Samsung Galaxy S21 serie: nieuwe pluspunten en minpunten

Marco den Teuling
0

De Samsung Galaxy S21, S21+ en Ultra overtuigen met een nieuwe processor, geweldige camera’s en iets lagere prijzen. Er zijn echter ook dingen verdwenen bij de nieuwe serie.

De modellen zijn 50 tot 200 euro goedkoper dan de S20-serie, maar met prijzen van 850 tot 1400 euro zeker niet goedkoop. Daarvoor krijg je de specificaties die horen bij een toptoestel en zaken als IP-68 waterbestendigheid. Ondersteuning voor geheugenkaarten is echter komen te vervallen, met minimaal 128 GB is er wel veel opslagruimte. De S21 heeft als enige een kunststof achterkant, maar dat heeft ook voordelen zoals meer grip en valbestendigheid.

Samsung Galaxy S21 serie

Camera en scherm

Het cameradeel steekt zichtbaar uit, maar gaat netjes over in de zijrand. De S21 en S21+ hebben dezelfde camera’s: een 12-megapixel hoofdcamera en ultragroothoek en een 64-megapixel telecamera. De 3× telecamera (1,1× optisch) geeft bij voldoende licht goede zoombeelden, vanaf 20 lux heeft die meer beeldruis. De ultragroothoek is sowieso minder scherp, maar maakt fraaie composities mogelijk. De S21 Ultra biedt meer, met een 108-megapixel sensor en 3× daadwerkelijk optische zoom. Digitaal is tot 100× mogelijk en je krijgt zeldzaam goede resultaten tot 30× zoom. De Ultra biedt als enige ook ondersteuning voor de van de Galaxy Note bekende S-Pen, maar die moet je los kopen (40 euro) net als een hoesje om hem in te stoppen.

Galaxy S21 foto camera zoom groothoek

Het verschil in brandpuntsafstand tussen ultragroothoek en 10× zoom bij de Ultra is indrukwekkend. De zoom legt nog veel details vast.

De Galaxy S21 is met zijn 6,2-inch scherm relatief compact, bij de S21+ is dit 6,7-inch. De Ultra is nog 0,1 inch groter, maar biedt ook een hogere resolutie (3200 × 1440 in plaats van 2400 × 1080). De schermen bieden een prima leesbaarheid in zonlicht, met de zeer hoge waarden van 934 (S21), 997 (S21+) en 1059 (Ultra) cd/m2 die de automatische helderheid dan geeft. De oled-schermen tonen standaard erg bonte kleuren, maar verzadiging en helderheid kun je aanpassen aan je voorkeuren.

Nieuwe Exynos-processor

In alle modellen zit voor Europa de nieuwe op 5 nm geproduceerde Exynos-2100-processor, met geïntegreerde 5G-modem. De 2100 presteert goed en met name in onze grafische benchmarks scoort hij 11 tot 36 procent hoger dan de Exynos 990 van de Galaxy Note 20 Ultra. Hij wordt echter wel warm bij zware belasting en remt dan flink af: bij de 20e herhaling van de Wildlife Stress Test lagen de prestaties circa een derde lager dan bij aanvang. In Coremark was na 15 herhalingen het verschil kleiner, maar nog steeds opvallender dan bij andere smartphones.

accuduur en benchmarks S21

Accuduur en benchmarks Galaxy S21 serie.

Accu en opladen

De compacte S21 heeft een duidelijk kortere accuduur dan de andere twee modellen. De accuduur met de Exynos 2100 is echter duidelijk beter dan de accuduur van de S20-serie. Alleen bij zware belastingen haalden we minder dan 10 uur, 1 à 2 dagen is realistisch. Snelladen via USB-C kan met USB PD 3.0, Adaptive Fast Charging en QC 2.0, draadloos laden is tot 15 watt mogelijk. De oplader in de doos is echter net als de geheugenkaartondersteuning verdwenen bij de S21-serie.

Galaxy S21

Draadloos opladen is mogelijk op een Qi-compatibele lader tot maximaal 15W.

Langere updates

De S21-serie wordt geleverd met Android 11 en de vernieuwde One UI 3.1-interface. Die is overzichtelijker, maar het instellingenmenu dringt wel een Samsung-account op en in sommige Samsung-apps duikt reclame op. Praktische functies zoals een always-on-display en het edge-panel voor snelle toegang tot favoriete apps zijn nog steeds aanwezig. Verheugend is dat Samsung maar liefst drie Android-updates belooft, meer dan Google voor zijn eigen Pixel-smartphones. Behalve op Android 12, 13 en 14 kun je waarschijnlijk ook rekenen op vier jaar veiligheidsupdates (na het derde jaar niet maandelijks maar per kwartaal).

Galaxy S21: conclusie

Ruim tien jaar na de eerste Galaxy S behoort de serie nog steeds tot het beste wat Android te bieden heeft. De betere accuduur, prestaties en lagere prijzen wegen op tegen het weglaten van oplader en geheugenkaartondersteuning. Het toestel is los verkrijgbaar en je kunt de Galaxy S21 bij Vodafone en andere providers bij een abonnement aanschaffen. Wie de beste camera en scherm wil kiest de dure Ultra, wie compact wil de gewone S21. De S21+ is hiertussen een compromis qua formaat, accuduur en prijs.

Samsung Galaxy S21-serie

FabrikantSamsung, www.samsung.nl
ProcessorSamsung Exynos 2100 (1 × 2,9 GHz, 3 × 2,8 GHz, 4 × 2,2 GHz)
GraphicsARM Mali-G78
RAM8 GB (S21 Ultra 12 GB)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondartikelen en workshops op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er