Noodstroomvoeding review – 8 modellen UPS voor je pc

Marco den Teuling
3

In deze noodstroomvoeding review bekijken we acht modellen noodstroomvoorziening voor je pc. Die bieden bescherming tegen gegevensverlies bij stroomuitval of bijvoorbeeld tegen schade door bliksem. Lees in deze review wat elke UPS (Uninterruptible Power Supply) te bieden heeft.

Voor je thuiswerkplek heb je voor circa 50 euro al een noodstroomvoeding (UPS), maar aan sommige kleven wel minpunten.

We onder­wierpen acht goedkope UPS-systemen met een vermogen van 300 tot 420 watt aan een uitgebreide test. Dat is genoeg om een thuiskantoor-­pc inclusief monitor en router te beschermen tegen stroomstoringen.

We geven hieronder eerst de testresultaten, daarna vind je extra informatie over noodstroomvoedingen zoals waarom ‘usb met HID-profiel’ een pluspunt is.

noodstroomvoeding review van 8 modellen UPS

Noodstroomvoeding review – de geteste UPS-modellen

We testen de ­Amazon ­Basics Aurora Vista 850 IEC, APC Easy UPS 700VA, PowerWalker Basic VI 650 SB en PowerWalker VI 600 SW/Schuko van BlueWalker, de CyberPower Bric LCD 700VA, Fortron FSP UPS FP 600, Green Cell UPS UPS 600VA en Tecnoware ERA Plus Strip 800.


Ontvang gratis informatie en tips over UPS en je pc beschermen, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Amazon Basics Aurora Vista 850 IEC – trage reactietijd

De Aurora Vista 850 IEC van Amazon ­Basics is goed uitgerust met een display en een handige HID-compatibele usb-aansluiting. Het blauw verlichte display heeft een matig contrast. Het toont de ingangs- en uitgangsspanning en, in de vorm van een grof staafdiagram, het laadniveau van de 9Ah-accu en de uitgangsbelasting.

Amazon Basics Aurora Vista 850 IEC noodstroomvoeding

Er wordt slechts één adapterkabel meegeleverd voor de vier IEC C13-stekkeraansluitingen, en een voedingskabel wordt standaard ook niet meegeleverd.

Met een back-upvermogen van 420 watt is de Aurora Vista een van de geteste UPS-apparaten met het hoogste ver­mogen, maar hij haalt de geadverteerde 480 watt niet.

Bij de test schoot hij tekort met een veel te trage reactietijd van 52 milli­seconden. Dat kan leiden tot uitval en gegevensverlies bij een hoge belasting en kwalitatief mindere pc-voeding.

Plus-/minpunten

+ usb met HID-profiel
+ hoog back-upvermogen
erg lange reactietijd

Bekijk dit product


APC Easy UPS 700VA – lager vermogen

De eenvoudig uitgeruste UPS van de gevestigde fabrikant APC heeft vier IEC C13-uitgangen, maar afgezien van de IEC-kabel voor de ingangsspanning wordt slechts een enkele IEC-aan­sluitkabel meegeleverd. Voordat je het appa­raat voor de eerste keer gebruikt, moet je aan de achterkant een gele jumper (transportbeveiliging) in het apparaat duwen.

APC Easy UPS 700VA noodstroomvoorziening

Er is geen dataverbinding met de PC. Bij normale werking geven de led-strips en de aan-uitknop groen licht. Bij stroomuitval piept en knippert het apparaat om de 30 seconden, en vanaf twee minuten resterende back-uptijd om de seconde.

APC specificeert een maximaal effec­tief vermogen van 360 watt, maar bij de test schakelde de Easy UPS bij die belasting onmiddellijk uit. De back-upmodus werkte slechts stabiel tot 300 watt.

Plus-/minpunten

+ korte reactietijd
vermogen lager dan vermeld
duur

Bekijk dit product


BlueWalker PowerWalker Basic VI 650 SB – krappe batterij

De zeer redelijk geprijsde Blue­Walker PowerWalker Basic VI 650 SB heeft slechts één blauw verlichte aan-uitknop en twee geaarde stopcontacten voor de te ondersteunen apparaten.

BlueWalker PowerWalker Basic VI 650 SB UPS

Het netsnoer is permanent ver­bonden met de towerbehuizing. Als je hem via usb aansluit op je pc, wordt de UPS dankzij het HID-profiel auto­matisch herkend door Windows als een noodstroomvoorziening.

De PowerMaster-software, die kan worden gedownload van de website van Bluewalker, is dus niet absoluut noodzakelijk om te gebruiken.

Tijdens de test leverde de Power­Walker Basic de beloofde 360 watt, maar haalde hij slechts 25 seconden reservetijd bij volle belasting. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de krap bemeten 5Ah-batterij. Met minder dan 10 watt in continubedrijf is hij zuinig voor een line-interactive UPS.

Plus-/minpunten

+ erg voordelig
+usb met HID-profiel
kleine accu

Bekijk dit product


Fortron FSP USV FP 600 – hoog energieverbruik

De eenvoudige Fortron FSP UPS FP 600 heeft alleen een aan-uitschakelaar en een groene led die in de back-upmodus knippert op het ritme van de pieptoon. Er is geen handige dataverbinding met je pc te maken.

Fortron FSP USV FP 600 noodstroomvoeding

De UPS biedt met zijn klassieke tower­uitvoering verder alleen de gebruike­lijke twee geaarde stopcontacten en aan de achterkant ervan zit een stroomonderbreker.

Bij deze noodstroomvoeding review haalde de Fortron-UPS de opgegeven 360 watt niet, maar hij kreeg toch nog 320 watt voor elkaar. Bij 160 watt belasting bood de 7Ah-batterij een vrij behoorlijke ondersteuningstijd van zes minuten.

De FSP USV FP 600 biedt een rede­lijk voordelige bescherming tegen black-outs, maar het hoge onbelaste energie­verbruik van bijna 15 watt is wel een duidelijk minpunt. Daardoor vallen de elektriciteitskosten hoger uit.

Plus-/minpunten

+ voordelig
geen usb-poort
hoog energieverbruik

Bekijk dit product


Green Cell UPS USV 600VA – oude software

Voor minder dan 60 euro biedt de UPS USV 600VA van Green Cell een (helaas wel kijkhoekafhankelijk) display met daarop de gebruikelijke ingangs- en uitgangsspanningen, batterijlading en bedrijfsstatus.

Green Cell UPS USV 600VA noodstroomvoorziening

Verder heeft deze UPS van Green Cell een usb-poort en extra overspannings­filters voor de telefoonlijn. De door de fabri­kant opgegeven maximale belasting wordt niet helemaal gehaald, bij de helft ervan gaat de UPS een respectabele 7:20 minuten mee.

Door het inmiddels verouderde USB-to-­Serial-profiel wordt de UPS 600VA standaard niet herkend door Windows. De UPSilon2000-software moet je overigens niet downloaden via Green Cell zelf (versie 5.3, 32-bit liet een 64-bit Windows 10 crashen), maar via de opgegeven website. Die verwijst naar de site van de Taiwanese producent van de software (versie 5.4).

Plus-/minpunten

+ voordelig
usb zonder HID-profiel
verouderde software

Bekijk dit product


Meer noodstroomvoeding review testresultaten

Beoordelingen en gegevens van bovenstaande en de andere geteste modellen vind je in onderstaande tabel en de rest van deze noodstroomvoeding review, en in nummer 5/2022 van c’t magazine. Prijzen en specificaties onder voorbehoud.

Klik op de tabel voor het volledige overzicht (in pdf-formaat).

noodstroomvoorziening review testresultaten tabel download

Stroomuitval, usb-aansluiting en software

Een goede pc-voeding kan stroomuitval gedurende zeer korte tijd opvangen (overbruggingstijd), maar de UPS moet binnen die tijd wel overschakelen op de back-upmodus. Als de reactietijd van de UPS langer is dan de overbruggingstijd van de voeding valt de pc uit, met mogelijk dataverlies tot gevolg. Meer details over hoe lang de noodstroomvoedingen nodig hebben vind je in het bestand met de UPS schakeltijden voor deze noodstroomvoeding review.

Zes van de acht UPS-systemen in deze test hebben een USB 2.0-uitgang voor aansluiting op een pc of NAS. Dat heeft als voordeel dat als je tijdens een stroomstoring niet achter je bureau zit, de UPS de back-upmodus signaleert aan de computer. Op die manier kan de software of het besturingssysteem zelf actie ondernemen en op een nette manier afsluiten.

De usb-poorten van de Amazon ­Aurora Vista, de PowerWalker Basic en de CyberPower Bric LCD maken gebruik van het HID-profiel (Human Interface Devices) voor communicatie. Windows herkent dergelijke UPS-systemen automatisch en toont een batterijsymbool in het systeemvak, net als bij een laptop. Je kunt het gedrag bij stroomuitval dan via de Windows-instellingen voor energiebeheer regelen en hebt niet per se extra software nodig.

UPS via Windows instellingen regelen

De PowerWalker VI 600 SW, Green Cell UPS 600VA en het apparaat van Tecnoware gebruiken het verouderde Serial-to-USB-profiel, dat niet automatisch wordt herkend door Windows. Dat werkt alleen met de bijbehorende software, die je dan meestal kunt downloaden.
De UPS van Amazon Basics, de PowerWalker VI 600 SW en de Tecnoware ERA Plus worden geleverd met ouderwetse Java-software die onder verschillende namen wordt uitgebracht, maar je browser gebruikt om een grotendeels identieke interface weer te geven.

De moderner ogende PowerMaster-software van PowerWalker Basic maakt ook gebruik van de ­browser. CyberPower biedt een eenvoudig te ge­bruiken eigen app, Green Cell een 20 jaar oud Taiwanees programma. Ze geven allemaal informatie over de status van de UPS, bieden instellingen voor noodsituaties en waarschuwen je per e-mail of sms als de juiste server- en toegangsgegevens ingevoerd zijn. Ze geven ook de status weer van de UPS en testen desgewenst de accu met tussenpozen door kort naar de back-upmodus over te schakelen.

Noodstroomvoeding review – energieverbruik

De meeste modellen in deze test zijn van het type ‘line-interactive’: de (net)ingangsspanning wordt door een spanningsomvormer geleid – meestal een transformator. Dat verhoogt het energieverbruik, maar als de ingangsspanning fluctueert, kan de UPS dat compenseren door de spanningsomvormer aan te sturen. Dit worden ook wel klasse VI-UPS-apparaten genoemd, waarbij VI staat voor Voltage Independent.

Energieverbruik / kosten

energieverbruik UPS noodstroomvoorziening en kosten tabel

De ERA Plus wordt geadverteerd als line-interactive, maar bleek dat niet te zijn in onze metingen. De benodigde zware transformator ontbreekt.

Stekkers en kabels

Op de UPS’en in towermodel vind je meestal geaarde stopcontacten of IEC C13-stopcontacten. Daarvoor heb je wel geschikte kabels nodig.

UPS noodstroomvoeding aansluitingen en stekkers, rechts IEC C13

Aansluitingen op een UPS. Links normale geaarde stopcontacten, rechts IEC C13-stopcontacten.

De UPS-­systemen van CyberPower en Tecno­ware zien eruit als stekkerdozen met acht of zes geaarde aansluitingen. Slechts de helft daarvan wordt echter van stroom voorzien in geval van stroomuitval. De andere stop­contacten hebben alleen overspanningsbeveiliging.

De UPS-systemen van Amazon Basics, Cyber­Power, Green Cell en de PowerWalker VI 600 Sinewave bieden ook RJ11 in- en uitgangen. Daarmee kun je de telefoon-/xDSL-lijn beschermen tegen overspanningen veroorzaakt door bijvoorbeeld blikseminslag.

Bescherming UPS tegen blikseminslag en overspanning

Alle apparaten dragen de CE-markering en moeten zonder schade bestand zijn ­tegen gesimuleerde overspanningen veroorzaakt door blikseminslag of het starten van elektromotoren, de zogenaamde burst/surge-test. Alle geteste UPS-systemen in deze noodstroomvoeding review doorstonden bursts van 1000 volt – verschillende laag-energetische hoogspanningspulsen zoals die door grote elektromotoren worden geproduceerd.

De Tecnoware ERA Plus Strip overleefde de hoog-energetische overspanningspuls (surge) die een blikseminslag simuleerde niet. Hoewel hij na de puls overschakelde naar de back-upmodus, activeerde hij tegelijkertijd de FI-stroomonderbreker in onze EMC-testcabine en kon hij niet opnieuw worden ingeschakeld. Eerst dachten we dat het een gesprongen condensator was, maar een blik op de onderzijde van het moederbord toonde aan dat de oorzaak een vlamdoorslag was ­tussen twee SMD-weerstanden die te dicht bij elkaar waren geplaatst. Dat roept de vraag op of de UPS van Tecnoware wel het recht heeft om de CE-markering te ­dragen.

noodstroomvoorziening surge test overspanning resultaat

De hoofdprintplaat van de Tecnoware ERA Plus Strip na de 1kV-puls van de surge-test.

Bij de andere UPS-systemen in deze test verscheen de piekimpuls aan de uitgang slechts als een kleine piek, die makkelijk kan worden gefilterd door aangesloten schakelende voedingen.

Conclusie noodstroomvoeding review

Als je voor één werk-pc een noodstroomvoorziening thuis wilt, kun je in principe bijna ieder apparaat uit deze test kopen, maar we raden de Tecnoware ERA Plus Strip 800 ten zeerste af. Aangezien hij de voor het CE-keurmerk vereiste burst-test niet kon doorstaan, kun je er beter vanaf blijven. Ook de Amazon Basics Aurora Vista 850 IEC kan slechts in beperkte mate worden aanbevolen vanwege zijn veel te lange responstijd.

Als je wilt dat je computer zichzelf uitschakelt in geval van nood, maar je de vaak overladen en verouderde software niet wilt installeren, dan is een UPS met een usb-poort en HID-profiel een goede ­keuze. Bij de test bood de CyberPort Bric LCD 700VA de ­beste functies en de langste back-uptijd. Het ultieme koopje is echter de BlueWalker Power­Walker Basic VI 650 SB. Hoewel die geen blikvangers heeft zoals een eigen display, levert hij qua prestaties gewoon wat hij belooft. Bovendien wordt hij via usb automatisch herkend door Windows en is het de goedkoopste UPS in deze test. Bij andere fabri­kanten heb je voor dezelfde prijs alleen een ­reserve-accu.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 5, 2022, pagina 116, van Rudolf Opitz en Marco den Teuling)

Lees meer uitgebreide reviews op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

3 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Old Wizzy
Lezer
Old Wizzy

Om bij de basis te beginnen, er zijn OOK goedkopere oplossingen waar men in basis geen accubuffering nodig heeft dan enkel de overslagbeveiliging, zoals bij Praxis, Karwei, etc te koop zijn. Randaarde uiteraard verplicht, ze zijn er te kust en te keur, zie de link hieronder van Praxis in enkele vorm https://www.praxis.nl/gereedschap-installatiemateriaal/elektra/meterkast-groepenkast/kopp-adapter-randaarde-overspanningsbeveiliging-wit-2st-/5402448 Wilt men een veel uitgebreidere versie, zie dan Conrad, enkel of per stuk schakelbaar, een overzicht hier van: https://www.conrad.nl/nl/f/stekkerdozen-met-overspanningsbeveiliging-1616445.html Als je dit heel goed wil aanpakken, schaf dan Zonnenpanelen aan en buffer deze met speciale accu’s hiervoor, want dan is men veel op de langere termijn niet alleen… Lees verder »

Old Wizzy
Lezer
Old Wizzy

Voor de beste solar accu’s zie >> https://www.youtube.com/watch?v=PVRDDEiJtSM

Old Wizzy
Lezer
Old Wizzy

en vooral ook, de 7 fouten die men niet moet maken met de aanschaf van Solar panelen
>> https://www.youtube.com/watch?v=wHOulpxI4Us