Op de website van Radxa is er veel informatie over de Rock 4 SE, maar deze is verwarrend. Dit maakt het moeilijker om ermee aan de slag te gaan. Bij de downloads voor de SE wordt er verwezen naar Armbian images voor Pi 4A/B en Pi 4C, wat ons in verwarring bracht.
Installatie
We schreven de Radxa-image voor Debian Bullseye met XFCE-desktop volgens de instructies met BalenaEtcher naar een microSD-kaart. De computer startte zonder problemen op, maar er was enig werk nodig om alles aan te passen, omdat het besturingssysteem opstartte met een Engelse interface, Amerikaanse tijdzone en de standaard gebruiker rock met het wachtwoord rock.
Problemen met USB-poort en bijwerken van distributie
De bovenste USB 3.0-poort werkt niet omdat deze is geconfigureerd als clientapparaat in plaats van als hostpoort voor USBOTG. Het bijwerken van de distributie met sudo apt-get update && apt-get upgrade mislukte omdat we eerst een sleutel moesten importeren van een Radxa-server. De HDMI-uitgang leverde 4K-resolutie, maar geen geluid.
Armbian-images en DietPi
De Armbian-images zijn gebruiksvriendelijker en vragen bij de eerste keer opstarten om de gewenste lokalisatie van het toetsenbord en de interface. Ze dwingen je ook om een nieuwe gebruiker en een rootwachtwoord in te stellen. Met Armbian werkte HDMI-geluid, maar was hooguit full-hd-resolutie mogelijk. DietPi werkte bij onze tests, maar liet ook hooguit full-hd-resolutie zien.
Opstarten vanaf verschillende opslagmedia
De Rock 4 SE kan naast een microSD-kaart ook opstarten vanaf eMMC-flash of een M.2-ssd. We hebben een image naar de eMMC-module geschreven en het systeem startte op, maar we kregen foutmeldingen bij het benaderen van het flashgeheugen. De oorzaak daarvan is niet duidelijk.
Om op te starten vanaf een M.2-ssd moet je de firmware in de SPI-flashgeheugenchip overschrijven met een andere versie en de bootloader op het opslagmedium aanpassen. Dit hebben we echter niet uitgeprobeerd.
Compatibiliteitslijst voor M.2-ssd’s
Radxa houdt een compatibiliteitslijst bij voor M.2-ssd’s waarop onder andere de Intel SSD 660p en de Kingston A2000 staan. Beide werkten ook tijdens onze tests. Een Samsung SSD 960 Pro werd echter niet herkend en ontbrak ook op de Radxa-lijst.
Installatie van OMV
Na het flashen van het eerder genoemde Armbian 22.11.1 Bullseye Current naar een microSD-kaart konden we OMV probleemloos installeren met armbian-config en de NVMe-ssd als opslagmedium kiezen. Hiermee haalde de Rock 4 SE de voor gigabit-ethernet gebruikelijke snelheden van ongeveer 110 MB/s voor zowel schrijven als lezen.
Wel kan het probleem zijn dat bij het gebruik van langere M.2-ssd’s in 2280-formaat deze over de rand van de printplaat heen steken en dat er geen mogelijkheid is om ze vast te zetten. Dit zorgt voor een wankele constructie.