Zotac Zbox Edge CI343 review: mini-pc met Intel N100 voor divers gebruik

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  Onder de zuinige en betaalbare x86-processors springt de Intel N100 eruit als een van de meest aantrekkelijke opties. In deze review bekijken we hoe Zotac hem installeert in de passief gekoelde Zbox Edge CI343, die een verrassende hoeveelheid RAM kan bevatten en veelzijdig inzetbaar is voor verschillende doeleinden.

  Zotac Zbox Edge CI343

  Prestaties en functionaliteit

  De Alder Lake N-processors bevatten enkel efficiency-cores. Desondanks presteert de N100 in de CI343 vlot genoeg voor veel alledaagse taken. Hoewel de geïntegreerde grafische unit niet krachtig is, volstaat deze voor niet veeleisende gelegenheidsspelletjes en beschikt hij over hardwaredecoders voor H.256/HEVC, VP9 en AV1.

  Connectiviteit en koeling

  De N100 ondersteunt PCI Express 3.0 en USB 3.2 Gen 2 met 10 Gbit/s. Ook levert de Zbox Edge CI343 DisplayPort-signalen (DP-Alt Mode) via de usb-poort aan de voorkant. Onder continue volledige belasting bereiken de ribbels aan de bovenkant van de zwarte aluminium behuizing van de Zbox een temperatuur tot 57 graden, maar bij kantoortaken zal deze temperatuur nooit bereikt worden.

  Energieverbruik en compatibiliteit

  De CI343 scoort teleurstellend op het gebied van energieverbruik: het aantal watt in idle is veel te hoog. Minder dan de helft zou gepast zijn, dus de firmware kan nog wel wat finetuning gebruiken. Onder de Linux-distributie Ubuntu 23.10.1 verbruikte de CI343 8,5 watt in idle. Afgezien van bluetooth werkte alles in Ubuntu direct. UEFI Secure Boot was ingeschakeld in het BIOS, maar niet actief.

  Toepassingen en uitbreidingsmogelijkheden

  Passief gekoelde mini-pc’s worden vaak gebruikt als aansturing voor digital signage of als kleine server. De Zbox Edge CI343 is hier goed voor uitgerust: je kunt tot drie schermen aansluiten en hij heeft twee 1Gbit/s-netwerkpoorten. Er past echter maar een enkele M.2-ssd in. De drie usb-poorten halen allemaal meer dan 1GB/s. De wifi-adapter met een enkele stream is geen snelheidsmonster. De microSD-kaartlezer haalt slechts een schamele 30 MB/s.

  Geheugen en prestaties

  De CI343 heeft slechts een enkel SO-DIMM-slot voor DDR5-4800. In theorie is maximaal 16 GB mogelijk (volgens de specs van Intel). Maar de Zbox herkent ook modules met 32 of zelfs 48 GB. De prestaties van de Intel N100 zijn vergelijkbaar met die van de oudere Athlon G, Pentium Gold of Core i3-6300. Vergeleken met een oude pc met deze processors is de Zbox stiller, zuiniger en compacter, en heeft hij moderne videodecoders en USB met 10 Gbit/s.

  Conclusie Zotac Zbox Edge CI343 review

  Zwakke punten zijn de behuizing die sterk opwarmt bij langdurige volledige belasting, het hoge verbruik in idle en het BIOS dat nog verbeterd kan worden. Desondanks is de Zbox Edge CI343 een aantrekkelijke basis voor een geruisloze en betaalbare kantoor-pc.

  Zotac Zbox Edge CI343 review: plus- en minpunten

  + Voor veel doeleinden geschikt
  + Stil
  Hoog energieverbruik idle

  Zotac Zbox Edge CI343 specificaties

  Fabrikant

  Geeekpi

  Processor/ cores / snelheid (turbo)

  Intel Processor N100 (Alder Lake-N) / 4 zonder SMT / 0,8 (3,4) GHz

  Werkgeheugen / type / max / slots

  DDR5-4800 (48 GB) / 1 (SO-DIMM)

  Aansluitingen voorkant

  1 × USB-C 3.2 Gen 2 + DP alt,1 × USB-A 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s), 1 × microSD

  Aansluitingen achterkant

  1 × HDMI 2.0b, 1 × DisplayPort 1.4, 1 × USB-A 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s), 2  × LAN (RJ45)

  Energieverbruik soft-off / energie besparen / idle (4K)

  3,0 (0,7) W / 3,2 W / 9,2 W

  Afmetingen

  14,8 × 3,2 × 18,4 cm (met antenne)

  Shoplink en prijsAmazon, circa 260 euro

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

  In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

  QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

  In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er