Ook al reageren de kunstmatige intelligenties achter de smarthome assistenten van Amazon, Apple en Google niet altijd zoals het hoort op beeld en spraak, het levert zoveel gebruiksgemak op dat klanten de bescherming van hun persoonsgegevens en privacy opzij zetten.
Smarthome: spraak beeld privacy
Spraak herkenning
Met hun ingebouwde far-field microfoons luisteren smart displays voortdurend (zelfs offline) of iemand de zogenaamde hotwords zegt. Voor Google zijn dat ‘Hey Google’ of ‘Oké Google’. De Echo-apparaten van Amazon reageren met de fabrieksinstellingen op de oproep ‘Alexa’, maar in de app kunnen ook andere woorden worden opgegeven. Zodra de displays met behulp van een hotword gewekt zijn, nemen ze de volgende spraakopdrachten op en sturen die geluidsbestanden naar hun servers. Daar vindt de eigenlijke spraakherkenning plaats.
Privacy
Veel gebruikers hebben moeite met het idee van apparaten met microfoons in woon- en slaapkamers. Die bezorgdheid is slechts gedeeltelijk gerechtvaardigd: de slimme displays luisteren wel, maar nemen aanvankelijk niets op en sturen niets naar het netwerk. Pas als je ze aanroept worden de daaropvolgende spraakbestanden naar de servers van Amazon en Google gestuurd.
Onbedoeld activeren
In de praktijk komt het onbedoeld activateren echter regelmatig voor, bijvoorbeeld als een fonetisch gelijkende uitroep zoals ‘Oké, goed’ wordt gebruikt bij gesprekken of op tv. Hoewel dat dan niet bedoeld is voor de slimme displays, nemen ze toch een paar seconden op en proberen met hun cloudanalyse daar een opdracht in te herkennen.
Als je niet wilt dat onopgemerkte audio-opnamen bij de fabrikanten terechtkomen, kun je de bijbehorende smartphone-apps zo instellen dat de displays het begin en het einde van een opname bevestigen met een bevestigingstoon. Op die manier hoor je tenminste of een opname per ongeluk gestart is en kun je de assistent terugfluiten.
Beperkte herkenning
Amazon wil met de AI-processor in de Echo Show 10 spraakinvoer in de toekomst lokaal herkennen en evalueren. Tot dusver werkt dat echter alleen in het Engels, en of Alexa ooit Nederlands gaat ondersteunen is nog maar de vraag. Ook Google werkt aan offline spraakherkenning voor in elk geval een beperkt aantal eenvoudige opdrachten voor de Assistent.
Hoe goed de spraakherkenning werkt, hangt af van twee factoren. Aan de kant van de toestellen spelen de microfoons de grootste rol. Alle testmodellen gebruiken een array van ten minste twee microfoons om commando’s van een grotere afstand op te pikken en de richting en afstand van de sprekers te bepalen.