Smart displays met Android van Amazon, Google, Lenovo en Xiaomi

Marco den Teuling
0

Je hoeft slimme assistenten onder Android, zoals Google Assistent of Amazon Alexa niet per se met spraakcommando’s te besturen, met een smart display kun je ze makkelijk via touch bedienen, videobellen en muziek of recepten streamen in de keuken.

Spraakopdrachten maken al lang deel uit van het dagelijks leven in veel huishoudens. Slimme displays zijn een logische uitbreiding van spraakassistenten. Op hun displays met een diagonaal van 4 tot 10 inch presenteren ze visueel informatie en bieden ze, dankzij camera’s of aanvullende sensortechnologie, meer functies dan de pure audioassistenten.

Zes keer smart display getest

We hebben zes slimme displays getest van Amazon, Google, Lenovo en Xiaomi met prijzen variërend van 50 tot 250 euro.

  • Amazons Alexa verstaat nog (steeds) geen Nederlandse spraakcommando’s, maar dat is zeker bij smart displays minder een probleem. Amazon biedt momenteel drie varianten van de Echo Show-¬serie, waarvan de naam is gebaseerd op de beeldscherm¬diagonaal in inches. We hebben het instapmodel Show 5 getest en de Show 10 met draaiend display. De Show 8 biedt afgezien van het grotere scherm dezelfde functies als het kleinste model. Ze staan niet in de Nederlandse Amazone store.
  • Lenovo verkoopt ook drie slimme beeldschermen, met een 7-, 8- of 10-inch scherm. We hebben ook daar het grootste en het kleinste model van getest.
  • Xiaomi’s schattige slimme wekker met zijn 4-inch scherm is toegevoegd.
  • Googles Nest Hub van de 2de generatie mag natuurlijk ook niet ontbreken. De grote broer Nest Hub Max met geïntegreerde camera is nog steeds alleen in de VS verkrijgbaar.

Android als basis voor smart displays, Amazon is aangepast

Alle zes de displays gebruiken Android als basis. De apparaten van Google, Lenovo en Xiaomi maken gebruik van de softwaresuite van Google met koppelingen naar de Google Cloud en Google Assistent.

Amazons FireOS is daarentegen een sterk aangepaste versie van Android die toegang biedt tot Amazons diensten en Alexa.

Instellen gaat vanzelf

Het instellen van de slimme displays met Google Assistent werkt bij alle fabrikanten hetzelfde: zodra je ze in het stopcontact steekt, melden ze via bluetooth dat ze klaar zijn om aan de wereld te worden gekoppeld. Als je de Google Home-app op je smartphone start, wordt meteen het installeren van het nieuw gevonden apparaat voorgesteld.

Integratie in het thuisnetwerk

Voor integratie in het thuisnetwerk vraagt de app om het gewenste wifi en het bijbehorende wachtwoord en stuurt de toegangsgegevens dan automatisch door naar het smart display. Bij de verdere installatie moeten de apparaten aan je eigen Google-account gekoppeld worden.

Google account

Een koppeling met een Google-account maakt het leven makkelijk voor gebruikers van Android-telefoons, omdat de bij Google opgeslagen gegevens dan automatisch beschikbaar zijn op de smart displays. Dat geldt bijvoorbeeld voor afspraken, contacten of gebruiksgegevens van Google Maps.

Alexa app

De displays van de Echo Show-serie kunnen zelfs worden ingesteld zonder app op je smartphone. De Alexa-app op de smartphone is alleen nodig om clouddiensten te configureren, maar die zijn in Nederland en België niet allemaal bruikbaar. Alexa is niet beperkt tot één aanbieder, maar kan bijvoorbeeld agenda-informatie van Apple, Google of Microsoft integreren.

Entertainment – Vermakelijke mogelijkheden van de smart displays.

Muziekdiensten

Alle testtoestellen fungeren als muziekinstallatie. Je kunt ermee luisteren naar internetradiozenders of geselecteerde muziekstreamingdiensten. Amazon biedt natuurlijk zijn muziekdienst Prime Music, terwijl Google YouTube Music aanbiedt. Een Spotify- of Deezer-abonnement kan aan alle apparaten worden gekoppeld, Apple Music alleen aan apparaten van Google, Lenovo en Xiaomi.

Videocontent

De kleine beeldschermen zijn in principe ook geschikt als schermen voor het streamen van videocontent. Dat is dan vooral handig voor het bekijken van streamingdiensten zoals Netflix. Lokale diensten van bijvoorbeeld NPO of RTV ontbreken. De Echo Show-displays hebben geen provider die gespecialiseerd is in live-tv, dus je moet daarbij terugvallen op een streaming-app.

Streamingdiensten

Op het gebied van streamingdiensten hebben de toestellen van Google en Lenovo het meeste te bieden. Ze kunnen video’s afspelen van Netflix en Disney+. De wekker van Xiaomi valt buiten de boot, omdat hij helemaal geen ondersteuning biedt voor het afspelen van video’s – niet met de eigen apps, en niet als scherm om content van je smartphone weer te geven via Google Cast.

Amazon apparaten hebben functies verborgen

Amazon heeft de videofuncties van de Show-apparaten enigszins verborgen. Via een spraakopdracht kun je een apart selectiescherm oproepen met toegang tot inhoud van Prime Video en bijvoorbeeld Netflix. Een abonnement op de betreffende dienst is daar uiteraard voor nodig. Maar die oplossing kan dus niet via het scherm gestart worden. YouTube is alleen toegankelijk via een snelkoppeling in de browser op Amazon-apparaten.

Google apparaten en Chromecast

De Google-apparaten werken ook als Chromecast-scherm en kunnen op die manier muziek of video’s van andere apparaten op het lokale netwerk weergeven. Dat werkt zowel voor YouTube-video’s als voor abonnementen op bijvoorbeeld Deezer, Spotify, Tidal of Napster. De Echo-familie biedt niet veel op het gebied van streaming.

Content afspelen

Content kan alleen worden afgespeeld met de geïntegreerde Silk-browser en een dienst voor het delen van schermen zoals Spacedesk. Die laatste tool brengt indien nodig zelfs een Windows-bureaublad naar de apparaten van de Show-serie.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Fotolijstjes met cloud

Wat foto’s betreft hebben alle slimme displays de keuze tussen kant-en-klare fotofeeds over onderwerpen zoals kunst, natuur of architectuur en je eigen foto’s. De smart displays nemen dan de taak over van een digitale fotolijst en spelen de foto’s af als een diavoorstelling. Daarbij moeten de foto’s eerst worden geparkeerd in de respectievelijke clouddiensten van Google en Amazon.

De Foto’s-app van Google biedt je ook de mogelijkheid om foto’s te delen met andere Google-accounts via de functie Delen. Ook met Amazons Foto’s-app kun je tot vijf mensen uitnodigen om een gedeeld familiealbum bij te houden. Op die manier kunnen de slimme displays worden gebruikt als op afstand bediende fotolijstjes waarop vers naar de cloud geüploade foto’s automatisch verschijnen.

Veegbewegingen

Behalve het geven van nieuws- en weerberichten is het bedienen van smarthome-componenten een van de belangrijkste taken van digitale assistenten.
Op bijna alle apparaten met Google-functionaliteit wordt met een veegbeweging het smarthome-controlcenter geopend, dat kleine tegels weergeeft voor het bedienen van verschillende soorten apparaten, zoals verlichting of thermostaten. Rechts daarvan toont het scherm op grotere tegels de apparaten in de kamer in kwestie.

Tegels en de hoofdfunctie

Door op een tegel te tikken wordt de desbetreffende hoofdfunctie geactiveerd, zoals het in- en uitschakelen van lampen. Een pijlpictogram op de tegel brengt je naar de gedetailleerde instellingen, waar je bijvoorbeeld een schuifregelaar kunt gebruiken om de helderheid heel nauwkeurig te dimmen of de verlichtingskleur met een tikje van je vinger te selecteren. Bovendien toont het smarthome-menu live-beelden van gekoppelde bewakingscamera’s in een andere tegel.

Xiaomi wekker karig

De wekker van Xiaomi is wat kariger: daar kunnen alleen het volume en de lamp van de betreffende kamer direct via een veegbeweging geopend worden. De smart-home-tegels ontbreken op het kleine scherm.

Echo display onoverzichtelijk

Op de Echo-displays van Amazon is het smarthome-gedeelte niet zo overzichtelijk. Daar passen maximaal drie apparaten naast elkaar op het scherm en moet je vrij moeizaam door de groepen en kamers naar het doelapparaat schuiven. Er ontbreekt een duidelijk dashboardoverzicht. Maar je kunt wel live-beelden van bewakingscamera’s bekijken.

Slimmer smart display door als-dan-regels

Een slim huis wordt natuurlijk niet echt slimmer van het feit dat lampen of thermostaten kunnen worden bediend met een spraakcommando of een touchscreen. In het ideale geval weet je huis zelf wanneer het wat moet doen. Daarvoor worden gewoonlijk min of meer complexe als-dan-regels gebruikt.

Dat vereist een smart¬home-controlecentrum dat alle apparaten onder één dak verenigt en beheert. Dat werkt tegenwoordig ook bij de systemen van Amazon en Google. De apps van Google en Amazon hebben daar al eenvoudige sjablonen voor, zoals een standaard ochtendroutine. Met weinig moeite kun je in de apps instellen welke acties bepaalde apparaten moeten uitvoeren en welk spraakcommando moet worden gebruikt om de routine te starten. Om dergelijke routines te starten, kun je voor Alexa eigen (Engelstalige) uitspraken instellen.

klik op de afbeelding voor een downloadable pdf

Conclusie review Smart Displays

De zes geteste slimme displays bestrijken een breed spectrum, variërend van de knuffelbare Xiaomi op het nachtkastje tot het persoonlijke conferentiesysteem Echo Show 10 met zijn 10-inch scherm dat de spreker volgt.

Daartussenin – met grotendeels identieke assistentiefuncties – is het de moeite waard de hardware eens nader te bekijken. Voor een goede bruikbaarheid van de functies mag het display niet te krap zijn: een 4-inch diagonaal, zoals bij de Xiaomi-wekker, biedt gewoonweg niet genoeg ruimte voor complexe smarthome-besturing. Wil je het smart display behalve via het scherm ook met spraakopdrachten bedienen, dan hebben apparaten met Googles Assistent een streepje voor vanwege de Nederlandstalige spraakherkenning.

Googles Nest Hub scoort punten met een fascinerende technologie (via radargolven) voor slaapdetectie, maar het ontbreken van een camera kan zowel een pluspunt als een minpunt zijn. Het zal ervan afhangen of je het apparaat in de slaapkamer neerzet of juist ergens anders, waar je misschien videogesprekken wilt voeren.

Voor dat laatste kun je dan weer terecht bij de beeldschermen van Lenovo. Die hebben wel een camera, wat essentieel is voor videocommunicatie, en bieden evenveel functies, behalve het bijhouden van je slaap.

Smart displays
Amazon Echo Show 5

Amazon echo 5 smart display

Winkel

 

  • Amazons instapmodel ziet er uit als een wekkerradio, een ­aparte alarm/snoozeknop voor de alarmfunctie ontbreekt
  • Het geluid is voldoende, beeld heeft een magere resolutie van 960 × 480 pixels.
  • Met de ethernetoptie biedt hij zelfs een wifi-alternatief, wat bij de topmodellen ontbreekt.
  • Videocommunicatie werkt zoals verwacht. De bij te kopen standaard is handig voor video­bellen om de kantelhoek van de camera vrij in te stellen.
  • De Echo’s zijn geschikt voor het opzetten van een goedkoop intercomsysteem voor het hele huis. Amazons drop-in-functie voor directe oproepen of een groepsoproep naar alle gekoppelde Echo-luidsprekers in een huishouden vergemakkelijken de communicatie over kamers en verdiepingen heen.
 

Plus-min punten:

  • kan zonder wifi
  • ontbrekende snoozeknop
  • mager geluid
Amazon Echo Show 10

Amazon echo 10 smart display

Winkel

 

  • De Echo Show 10 lijkt een eigen leven te leiden. Al tijdens het installeren draait het 10-inch display met een 13-megapixel­camera bijna volledig rond zijn eigen as, alsof het geïnteresseerd is in zijn directe omgeving.
  • Het draaimechanisme lijkt solide en werkt aangenaam stil.
  • Als de camera je eenmaal scherp heeft gesteld, wordt de tracking via het display geactiveerd.
  • De Show 10 maakt gebruik van zijn draaifunctie en de groothoek foto­sensor om alle deelnemers in een kamer tijdens het videobellen te volgen en zo goed mogelijk in beeld te brengen. Dat werkt meestal vrij goed, aangezien naast de beeldherkenning ook de opgenomen geluiden worden geanalyseerd voor het kiezen van de juiste beelduitsnede.
  • Het geluid van de Show 10 houdt het midden tussen Amazons duurste slimme luidspreker, de Studio, en de Show 8. De camera kan ook worden gebruikt als beveiligingscamera om vanaf buiten af een beeld te krijgen.
Pluspunten:

  • high-res camera
  • automatisch draaiend display
  • goed geluid
Google Nest Hub

Nest hub smart display

Winkel

 

  • Het 7-inch display steekt met de randen iets over de met stof beklede basis, waardoor het scherm voor de basis lijkt te zweven.
  • In de voet bevindt zich een mono luidspreker met een diameter van vier centimeter. In vergelijking met de voorganger heeft Google het geluid wel merkbaar verbeterd voor de lage tonen.
  • De radarchip met de naam Soli, is een technisch hoogstandje. Hij detecteert zelfs de kleinste bewegingen binnen een bepaald gebied voor het display. Bij de Google Nest Hub wordt dat onder meer gebruikt voor besturing met behulp van gebaren: het afspelen van muziek en video kan worden gepauzeerd en gestart met een simpele handbeweging voor het display.
  • Als je wilt, kun je die chip ook gebruiken om je slaapactiviteit bij te houden. Zodra je de functie inschakelt, herkent hij wanneer je naar bed gaat en hoe lang je blijft liggen.
Plus-min punten:

  • slaaptracking
  • goed scherm
  • geen camera
Lenovo Smart Display 7

Lenovo 7 smart display

Winkel

 

  • De luidspreker vormt een eenheid met de standaard en bevindt zich onder het scherm. Qua geluid schiet hij echter iets tekort. De geluidsweergave bevat vooral middentonen en geen lage tonen, maar het is wel stereo.
  • De functionaliteit verschilt nauwelijks van die van Googles model. Alleen de display-instellingen zijn beperkter: je kunt bijvoorbeeld alleen de automatische helderheidsaanpassing in- en uitschakelen, maar het is niet mogelijk om te bepalen hoe helder het display moet schijnen.
  • Klaar voor videogesprekken via Google Duo: er zit een camera in de bovenste rand.
  • Door de asymmetrische vorm van de standaard kan het scherm op de zijkant worden neergezet. Net als bij de grotere Smart Display 10 profiteer je daar echter alleen van tijdens videogesprekken.
  • De ingebouwde Smart Display-interface van Google werkt alleen in landschaps­modus..
Plus-minpunten:

  • chique ontwerp
  • stereoluidsprekers
  • goede prijs-prestatieverhouding
  • portretstand alleen videobellen
Lenovo Smart Display 10

Lenovo 10 smart display

site

 

  • Kan horizontaal of verticaal geplaatst worden en staat stabiel op de massieve voet.
  • Daarin zit een vrij melodieuze mono driver.
  • Het schuine oppervlak van gebogen bamboehout maakt vooral de achterkant tot een blikvanger.
  • De staande stand is optimaal voor videogesprekken met Duo, alle andere functies tonen inhoud op het scherm alleen in de liggende stand. Zelfs de screensaver werkt niet in de staande ­modus.
  • De gebrekkige toepassingen voor de portretstand worden met het heldere display met 1920×1200 pixels goedgemaakt. Films van Netflix of Disney+ zien er goed uit.
  • Er zijn knoppen aan de rand van het toestel voor volumeregeling, en de camera en microfoon kunnen ook worden uitgeschakeld met mechanische knoppen.
Plus-min punten:

  • goed monogeluid
  • 10-inch high-res display
  • portretstand alleen videobellen
Xiaomi Smart Clock

Xiaomi smart display

site

 

  • De klok is bedoeld voor op je nachtkastje en ziet er met zijn 4–inch display uit als een schattige, mollige beeldbuis-tv.
  • De interface van Google Assistant is een beetje uitgekleed en aangepast. Zo ontbreekt de tegelweergave van alle smarthome-­onderdelen.
  • Als je omhoog veegt verschijnen een paar actieknoppen. Dan kun je bijvoorbeeld met één tik het licht uitschakelen in de kamer waaraan je de wekker eerder toegewezen hebt.
  • Het witte omhulsel van de goedkope smart clock ziet er goed uit. Technisch is het apparaat wat minder: het beeldscherm heeft een kijkhoek­afhankelijk TN-paneel dat aanzien­lijke kleurveranderingen vertoont en onscherp wordt.
  • De luidspreker klinkt vrij iel. Het is genoeg om wakker van te worden en misschien voor een podcast om bij in slaap te vallen, maar niet om naar ­muziek te luisteren.
Plus-min punten:

  • aansprekend, net ontwerp
  • matig beeld en geluid
  • beperkte functies

Dit is een verkorte weergave van het artikel Smart displays uit c’t 8-9, 2021, p 88
Door Sven Hansen, Stefan Porteck en Marco den Teuling


Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Smarthome – beeld en spraak herkenning en privacy

Hoe reageren smarthome assistenten op beeld en spraak, gebruiksgemak zorgt dat klanten de bescherming van hun persoonsgegevens en privacy opzij zetten...

ViewSonic TD1655 portable touchdisplay

Het TD1655 touchdisplay van Viewsonic is bedoeld om thuis of onderweg een extra scherm te hebben, via USB-C of mini-HDMI aan te sluiten

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er