Met Switchbot Curtain kun je smart het gordijn bewegen

Noud van Kruysbergen
1

Met de Switchbot Curtain kun je smart het gordijn bewegen. Als je de lampen en verwarming in je huis al smart laat bedienen, moet dat voor de gordijnen ook kunnen – en dan liefst zonder een geheel nieuw railsysteem en andere gordijnen te moeten kopen.


Switchbot curtain smart gordijn


Met Switchbot Curtain kun je smart gordijnen bewegen

De SwitchBot Curtain integreert je overgordijnen in je smarthome. Je hoeft daar geen grote verbouwing voor te doen, de Curtain past op meerdere railsystemen.  Er zijn versies voor de staaf (rod), U rail en I rail. De versie die hier beschreven wordt is voor de U rail.

Opladen

Het installeren begint met geduld hebben, want de Curtain moet eerst minimaal vier uur opgeladen worden – en reken op tien uur voor volledig laden. Een oplader wordt niet meegeleverd, maar alles waar 5V/1A uitkomt kan met de wel meegeleverde USB-A-naar-C kabel gebruikt worden. In de tussentijd moet je de app installeren en een account met mailadres voor de verificatiecode aanmaken.

Ophangsysteem

De body van de Curtain met de motor en de roller wordt aan de rail gehangen met aan weerszijden een zogeheten hook. Je kunt eerst uitproberen welke geleiders het beste in of op je gordijnrails passen. Die kun je makkelijk op de hooks klikken en er weer afhalen.

Installatie

Het installeren is dan een kwestie van de body met een hook aan de rail hangen, het geheel een kwart slag draaien en de andere hook er dan aan klikken – dat alles zonder iets aan de gordijnen of rails aan te hoeven passen, want je hangt de Curtain vóór de laatste runner achter het gordijn.

Voor een dubbel gordijn moet je dan twee Curtains hebben, voor elke kant een. Of met een plastic clip die wordt meegeleverd die twee gordijnen aan elkaar maken en er op die manier één gordijn van maken, zodat je toch maar één Curtain nodig hebt.

Koppelen via Bluetooth

Het koppelen van de Curtains aan de app gaat via bluetooth. Aan de hand van een video of grafische handleiding kun je hem aanmelden en kalibreren. Dat laatste doe je door via de app de gordijnen helemaal open en vervolgens dicht te laten maken – daarmee zijn de twee eindpunten bekend.

Performance en silent mode

Handig is overigens dat je twee Curtains als één item meteen aan elkaar kunt koppelen voor dubbele gordijnen. Je kunt kiezen voor een Performance of een Silent Mode, waarbij de tweede stiller is maar minder trekkracht heeft. De Curtain heeft het moeilijk bij een ronde rail of obstakels zoals railklemmen.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Bediening

Het bedienen met de app werkt vervolgens alleen als je bluetooth aan hebt staan, en dat is niet altijd handig of gewenst. Gelukkig is er een Remote afstandsbediening (18 euro) met een CR2450-batterij. Ook die moet je eerst via bluetooth aan de app koppelen, waarna je aan de twee knoppen ieder één actie kunt koppelen – alle gordijnen in een woonkamer tegelijk open en dicht doen kan daar dus niet mee.

SwitchBot Hub Mini

Met de SwitchBot Hub Mini (38 euro) kan dat weer wel. Sluit hem aan op een voeding (USB-A-naar-mini-kabel meegeleverd, adapter weer niet) en voeg hem toe in de app. Let op: je moet ook de wifigegevens intypen, maar dat kan alleen voor een 2,4GHz-netwerk. Na voor de afzonderlijk Curtains de cloudservice aangezet te hebben kun je ­scènes aanmaken en daar meerdere acties aan koppelen – en op die manier zonder bluetooth een scène activeren die via de hub (en via de SwitchBot-cloud) meerdere gordijnen open of dicht kan doen. Dan kun je bluetooth op je telefoon uitlaten, want dat werkt met infrarood.Het aanmaken van scènes op basis van de lichtomstandigheden is nog in bètafase, maar daar kun je bijvoorbeeld afhankelijk van het zonlicht de gordijnen automatisch mee open en dicht laten trekken. Je kunt met de app ook vijf verschillende schema’s aanmaken – in combinatie met de hub is dat aantal onbeperkt. Dan kun je afhankelijk van de dag en de tijd de gordijnen geheel of gedeeltelijk openen of sluiten.

Koppelen aan smart home

Via de cloudservice kun je Google Assis­tant, Amazon Alexa en IFTTT activeren. Koppel bijvoorbeeld je SwitchBot-account aan Google Home en synchroniseer je appa­raten, dan kun je de Curtain met een stemcommando de gordijnen open of dicht laten maken. Overigens kun je de gordijnen ook altijd nog handmatig open of dicht (laten) maken door zelf even aan de gordijnen te trekken.

Plus- en minpunten

+ werkt op normale rails
+ smarthome-integratie
– werkt niet altijd vlekkeloos

Switchbot Curtain

railtypenu-rail, i-rail, roe
kleurenzwart of wit
afmetingen5 × 4 × 15 cm
gewicht200 gram
bekijk het product€ 79 (€ 150 per paar)

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Noud van Kruysbergen, en verscheen eerder in c’t 12, 2021, p32)


lees meer reviews in c't 05/2024

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Smart home regelen met Home Assistant

Smart-home-apparaten van verschillende fabrikanten zijn onderling niet altijd compatibel. Als je je huis met verschillende producten automatiseert, he...

Smart displays met Android van Amazon, Google, Lenovo en Xiaomi

Op Android draaiende smart displays zijn met Assistent of Alexa via spraak te besturen en hebben touch bediening. En verder zijn ze geschikt voor vide...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Marian
Lezer
Marian

Moet de curtain gekoppelt worden aan de hub of gaat dat automatisch