Sparkle Intel Arc A380 ELF review: videokaart voor een spotprijsje

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    De Intel Arc A380 ELF van Sparkle is compact, vereist geen aparte voedingsstekker en kost maar 165 euro maar er blijken ook minpunten te zijn en daar vertellen we je meer over in deze review.

    Sparkle Intel Arc A380 ELF review

    Design

    Het instapmodel van Sparkle, genaamd ELF, biedt gebruikers een goedkope, compacte en zuinige grafische kaart met een stille ventilator. Als je bezig bent met een pc samenstellen waarbij je een (goedkope) grafische kaart wilt die in de meeste behuizingen past, 4K-resolutie ondersteund tot 144Hz en uitermate geschikt is videostreaming en -conversie dan kan deze videokaart met zijn AV1 de- en encoders.wel een mogelijkheid zijn voor jou

    vanwege zijn AV1 de- en encoders.

     

     

    Geluidsproductie en energieverbruik

    Hoewel de ELF-ventilator krachtig klinkt, produceert hij slechts 0,7 sone aan geluid en is niet luidruchtig. Een nadeel is echter dat hij vaak opstart, zelfs in de idle-stand. Het frequent variëren van het geluidsniveau is hinderlijker dan een constant achtergrondgeluid. Met alleen het bureaublad van Windows verbruikt de kaart 15 watt, wat niet bijzonder zuinig is, maar onder belasting blijft hij zuinig met 66 watt. Korte pieken tot 85 watt overschrijden echter de maximale 75 watt die een PCIe-slot levert.

    Geen raytracing-monster

    De Sparkle-kaart is niet bedoeld als een raytracing-monster voor driecijferige framerates in 4K-resolutie. Toch bereikt hij meer dan 30 frames per seconde in full-hd bij oudere games of titels met lage of gemiddelde details. Het hoge energieverbruik in onbelaste toestand en de onhandige ventilatorregeling zijn enigszins teleurstellend.

    Conclusie Sparkle Intel Arc A380 ELF review

    Al met al levert de Sparkle ELF solide prestaties voor gebruikers die een betaalbare, compacte grafische kaart met stille werking zoeken. Hij ondersteunt 4K-resolutie en soepele videostreaming, waardoor hij geschikt is voor oudere games in full HD. Toch moeten gebruikers rekening houden met de hinderlijke ventilatorregeling en het hoge energieverbruik in onbelaste toestand, als ze streven naar een geoptimaliseerde ervaring.

    Sparkle Intel Arc A380 ELF review: plus- en minpunten

    +prijs-prestatieverhouding
    idle ventilatorregeling
    idle energieverbruik in idle

    Sparkle Intel Arc A380 ELF specificaties

    FabrikantSparkle

    GPU

    Intel ACM-G11

    RAM

    6 GB GDDR6

    Aansluitingen

    HDMI, DisplayPort, USB C (DisplayPort AltMode, HDCP 2.3, 70 W Power Delivery), 2 × USB 2.0, 2 × USB 3.0, voeding

    Geluidsniveau idle / maximaal

    0,3 sone / 0,7 sone

    afmetingen (l × b × h)

    15,4 × 11,5 × 3,8 cm

    Shoplink en prijsMaxICT, circa 167 euro

    (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


    Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er