SwitchBot Curtain 3 review: slimme gordijnopener

Noud van Kruysbergen
3

Inhoudsopgave

    In deze review bekijken we versie 3 van de Curtain van SwitchBot, die moeiteloos gordijnen automatisch kan openen en sluiten, zelfs in bochten van de U-rails. Integratie met je smarthome werkt via een aparte hub, maar integratie van het SwitchBot-ecosysteem met andere smarthome-systemen is goed mogelijk.

    SwitchBot Curtain 3 review

    De SwitchBot Curtain 3 is de opvolger van de SwitchBot Curtain. Door een aantal stappen gaan we hier dan ook sneller heen.

    Installatie van de Curtain 3

    Het installeren van de Curtain 3 is simpel. Hang de body van de gordijnopener met één passende haak aan de U-rail, draai het geheel een kwartslag en klik de andere haak eraan vast. Dit alles zonder aanpassingen aan de rails of gordijnen, aangezien de Curtain vóór de laatste runner wordt gehangen. Voor een dubbel gordijn zijn twee Curtains nodig, één voor elke kant.

    Als alternatief kunnen de twee gordijnen met de meegeleverde plastic clips aan elkaar worden bevestigd. Zorg ervoor dat je de Curtain vooraf met de meegeleverde USB-C-kabel minstens 6,5 uur aan een voeding (5V/1A) hangt om deze volledig op te laden.

    SwitchBot-app Installatie

    De SwitchBot-app wil bij het installeren toestemming voor bluetooth (om contact te maken met de Curtain), je locatie (waarom is niet duidelijk, dus dat doen we niet) en het sturen van meldingen (voor veranderingen in de status). Na het (aanmaken van een account en) inloggen is het een kwestie van de knop op de Curtain een paar seconden ingedrukt houden om te koppelen. Je kunt kiezen voor openen vanuit een één of twee kanten – in het laatste geval worden de twee Curtains gekoppeld.

    Geef de Curtain eerst een naam en voeg hem aan een aan te maken kamer toe. Aan de hand van een video of grafische handleiding kun je hem aanmelden en kalibreren. Daarvoor plak je een magneetje op de rail op de positie waar het gordijn volledig open is. Bij het automatisch kalibreren gaat het gordijn een keer open en weer dicht en is het proces geklaard.

    Het voordeel van het magneetje ten opzichte van het kalibreren met eerdere versies is dat de Curtain niet aan het gordijn staat te trekken tot hij niet meer verder kan of ergens anders tegenaan botst, maar nu netjes tot aan het magneetje loopt en niet verder. Dat voorkomt dat als de ene Curtain eerder op zijn eindbestemming is dan de andere, die eerste door het contact met de tweede denkt dat hij weer open moet. Je kunt de gordijnen ook zelf open of dicht trekken, waarbij de Curtain detecteert dat hij bewogen wordt en het proces zelf verder afrondt.

    App functionaliteiten

    In de SwitchBot-app kun je voor de Curtain 3 verder schema’s toevoegen en de gordijnen handmatig gedeeltelijk openen of sluiten. Dat kan ook in de Quiet Drift-modus, waarbij de gordijnen vrijwel onhoorbaar, maar met minder dan 1 meter per minuut ook veel langzamer bewegen – dat kost ook meer energie.

    Met een automatisch schema gaan de gordijnen op een bepaald moment open of dicht.

    De Nederlandse vertaling van de app mag in zijn geheel op de schop (‘rekening’ voor account en ‘pashokje’ voor kamer, maar aan de andere kant ook weer een vrolijke Bingo! als het koppelen gelukt is) en veel is nog in het Engels.

    Energievoorziening en gewicht

    Volgens de fabrikant moet de Curtain op basis van één keer open en dicht per dag 5 maanden meekunnen zonder op te laden. Opladen betekent dan wel de Curtains van de gordijnrail afhalen of moeilijk doen met een verlengsnoer. Maar er zijn voor 26 euro ook Solar Panel zonnepaneeltjes te koop. Die zijn zo’n 15 bij 6,5 cm groot en komen en bevestig je onderaan de Curtain, waarna ze daar ongeveer 30 cm onder komen te hangen. Komen de panelen overdag achter een muur te hangen, dan moet je met Custom Calibration de instellingen zodanig aanpassen dat de panelen overdag toch licht kunnen krijgen.

    De Curtain zelf weegt al bijna 350 gram, en met een Solar Panel komt daar nog een dikke 110 gram bij, zodat je (per kant) op 460 gram extra gewicht aan je gordijnrail komt. Met een dubbele sluiting hangt er in het midden van de gordijnrail dan ruim 900 gram extra – die moet dat wel aankunnen. Nog even los van de 225 euro die deze oplossing in totaal kost.

    Bedieningsopties

    Het bedienen met de app werkt alleen als je bluetooth aan hebt. Er is gelukkig ook een kleine Remote afstandsbediening met een CR2450-batterij te koop voor 20 euro, die je eerst via bluetooth aan de app moet koppelen, waarna je aan de twee knoppen ieder één actie kunt koppelen – alle gordijnen in een kamer tegelijk open en dicht doen kan dus niet.

    Met de nieuwe SwitchBot Hub 2 (80 euro) kan dat weer wel. Sluit hem aan op de meegeleverde USB-C-voeding (met een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor in de twee meter lange kabel) en voeg hem toe in de app. Je moet daarbij de wifigegevens intypen, maar dat werkt alleen met een 2,4GHz-netwerk. Je kunt dan scènes aanmaken op bijvoorbeeld tijd of zonsop/ondergang – daar is dan wel een globaal fysiek adres voor nodig – en daar een actie aan koppelen. Je kunt bluetooth op je telefoon dan eindelijk uitschakelen.

    Die Hub 2 werkt vervolgens als gateway voor de Curtains. Dan moet de optie Cloud Services van de SwitchBot-apparaten wel aanstaan, dat werkt niet lokaal. Daar zijn we niet meteen voorstander van, al is dat ook nodig voor aansturing via Google Assistant, Alexa en IFTT.

    De directe ondersteuning voor smarthome-centrale Home Automation houdt nog over, maar we zagen bij de Hub-instellingen wel al de optie Matter Setup (Beta). Toen we de (eveneens bèta) Matter-optie inschakelden bij Home Automation, konden we met de Home Automation-app op onze smartphone de Hub 2 toevoegen als apparaat, maar daarmee konden we alleen automatiseringen en scènes aanmaken op basis van de sensors – close but no cigar.

    Er zijn inmiddels al wel (tijdelijke) oplossingen om de Curtain 3 aan Home Assistant te koppelen. Gelukkig werkt integratie van SwitchBot Smart bij Google Home en Homey en andere smarthome-systemen inmiddels wel meteen.

    Integratie in je smarthome (hier met Home Automation) gaat in de meeste gevallen vrij makkelijk.

    Overige schakelaars en sensoren

    Binnen het SwitchBot-ecosysteem bestaan voor 20 euro ook nog een thermo-hygrometer (zoals die ook in Hub 2 zit) en een Bot-schakelaar. Die laatste is een grappige (en met 35 euro ook wel dure) oplossing om een niet slimme schakelaar op de ‘ouderwetse’ manier toch smart te maken door een palletje uit de Bot te laten komen die de schakelaar omzet.

    In de app komen al je SwitchBot-apparaten bij elkaar te staan.

    Conclusie SwitchBot Curtain 3 review

    Door de nieuwe manier van installeren met de magneetjes werkt het sluiten van de gordijnen betrouwbaar, ook met kleine hick-ups onderweg in de vorm van een bocht of bevestigingsbeugel. Integreren binnen je smarthome is voor Home Automation, Google Home, Apple Homekit en ook Homey is goed te doen. Je bent niet beperkt tot het SwitchBot-ecosysteem ­– al valt de Matter-ondersteuning nog wat tegen en ontkom je er niet aan om met de Hub 2 via de (SwitchBot-)cloud te werken.

    SwitchBot Curtain 3 review: plus- en minpunten

    +Openen en sluiten
    +Smarthome-integratie
    ±Matter-ondersteuning

    SwitchBot Curtain 3 specificaties

    Fabrikant

    SwitchBot

    Railtypen

    U-rail, roede

    Protocollen

    bluetooth, Matter

    Afmetingen

    5,1 × 4,2 × 11,0 cm

    Gewicht

    350 gram
    Shoplink en prijsAmazon, circa 90 euro

    Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Meer over

    smarthome

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    EA Sports FC 25 review: nieuwe game maar weinig vernieuwingen

    Vorig jaar publiceerden we de review van EA Sports FC 24, dat de rol van 'FIFA 24' overnam. In deze review richten we ons op de nieuwste release van E...

    AMD Ryzen 5 8500G review: voordelige AM5-processor máár…

    De AMD Ryzen 5 8500G, die we in deze review bespreken, is niet alleen de voordeligste AM5-processor die beschikbaar is bij het samenstellen van je eig...

    3 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    nieuwsteoudste
    Laat het mij weten wanneer er
    Corné Beerse
    Lezer
    Corné Beerse

    Fraai is dat, wel de grote commerciële thuis automaten noemen maar niet de Nederlandse Homey of de grote opensource varianten. EN juist van die zou ik verwachten dat geen extra hub nodig hebben. Een detail die een journalist/schrijver met een nerd/tweak inslag even zou kunnen uitzoeken.