaan moet openen met de app die je installeert. Als je toch al graag die app gebruikt is dat erg makkelijk en als je wilt kun je er zelfs nog een paar vinkjes aan toevoegen. Scheelt je weer achteraf in de instellingen van Windows duiken.

De link naar ‘Standaard-apps per protocol’ zul je waarschijnlijk niet veel gebruiken. Windows schaart hier de prefixes van internet-url’s zoals https: of ftp: onder, maar ook veel Windows-eigen protocollen zoals msnnews: of xbox-profile:. En via ‘Standaard-apps per app instellen’ regel je per app de koppelingen met bestandstype(s) en protocollen. Ook hier kun je met een klik op de app een andere keuze maken of in de Store een bijpassende app zoeken.

openen met programma bestand bestandstype Windows 10 Standaard-app per protocol prefix Verkenner standaardprogramma bestandstype koppelen voorkeur instellen kiezen

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

'Openen met' in Verkenner

Een andere maar minder overzichtelijke manier om de koppelingen tussen bestandstypes en programma’s te bepalen is via de Verkenner. Het contextmenu van bestanden met een bekend bestandstype is via een rechtermuisklik te openen en bevat onder andere de optie ‘openen met’. De invulling hiervan kan per bestandstype verschillen. Vaak bevat het een submenu dat een of meerdere programma’s laat zien met als laatste optie ‘Kies een andere app’.

De keuze om een andere app te kiezen opent een dialoogvenster ‘Hoe wilt u dit bestand openen’ met daaronder een aantal mogelijkheden. Als eerste krijg je de vraag of je de huidige gekoppelde app wilt blijven gebruiken. Daaronder staan aanbevolen apps (uiteraard probeert Microsoft zijn eigen apps te promoten) en andere programma’s waaruit je kunt kiezen. Mocht je een standalone-app hebben staan of nog een programma missen in het overzicht, ga dan voor Kies een andere app / Meer apps en klik helemaal onderaan op de keuze om op je pc te zoeken naar een app.

In de lijst staat ook hier weer een optie om in de Store te zoeken, waarna het betreffende bestandstype als zoekterm in de Store wordt gebruikt. Voordat je de keuze met OK bevestigt, kun je een vinkje plaatsen voor de optie om altijd de nieuw gekozen app te gebruiken voor dit specifieke bestandstype. Dit komt uiteindelijk op hetzelfde neer als het aanpassen via Instellingen.

openen met programma bestand bestandstype Windows 10 Verkenner standaardprogramma bestandstype koppelen instellen kiezen Register

Register aanpassen en meer

Hoe je ook bestandstypes aan een programma knoopt: deze instellingen belanden in het register. Als je weet hoe daar alles in wordt opgeslagen, kan dat handig zijn om de lijst met programma’s onder ‘openen met’ op te ruimen.

Het kan voorkomen dat het deïnstalleren van programma’s toch nog wat resten op je systeem achterlaat. En soms is het handig om in ieder geval een deel van deze instellingen als .reg-bestand te exporteren. Zo kun je snel weer je eigen voorkeuren terugzetten als een of ander programma zichzelf ongewenst tot standaard-app voor bestandstypes heeft gebombardeerd. Meer hierover en over specifieke wijzigingen in het register voor Windows 10 is beschreven in het uitgebreide artikel in c’t 3/2018.

(Hajo Schulz / Alieke van Sommeren, c’t 3/2018)

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 07/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows-problemen met professionele tools oplossen

Als er iets is waar je niet op zit te wachten, dan zijn het wel problemen met Windows. Hoewel er allerlei tools zijn die zich als het ultieme wondermi...

Partitie beheren met Schijfbeheer van Windows

Vroeger moest je om Windows te beheren zelf voor een goed partitioneringsprogramma zorgen, maar tegenwoordig is dat een onderdeel van de basisconfigur...

3 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
T.V.
Lezer
T.V.

Link einde Pagina “https://www.fnl.nl/computer-tech/ct-magazine/nabestellen/c-t-magazine-mrt-2018.html” (c’t 3/2018) geeft 404 error.