Snelle microSD kaart test – 10 modellen voor Switch, smartphone of camera

Alieke van Sommeren
0

In deze snelle microSD kaart test hebben we 10 modellen geheugenkaart voor je Switch, smartphone of ander apparaat vergeleken. Ze bieden allemaal extra opslagruimte, maar prijzen en snelheden verschillen. Welke kies je het beste?

We hebben tien geheugenkaarten getest met minimaal 256 GB aan opslagruimte.  Bij de selectie hebben we ons geconcentreerd op hoge snelheid bij sequentiële toegang en geheugen­kaarten van bekende fabrikanten.

De geteste modellen zijn de Kioxia Exceria Plus (naast de 256GB-­versie ook het 1TB-model), ­Lexar Play en Professional Silver Series, Sam­sung Evo Plus en Pro Plus, SanDisk Nintendo Switch, Extreme en ­Extreme Pro, en de Transcend 330S en 340S.

Voor een Raspberry Pi is een goedkopere 32GB-kaart vaak voldoende en moet het kaartje vooral robuust zijn.

Snelle microSD kaart test - 10 modellen voor Switch, smartphone of camera

Snelle microSD kaart test – testresultaten

Hieronder volgen eerst de testresultaten en benchmarks, daarna meer informatie over de geteste modellen en belangrijke kenmerken en verschillen bij microSD kaarten.


Ontvang gratis informatie en tips over microSD en andere opslag, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Kioxia Exceria Plus – 1 TB of 256 GB

MicroSD-kaarten met 1 TB aan opslagruimte zijn nog steeds vrij zeldzaam, dus hebben we de nieuwe Exceria Plus van Kioxia met die grote capaciteit in de test opgenomen. De gemeten waarden liggen op hetzelfde niveau als die van de 256GB-versie van de geheugenkaart, maar 1 TB is nog behoorlijk duur.

Kioxia Exceria Plus review – 1 TB of 256 GB

Wij hebben geen verschillen in de snelheden vastgesteld bij gebruik van verschillende kaartlezers. Hoewel de kaarten de snelle DDR-modus (zie verderop) niet ondersteunen, slaan de Exceria-kaartjes een zeer goed figuur bij gebruik in een smartphone.

+ verkrijgbaar in 1TB-versie
+ snel i.c.m. smartphone
geen DDR208-modus

Bekijk deze geheugenkaart


Lexar Professional Silver Series – prijzige kaartlezer

Bij de Professional Silver Series van Lexar voegt de kaartlezer 30 euro aan de prijs toe. Bij de snelheidsmetingen behoorde hij niet aan de top, we konden er niet meer dan een maximum van 155 MB/s uit persen. Bij sequentieel schrijven kon hij de koplopers daarentegen wel prima bijhouden met net geen 120 MB/s.

Lexar Professional Silver Series test

Ondanks de in het algemeen solide prestaties, wilde PCmark 10 ook deze Lexar-geheugenkaart slechts een minder dan gemiddelde score geven wat betreft geschiktheid voor het opstarten van een besturingssysteem.

+ vlot
prijzige lezer
minder geschikt om te booten

Bekijk deze geheugenkaart


Samsung Pro Plus – snelle kaart met pc-kaartlezer

De Pro Plus van Samsung wordt geleverd zonder SD-adapter, maar met een Micro­SD-kaartlezer voor de usb-poort. Die haalt alleen met Samsung-kaarten hogere waarden dan 100 MB/s, en dan met meer dan 160 MB/s bij het lezen meteen ook de op één na hoogste waarde in deze vergelijkende test.

Samsung Pro Plus geheugenkaart test

De kaart is ook zeer snel met 120 MB/s bij het schrijven en is ook bestand tegen langdurige belasting.

Als je deze kaart koopt om hem in een smartphone te stoppen, heb je aan de meegeleverde kaartlezer niets. Daarom hebben we daar een neutrale beoordeling aan gegeven.

+ niet duur
+ hoge sequentiële snelheden
± microSD-kaartlezer

Bekijk deze geheugenkaart


SanDisk Nintendo Switch – niet alleen voor de Switch

SanDisk brengt de Sandisk Nintendo Switch voornamelijk op de markt als geheugenuitbreiding voor de gelijknamige gameconsole, wat misschien de reden is waarom dit hier de enige kaart is zonder een App-class-logo. Hij valt echter niet negatief op bij de IOPS-tests in een smartphone. Voor een Steam Deck zou hij even geschikt zijn.

SanDisk Nintendo Switch microSD snelheid review

Bij het schrijven van grote bestanden haalt hij niet helemaal de top, maar bij het lezen is hij behoorlijk snel – althans in de Lexar-lezer, met de SanDisk-­lezer kwamen we soms niet boven de 100 MB/s uit. Door de kleur is hij makkelijk ­terug te vinden.

+ snel bij lezen
± geen App-class-logo
problemen met eigen kaartlezer

Bekijk deze geheugenkaart


Transcend 330S High Performance – firmware-update

In het begin hadden we problemen met beide Transcend-kaarten: we kwamen niet verder dan 100 MB/s, hoewel beide kaarten dat zouden moeten halen. De oplossing: een firmware-update van de kaartlezer, die je kunt downloaden van de Transcend-website.

Transcend 330S High Performance test - en download firmware update voor kaartlezer

De 330S High Performance-kaart presteerde vrij goed, vooral vanwege de langdurig vast te houden schrijfsnelheid van meer dan 100 MB/s, waardoor hij geschikt is om grote bestanden op te slaan voor de volgende vakantie. Enigszins teleurstellend is de vrij lage snelheid bij PCmark 10.

+ niet te duur
+ snel bij schrijven
minder geschikt om te booten

Bekijk deze geheugenkaart


Snelle microSD kaart – meer testgegevens en benchmarks

Meer testresultaten van deze en de andere geteste modellen vind je in de rest van deze review, in onderstaande tabel en in c’t 6 / 2022.

benchmarks snelle microSD geheugenkaart

(Klik op de tabel voor een vergroting)

We hebben getest met Iometer, WinSat, de Quick System Drive-benchmark van PCmark 10 en onze testtool H2testw. Het verouderde AndroBench hebben we vervangen door de Cross Platform Disk Test van Maxim Saplin. Meer over de testprocedures staat in c’t 6 / 2022.

Snelle microSD kaart test – gegevens en beoordelingen

Klik op de onderstaande tabel voor een complete vergroting (in pdf-formaat).

download tabel snelle microSD kaart review met gegeven en beoordelingen

Snelle microSD kaarten – A1 en A2 App-class

Bij het laden van apps en software is de snelheid bij de toegang tot random adressen belangrijk, gemeten in Input/Output Operations Per Second (IOPS).

Voor een makkelijke selectie heeft de SD Association, de bewaker van de SD-standaard, de App-class A1 en A2 gedefinieerd:

  • A1: kaarten met dit logo moeten ten minste 1500 IOPS voor lezen en 500 IOPS voor schrijven ­halen (en 10 MB/s voor sequentieel schrijven, maar dat is geen probleem, zelfs niet voor low-end kaarten).
  • A2: deze kaarten moeten nog sneller zijn, met 4000 IOPS voor lezen en 2000 voor schrijven. De norm berust op command-queueing en ­caching om de snelheid te verhogen, en er wordt ook low-voltage signalling gebruikt. Maar we kennen geen smart­phones ­die A2-kaarten onder­steunen, en de meegeleverde of aangeschafte kaartlezers kunnen er ook niks mee.

De App-class is niet van belang bij bijvoorbeeld continu foto’s maken of video’s vastleggen.

Geheugenkaarten met UHS-I, UHS-II en DDR

Vooral bij continu schrijven of lezen (bijvoorbeeld bij video opnemen) is de UHS norm relevant:

  • UHS-I: het UHS-I-protocol specificeert een interface-snelheid van 104 MB/s
  • UHS-II: de niet erg wijdverbreide opvolger UHS-II moet een maximum van 312 MB/s halen oftewel driemaal zoveel.
    UHS-II-kaarten hebben een tweede rij contacten aan de onderkant voor de snellere overdrachtsmodus. In de praktijk halen ze ongeveer 300 MB/s, in UHS-I-kaartlezers schakelen ze terug naar 104 MB/s.

Het (door SanDisk ontwikkelde) DDR verzendt niet slechts 1 bit per klokcyclus maar 2 bits, maar de kaartlezer moet dit (nog) niet gestandaardiseerde protocol ondersteunen.

Namen die je ook tegenkomt zijn DDR104 of (met UHS-II) DDR208 en DDR200. Andere fabrikanten gebruiken DDR sinds SanDisk de ontwikkeling heeft vrijgegeven.

microSD kaartlezer Samsung usb met DDR

Bijgeleverde kaartlezer met DDR208 van Samsung.

Kaarten en kaartlezers met DDR

De geheugenkaarten van Kioxia ondersteunen geen DDR. Samsung levert een geschikte kaartlezer voor DDR208, Lexar, SanDisk en Transcend verkopen compatibele lezers als losse accessoires.

Zo’n aanschaf is extra bruikbaar als je ook kaarten van andere fabrikanten kunt lezen: de kaart­lezers van Samsung en SanDisk schakelen de snelste modus echter alleen in voor hun eigen kaarten. Als er een kaart van een andere fabrikant in een van de twee kaartlezers­lezers wordt gestoken, gebruiken ze maximaal de 104-modus.

Welke snelle microSD kaart kies je?

Het hangt van je budget en doel af welk model uit deze snelle microSD kaart test het meest geschikt is.

Er zijn aardige verschillen wat betreft de prijs:

  • De Kioxia-kaart met 1 TB is nog steeds vrij duur (275 euro, 27,5 cent per GB).
  • Aan de andere kant van de schaal staat de Evo Plus van Samsung waarbij je drie tientjes betaalt voor 256 GB (11,7 cent per GB).
  • De andere modellen zitten daar tussenin. Als je de kaartlezer die bij de Samsung Pro wordt geleverd buiten beschouwing laat, is het ook een van de goedkopere modellen.

Ook de snelheden verschillen, afhankelijk van het gebruikte apparaat:

  • Als je vaak data via je pc naar de geheugen­kaarten schrijft, zou je de ­modellen van Samsung en Transcend en de Pro-versie van de Lexar eens nader moeten bekijken.
  • In smartphones, waar de snelle DDR-modus niet gebruikt wordt, kunnen de Kioxia-kaarten het echter weer bij­benen. Bij de PCmark-test komen ze ­samen met de Samsung-modellen als beste uit de bus.

De snelle DDR208-modus van kaarten kun je eigenlijk alleen benutten als je ze op de pc aansluit om grotere hoeveelheden data te ver­sturen. Maar het is meegenomen aangezien je het er quasi-­gratis bij krijgt.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 6, 2022, pagina 50, van Lutz Labs en Alieke van Sommeren)

 

Lees meer over microSD en andere opslagmedia in c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er