Gloeilampen en oude spaarlampen zijn niet meer van deze tijd. Slimme verlichting zorgt niet alleen voor meer wooncomfort, maar kan ook handig geïntegreerd worden in het smarthome. We testen Philips Hue en drie andere marktleiders en kijken naar apps en smarthome-integratie, maar ook naar lichtopbrengst, kleuren en andere eigenschappen van de lampen.
In plaats van de logge spaarlampen van vroeger heb je nu sierlijke led-filamentlampen. Daarin zijn kleine leds in serie geschakeld in de vorm van een gloeidraad. In de buitenmaten van de oude E27-peertjes hebben de ingenieurs behalve de complete led-voorschakeltechniek ook de koeling ondergebracht en zelfs nog ruimte weten te vinden voor een draadloze radiomodule.
Dat laatste maakt het echt spannend, want wat voor fraaie en praktische dingen mogelijk zijn met draadloos aangestuurde verlichting, heeft lampenspecialist Philips laten zien met de introductie van zijn Hue-systeem. De slimme lampen en complete verlichtingssystemen van Philips behoren ondertussen tot de standaarduitrusting van veel smarthomes. Geen wonder dus dat er tegenwoordig veel concurrentie is op deze markt.
In deze vergelijkende test kijken we naar vier verschillende verlichtingssystemen die je via een app kunt bedienen en die je ook kunt integreren in je smarthome. Behalve Philips Hue is dat meubelgigant Ikea met zijn Trådfri-systeem en het systeem van verlichtingsspecialist Paulmann. Het testveld wordt compleet gemaakt door het Nederlandse bedrijf Innr.
Saillant detail is dat Innr is opgericht door voormalige medewerkers van Philips en Ikea, die een eigen verlichtingssysteem wilden ontwikkelen. Aanvankelijk wilden we ook Osram opnemen in deze test. Met de ledlampen van die verlichtingsspecialist hebben we eerder goede ervaringen gehad. Diens Lightify-systeem is nu omgedoopt tot ‘Smart+’. Het bedrijf is overgenomen door Ledvance, dat weliswaar nog lampen verkoopt onder de merknaam Osram, maar de bijbehorende Gateway lijkt niet meer gemaakt te worden. Of daar een vervanger voor op de markt komt is volgens Ledvance nog niet besloten.