In deze noodstroomvoeding review bekijken we acht modellen noodstroomvoorziening voor je pc. Die bieden bescherming tegen gegevensverlies bij stroomuitval of bijvoorbeeld tegen schade door bliksem. Lees in deze review wat elke UPS (Uninterruptible Power Supply) te bieden heeft.
Voor je thuiswerkplek heb je voor circa 50 euro al een noodstroomvoeding (UPS), maar aan sommige kleven wel minpunten.
We onderwierpen acht goedkope UPS-systemen met een vermogen van 300 tot 420 watt aan een uitgebreide test. Dat is genoeg om een thuiskantoor-pc inclusief monitor en router te beschermen tegen stroomstoringen.
We geven hieronder eerst de testresultaten, daarna vind je extra informatie over noodstroomvoedingen zoals waarom ‘usb met HID-profiel’ een pluspunt is.
Noodstroomvoeding review – de geteste UPS-modellen
We testen de Amazon Basics Aurora Vista 850 IEC, APC Easy UPS 700VA, PowerWalker Basic VI 650 SB en PowerWalker VI 600 SW/Schuko van BlueWalker, de CyberPower Bric LCD 700VA, Fortron FSP UPS FP 600, Green Cell UPS UPS 600VA en Tecnoware ERA Plus Strip 800.
Ontvang gratis informatie en tips over UPS en je pc beschermen, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Amazon Basics Aurora Vista 850 IEC – trage reactietijd
De Aurora Vista 850 IEC van Amazon Basics is goed uitgerust met een display en een handige HID-compatibele usb-aansluiting. Het blauw verlichte display heeft een matig contrast. Het toont de ingangs- en uitgangsspanning en, in de vorm van een grof staafdiagram, het laadniveau van de 9Ah-accu en de uitgangsbelasting.
Er wordt slechts één adapterkabel meegeleverd voor de vier IEC C13-stekkeraansluitingen, en een voedingskabel wordt standaard ook niet meegeleverd.
Met een back-upvermogen van 420 watt is de Aurora Vista een van de geteste UPS-apparaten met het hoogste vermogen, maar hij haalt de geadverteerde 480 watt niet.
Bij de test schoot hij tekort met een veel te trage reactietijd van 52 milliseconden. Dat kan leiden tot uitval en gegevensverlies bij een hoge belasting en kwalitatief mindere pc-voeding.
Plus-/minpunten
+ usb met HID-profiel
+ hoog back-upvermogen
– erg lange reactietijd
APC Easy UPS 700VA – lager vermogen
De eenvoudig uitgeruste UPS van de gevestigde fabrikant APC heeft vier IEC C13-uitgangen, maar afgezien van de IEC-kabel voor de ingangsspanning wordt slechts een enkele IEC-aansluitkabel meegeleverd. Voordat je het apparaat voor de eerste keer gebruikt, moet je aan de achterkant een gele jumper (transportbeveiliging) in het apparaat duwen.
Er is geen dataverbinding met de PC. Bij normale werking geven de led-strips en de aan-uitknop groen licht. Bij stroomuitval piept en knippert het apparaat om de 30 seconden, en vanaf twee minuten resterende back-uptijd om de seconde.
APC specificeert een maximaal effectief vermogen van 360 watt, maar bij de test schakelde de Easy UPS bij die belasting onmiddellijk uit. De back-upmodus werkte slechts stabiel tot 300 watt.
Plus-/minpunten
+ korte reactietijd
– vermogen lager dan vermeld
– duur
BlueWalker PowerWalker Basic VI 650 SB – krappe batterij
De zeer redelijk geprijsde BlueWalker PowerWalker Basic VI 650 SB heeft slechts één blauw verlichte aan-uitknop en twee geaarde stopcontacten voor de te ondersteunen apparaten.
Het netsnoer is permanent verbonden met de towerbehuizing. Als je hem via usb aansluit op je pc, wordt de UPS dankzij het HID-profiel automatisch herkend door Windows als een noodstroomvoorziening.
De PowerMaster-software, die kan worden gedownload van de website van Bluewalker, is dus niet absoluut noodzakelijk om te gebruiken.
Tijdens de test leverde de PowerWalker Basic de beloofde 360 watt, maar haalde hij slechts 25 seconden reservetijd bij volle belasting. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de krap bemeten 5Ah-batterij. Met minder dan 10 watt in continubedrijf is hij zuinig voor een line-interactive UPS.
Plus-/minpunten
+ erg voordelig
+usb met HID-profiel
– kleine accu
Fortron FSP USV FP 600 – hoog energieverbruik
De eenvoudige Fortron FSP UPS FP 600 heeft alleen een aan-uitschakelaar en een groene led die in de back-upmodus knippert op het ritme van de pieptoon. Er is geen handige dataverbinding met je pc te maken.
De UPS biedt met zijn klassieke toweruitvoering verder alleen de gebruikelijke twee geaarde stopcontacten en aan de achterkant ervan zit een stroomonderbreker.
Bij deze noodstroomvoeding review haalde de Fortron-UPS de opgegeven 360 watt niet, maar hij kreeg toch nog 320 watt voor elkaar. Bij 160 watt belasting bood de 7Ah-batterij een vrij behoorlijke ondersteuningstijd van zes minuten.
De FSP USV FP 600 biedt een redelijk voordelige bescherming tegen black-outs, maar het hoge onbelaste energieverbruik van bijna 15 watt is wel een duidelijk minpunt. Daardoor vallen de elektriciteitskosten hoger uit.
Plus-/minpunten
+ voordelig
– geen usb-poort
– hoog energieverbruik
Green Cell UPS USV 600VA – oude software
Voor minder dan 60 euro biedt de UPS USV 600VA van Green Cell een (helaas wel kijkhoekafhankelijk) display met daarop de gebruikelijke ingangs- en uitgangsspanningen, batterijlading en bedrijfsstatus.
Verder heeft deze UPS van Green Cell een usb-poort en extra overspanningsfilters voor de telefoonlijn. De door de fabrikant opgegeven maximale belasting wordt niet helemaal gehaald, bij de helft ervan gaat de UPS een respectabele 7:20 minuten mee.
Door het inmiddels verouderde USB-to-Serial-profiel wordt de UPS 600VA standaard niet herkend door Windows. De UPSilon2000-software moet je overigens niet downloaden via Green Cell zelf (versie 5.3, 32-bit liet een 64-bit Windows 10 crashen), maar via de opgegeven website. Die verwijst naar de site van de Taiwanese producent van de software (versie 5.4).
Plus-/minpunten
+ voordelig
– usb zonder HID-profiel
– verouderde software
Meer noodstroomvoeding review testresultaten
Beoordelingen en gegevens van bovenstaande en de andere geteste modellen vind je in onderstaande tabel en de rest van deze noodstroomvoeding review, en in nummer 5/2022 van c’t magazine. Prijzen en specificaties onder voorbehoud.
Klik op de tabel voor het volledige overzicht (in pdf-formaat).
Stroomuitval, usb-aansluiting en software
Een goede pc-voeding kan stroomuitval gedurende zeer korte tijd opvangen (overbruggingstijd), maar de UPS moet binnen die tijd wel overschakelen op de back-upmodus. Als de reactietijd van de UPS langer is dan de overbruggingstijd van de voeding valt de pc uit, met mogelijk dataverlies tot gevolg. Meer details over hoe lang de noodstroomvoedingen nodig hebben vind je in het bestand met de UPS schakeltijden voor deze noodstroomvoeding review.
Zes van de acht UPS-systemen in deze test hebben een USB 2.0-uitgang voor aansluiting op een pc of NAS. Dat heeft als voordeel dat als je tijdens een stroomstoring niet achter je bureau zit, de UPS de back-upmodus signaleert aan de computer. Op die manier kan de software of het besturingssysteem zelf actie ondernemen en op een nette manier afsluiten.
De usb-poorten van de Amazon Aurora Vista, de PowerWalker Basic en de CyberPower Bric LCD maken gebruik van het HID-profiel (Human Interface Devices) voor communicatie. Windows herkent dergelijke UPS-systemen automatisch en toont een batterijsymbool in het systeemvak, net als bij een laptop. Je kunt het gedrag bij stroomuitval dan via de Windows-instellingen voor energiebeheer regelen en hebt niet per se extra software nodig.
De PowerWalker VI 600 SW, Green Cell UPS 600VA en het apparaat van Tecnoware gebruiken het verouderde Serial-to-USB-profiel, dat niet automatisch wordt herkend door Windows. Dat werkt alleen met de bijbehorende software, die je dan meestal kunt downloaden.
De UPS van Amazon Basics, de PowerWalker VI 600 SW en de Tecnoware ERA Plus worden geleverd met ouderwetse Java-software die onder verschillende namen wordt uitgebracht, maar je browser gebruikt om een grotendeels identieke interface weer te geven.
De moderner ogende PowerMaster-software van PowerWalker Basic maakt ook gebruik van de browser. CyberPower biedt een eenvoudig te gebruiken eigen app, Green Cell een 20 jaar oud Taiwanees programma. Ze geven allemaal informatie over de status van de UPS, bieden instellingen voor noodsituaties en waarschuwen je per e-mail of sms als de juiste server- en toegangsgegevens ingevoerd zijn. Ze geven ook de status weer van de UPS en testen desgewenst de accu met tussenpozen door kort naar de back-upmodus over te schakelen.
Noodstroomvoeding review – energieverbruik
De meeste modellen in deze test zijn van het type ‘line-interactive’: de (net)ingangsspanning wordt door een spanningsomvormer geleid – meestal een transformator. Dat verhoogt het energieverbruik, maar als de ingangsspanning fluctueert, kan de UPS dat compenseren door de spanningsomvormer aan te sturen. Dit worden ook wel klasse VI-UPS-apparaten genoemd, waarbij VI staat voor Voltage Independent.
Energieverbruik / kosten
De ERA Plus wordt geadverteerd als line-interactive, maar bleek dat niet te zijn in onze metingen. De benodigde zware transformator ontbreekt.
Stekkers en kabels
Op de UPS’en in towermodel vind je meestal geaarde stopcontacten of IEC C13-stopcontacten. Daarvoor heb je wel geschikte kabels nodig.
De UPS-systemen van CyberPower en Tecnoware zien eruit als stekkerdozen met acht of zes geaarde aansluitingen. Slechts de helft daarvan wordt echter van stroom voorzien in geval van stroomuitval. De andere stopcontacten hebben alleen overspanningsbeveiliging.
De UPS-systemen van Amazon Basics, CyberPower, Green Cell en de PowerWalker VI 600 Sinewave bieden ook RJ11 in- en uitgangen. Daarmee kun je de telefoon-/xDSL-lijn beschermen tegen overspanningen veroorzaakt door bijvoorbeeld blikseminslag.
Bescherming UPS tegen blikseminslag en overspanning
Alle apparaten dragen de CE-markering en moeten zonder schade bestand zijn tegen gesimuleerde overspanningen veroorzaakt door blikseminslag of het starten van elektromotoren, de zogenaamde burst/surge-test. Alle geteste UPS-systemen in deze noodstroomvoeding review doorstonden bursts van 1000 volt – verschillende laag-energetische hoogspanningspulsen zoals die door grote elektromotoren worden geproduceerd.
De Tecnoware ERA Plus Strip overleefde de hoog-energetische overspanningspuls (surge) die een blikseminslag simuleerde niet. Hoewel hij na de puls overschakelde naar de back-upmodus, activeerde hij tegelijkertijd de FI-stroomonderbreker in onze EMC-testcabine en kon hij niet opnieuw worden ingeschakeld. Eerst dachten we dat het een gesprongen condensator was, maar een blik op de onderzijde van het moederbord toonde aan dat de oorzaak een vlamdoorslag was tussen twee SMD-weerstanden die te dicht bij elkaar waren geplaatst. Dat roept de vraag op of de UPS van Tecnoware wel het recht heeft om de CE-markering te dragen.
Bij de andere UPS-systemen in deze test verscheen de piekimpuls aan de uitgang slechts als een kleine piek, die makkelijk kan worden gefilterd door aangesloten schakelende voedingen.
Conclusie noodstroomvoeding review
Als je voor één werk-pc een noodstroomvoorziening thuis wilt, kun je in principe bijna ieder apparaat uit deze test kopen, maar we raden de Tecnoware ERA Plus Strip 800 ten zeerste af. Aangezien hij de voor het CE-keurmerk vereiste burst-test niet kon doorstaan, kun je er beter vanaf blijven. Ook de Amazon Basics Aurora Vista 850 IEC kan slechts in beperkte mate worden aanbevolen vanwege zijn veel te lange responstijd.
Als je wilt dat je computer zichzelf uitschakelt in geval van nood, maar je de vaak overladen en verouderde software niet wilt installeren, dan is een UPS met een usb-poort en HID-profiel een goede keuze. Bij de test bood de CyberPort Bric LCD 700VA de beste functies en de langste back-uptijd. Het ultieme koopje is echter de BlueWalker PowerWalker Basic VI 650 SB. Hoewel die geen blikvangers heeft zoals een eigen display, levert hij qua prestaties gewoon wat hij belooft. Bovendien wordt hij via usb automatisch herkend door Windows en is het de goedkoopste UPS in deze test. Bij andere fabrikanten heb je voor dezelfde prijs alleen een reserve-accu.
(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 5, 2022, pagina 116, van Rudolf Opitz en Marco den Teuling)
Om bij de basis te beginnen, er zijn OOK goedkopere oplossingen waar men in basis geen accubuffering nodig heeft dan enkel de overslagbeveiliging, zoals bij Praxis, Karwei, etc te koop zijn. Randaarde uiteraard verplicht, ze zijn er te kust en te keur, zie de link hieronder van Praxis in enkele vorm https://www.praxis.nl/gereedschap-installatiemateriaal/elektra/meterkast-groepenkast/kopp-adapter-randaarde-overspanningsbeveiliging-wit-2st-/5402448 Wilt men een veel uitgebreidere versie, zie dan Conrad, enkel of per stuk schakelbaar, een overzicht hier van: https://www.conrad.nl/nl/f/stekkerdozen-met-overspanningsbeveiliging-1616445.html Als je dit heel goed wil aanpakken, schaf dan Zonnenpanelen aan en buffer deze met speciale accu’s hiervoor, want dan is men veel op de langere termijn niet alleen… Lees verder »
Voor de beste solar accu’s zie >> https://www.youtube.com/watch?v=PVRDDEiJtSM
en vooral ook, de 7 fouten die men niet moet maken met de aanschaf van Solar panelen
>> https://www.youtube.com/watch?v=wHOulpxI4Us