Facetime op Android, Windows en Linux – gratis Apple Facetime?

Redactie
0

Er is nu ook Apple Facetime op Android, Windows en Linux beschikbaar. Daarmee kun je bijvoorbeeld Facetime op een laptop met Windows gebruiken of op je Android-smartphone. Zo werkt het.

In Nederland en België is WhatsApp de populairste chat-app, maar Apple-gebruikers komen automatisch terecht bij de eigen chat-app van Apple: Facetime.

Je kunt niet via WhatsApp chatten met iemand die Facetime gebruikt of andersom.

Wil je als Windows- of Android-gebruiker of met een Linux-pc chatten met iemand die alleen Facetime heeft (en geen WhatsApp voor iOS) dan kon dat vroeger niet. Facetime was namelijk alleen op Apple-apparaten beschikbaar.

Facetime logo

Pictogram van de Facetime-app.

Facetime op Android, Windows en Linux gratis beschikbaar

Apples Facetime is nu ook beschikbaar voor gebruikers zonder macOS of iOS. In plaats van native apps is er echter alleen een webdienst verschenen. Er zijn dus geen aparte apps of toepassingen voor Android, Windows of Linux beschikbaar.

Daarom is het verplicht om via een browser met Apple-gebruikers te babbelen, zelfs op Android. Deze moet bovendien gebaseerd zijn op Chromium (dus bijvoorbeeld de browser Chrome of Edge).

Gebruik je Windows 11, dan is een versie van Edge met de vereiste Chromium-basis ingebouwd. Firefox wordt momenteel niet ondersteund.

Facetime gebruiken op Android en andere niet-Apple apparaten

Je kunt vanaf een Android-smartphone of een computer met Windows of Linux niet zelf een gesprek beginnen met een andere gebruiker van Facetime.

Alleen een Mac- of iDevice-gebruiker met een bijgewerkt besturingssysteem kan een gesprek beginnen. Dat gaat dan als volgt:

  1. De Apple-gebruiker maakt een uit­nodigingslink aan in de Facetime-app en kopieert die.
    facetime op Android, Windows laptop en Linux - gratis
  2. Die link wordt bijvoorbeeld via mail naar jou gestuurd.
  3. Als je zo’n link ontvangt, open je hem in je browser.

Na het openen van de link in de browser, beland je in een virtuele lobby en moet daar wachten tot de Apple-gebruiker je binnenlaat.

De eerste keer dat je Facetime op het web gebruikt, zal je browser waarschijnlijk vragen of je toegang tot de microfoon en camera wilt geven. Daar moet je dan toestemming voor geven om te kunnen (video)bellen.

Om Facetime op het web af te sluiten, klik je op de knop ‘Verlaat’ (onderin).

Geen Apple-ID of account voor Facetime op het web

Een account of een Apple ID zijn niet vereist om Facetime op het web te gebruiken. De Apple-gebruiker heeft uiteraard zelf wel een account (nodig).

Facetime in de browser is wat karig qua opties. Het is een stuk beperkter dan de mogelijkheden die je als Apple-gebruiker in de app hebt. Het is ook veel beperkter dan gesprekken tussen WhatsApp-gebruikers (op Android en/of iOS). Je mist onder andere bijvoorbeeld:

  • emoji’s
  • achtergrond­effecten
  • Facetime scherm delen – je kunt als gebruiker van Facetime op het web niet je eigen scherm delen en ook niet dat van een Apple-gebruiker zien

Ontvang gratis informatie en tips over chatten, apps en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Facetime voor iedereen (een beetje dan)

Apple stelt zijn videochatprogramma Facetime open voor Windows-, Linux- en Android-gebruikers, maar niet op de manier waarop we hadden gehoopt. Native apps en via beide kanten een gesprek kunnen starten zou mooier geweest zijn.

Maar de web-Facetime maakt tenminste wel cross-platform communicatie moge­lijk. In elk geval kun je nu via andere platformen chatten met Apple-gebruikers die niets anders dan Facetime willen of kunnen gebruiken.

Facetime op Android, Windows en Linux – plus- en minpunten

+ eindelijk een beetje cross-platform
beperkt voor de webgebruiker
alleen Chromium-based browsers

Facetime op Android, Windows en Linux

ProducentApple, www.apple.nl
Webversie van Facetime voor Android, Windows en LinuxSupport-site en meer informatie
Prijsgratis

(Deze informatie is gebaseerd op een artikel in c’t 3, 2022, pagina 24)

Lees uitgebreide reviews van software en hardware in c’t 12/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Fairphone Fairbuds review: repareerbare draadloze oortjes

De meeste in-ears kunnen de prullenbak in als de accu kapot gaat. Maar het kan echt wel anders, zoals Fairphone laat zien met de Fairbuds en hun verwi...

Acer Predator Z57 review: meer dan alleen voor gamen

De Predator Z57 die we in deze review onder de loep nemen is volgens Acer een monitor met een dikke nadruk op gaming: en daar is hij (met wat kantteke...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er