Active@ Disk Editor: hex-editor met veel templates

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Op het eerste gezicht is de Active@ Disk Editor een hex-editor net als alle andere. Maar het grote aantal templates maakt hem toch tot iets bijzonders.

Net als met veel andere hexeditors kun je met de Active@ Disk Editor bestanden en fysieke en logische datadragers byte voor byte grondig bekijken. Als je overschakelt naar de editmodus, kun je de inhoud bovendien ook aanpassen.

Datastructuren

Daarnaast kan de hex-editor overweg met de interne datastructuren van de meest populaire bestandssystemen en partitieschema’s. Als je bijvoorbeeld naar de MBR van een fysieke schijf gaat kijken, naar de bootsector van een FAT32partitie of de MFT van een NTFSvolume, dan krijg je de inhoud niet alleen als een hexdump voorgeschoteld. De weergave toont dan meteen ook informatie in de vorm van een tabel met de bekende elementen.

Op die manier zijn bestandssysteemstructuren te achterhalen en te bewerken zonder dat je meteen zelf allerlei referentiemateriaal hoeft op te zoeken en door te spitten of handmatig bytes moet gaan zitten tellen.

Templates

In de huidige versie heeft Active@ Disk Editor maar liefst 26 van die templates voor in totaal tien verschillende bestandssystemen ter beschikking. Het programma Active@ Disk Editor is dan ook een geslaagde onderzoekstool voor als je nieuwsgierig aangelegd bent. Voor kenners is het een makkelijke tool voor het diagnosticeren en behandelen van allerlei bestandssysteemmalaise.

Active@ Disk Editor

Hex- en sector-editor
ProducentLSoft Technologies
SysteemeisenWindows, Linux
Prijsgratis

Meer handige software, tips en workshops in c't magazine. Nieuwste uitgave c't magazine 6/2023

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Nobara Linux review: zeer gebruiksvriendelijke Linux-distributie

In deze review werpen we een blik op een Nobara Linux 37. Deze Linux-distributie is gericht op gamers, content-creators en mensen die nog maar net beg...

Chromecast met Google TV review: beter dan Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er