Active@ Disk Editor: hex-editor met veel templates

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Op het eerste gezicht is de Active@ Disk Editor een hex-editor net als alle andere. Maar het grote aantal templates maakt hem toch tot iets bijzonders.

Net als met veel andere hexeditors kun je met de Active@ Disk Editor bestanden en fysieke en logische datadragers byte voor byte grondig bekijken. Als je overschakelt naar de editmodus, kun je de inhoud bovendien ook aanpassen.

Datastructuren

Daarnaast kan de hex-editor overweg met de interne datastructuren van de meest populaire bestandssystemen en partitieschema’s. Als je bijvoorbeeld naar de MBR van een fysieke schijf gaat kijken, naar de bootsector van een FAT32partitie of de MFT van een NTFSvolume, dan krijg je de inhoud niet alleen als een hexdump voorgeschoteld. De weergave toont dan meteen ook informatie in de vorm van een tabel met de bekende elementen.

Op die manier zijn bestandssysteemstructuren te achterhalen en te bewerken zonder dat je meteen zelf allerlei referentiemateriaal hoeft op te zoeken en door te spitten of handmatig bytes moet gaan zitten tellen.

Templates

In de huidige versie heeft Active@ Disk Editor maar liefst 26 van die templates voor in totaal tien verschillende bestandssystemen ter beschikking. Het programma Active@ Disk Editor is dan ook een geslaagde onderzoekstool voor als je nieuwsgierig aangelegd bent. Voor kenners is het een makkelijke tool voor het diagnosticeren en behandelen van allerlei bestandssysteemmalaise.

Active@ Disk Editor

Hex- en sector-editor
ProducentLSoft Technologies
SysteemeisenWindows, Linux
Prijsgratis

Meer handige software, tips en workshops in c't magazine. Nieuwste uitgave c't magazine jul/2021

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Voorloper – Linux Fedora 34 PipeWire

Bij Linux Fedora 34 start PipeWire door die eindelijk zorgt voor een uniforme audio-interface. Gnome en de Waylandmode maken belangrijke ontwikkelings...

Sony WF-1000XM4 bluetooth in-ears met noise-cancelling: vol vernieuwingen

De WF-1000XM4 noise-cancelling bluetooth in-ears vervangen de twee jaar oude XM3. Het gewijzigde design is maar een klein deel van alle vernieuwingen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er