Cat S62 Pro: robuuste smartphone met warmtecamera

Daniel Dupré
0

lezers-awards-2021-zilver

Waterdicht, stofdicht, valbestendig tot 1,80 meter en ook nog eens een certificering volgens militaire normen – de Cat S62 Pro is klaar voor het zware werk. Maar waar deze robuuste smartphone zich pas echt in onderscheidt, is de ingebouwde warmtebeeldcamera.

Cat S62 Pro

(Bron: Caterpillar)

De Android-smartphone straalt dit ook uit, want die is met 12 millimeter en 245 gram behoorlijk dik en zwaar. Het dikke aluminium frame ziet er zeer stevig uit, en de grote, geribbelde knoppen aan de zijkanten stralen uit dat je een stuk gereedschap in handen hebt. De fysieke Android-toetsen die we van eerdere modellen kennen hebben plaatsgemaakt voor touch-only bediening. De slots voor de SIM- en geheugenkaart zijn verborgen achter een klepje voor extra veiligheid. De achterkant is gemaakt van stevig plastic. De accu kan niet worden vervangen.

Warmtebeeldcamera

Cat Phones maakt robuuste camera’s die tegen een stootje kunnen, zoals de Cat S52, die we eerder al eens gereviewed hebben. Naast de uitzonderlijk robuuste behuizing is de USP van de Cat S62 Pro de warmtebeeldcamera aan de achterzijde. Deze is afkomstig van Flir en voor het eerst doet de S62 Pro het zonder de grote bult op de achterzijde die bij de voorgangers er in zat. De resolutie van de warmtebeelden is 1440 × 1080 pixels. Dat klinkt niet veel voor huidige begrippen, maar wat warmtebeeldcamera’s voor smartphones betreft is dit momenteel de top die verkrijgbaar is.

Je kunt veel doen met een warmtebeeldcamera als deze. Daarmee breng je koude plekken in je huis in beeld, meet je de exacte temperatuur op bijzonder warme of koude plaatsen, het lokaliseren van warmteontwikkeling in machines of het traceren van de exacte weg die de warmte in je laptop aflegt, noem maar op. En vooral zien de beelden er simpelweg ongewoon en interessant uit.

Cat S62 Pro; warmtefoto pc

Met de warmtebeeldcamera breng je de temperatuurverdeling van een apparaat snel in beeld – en met een veeg over het scherm zie je op de normale foto precies waar je naar kijkt.

De Flir-applicatie, die dienst doet als camera-app en galerij, heeft een hele reeks opties. Hiermee kun je het beeld van de thermische camera als overlay traploos over het beeld van de gewone fotocamera schuiven, verschillende meetpunten en meetbereiken voor temperaturen weergeven, verschillende kleurenschema’s instellen en nog meer. De warmtecamera kan ook video’s opnemen in normale en time-lapse snelheid, maar dan zijn er geen exacte meetwaarden te zien, alleen de verschillende tinten voor warmere en koelere gebieden. De door de camera geregistreerde temperaturen, die kunnen variëren van -20 tot +400 graden Celsius, worden met de foto’s opgeslagen. Je kunt dan later nog aanpassingen aanbrengen, zoals het instellen van meetbereiken of het weergeven van de temperatuurschaal.

Dat is prettig, want de Flir-app is niet altijd even eenvoudig in het gebruik. Hij kan wat traag en schokkerig zijn, en de Snapdragon 660 van Qualcomm heeft het duidelijk moeilijk met de app.

Cat S62 Pro; warmtefoto huis

Met de warmtecamera breng je warme en koude delen in je huis goed in beeld.

Foto’s

De foto’s van de thermische camera komen niet in de normale galerij terechtkomen en worden niet automatisch met de andere opnamen in de cloud opgeslagen. Daar is een handmatige handeling voor nodig. Als je de Flir-foto’s standaard naar de cloud wil pushen, moet je de corresponderende map apart selecteren voor back-up.

De hoofdcamera van de Cat S62 Pro maakt foto’s met maximaal 12 megapixels, de frontcamera neemt selfies met 8 megapixels. Video’s in 4K zijn niet mogelijk; die worden maximaal in Full HD gemaakt. De beeldkwaliteit van beide camera’s is voldoende voor kiekjes en als je iets ambitieuzer bent qua fotograferen, zal deze niet voldoende zijn. Naast de automatische modus biedt de opgeruimde camera-app alleen een instelling voor portretten met kunstmatige bokeh, die beschikbaar is voor beide camera’s.

Prestaties

Het gebrek aan prestaties van de processor blijkt niet alleen uit de benchmarkresultaten, maar ook uit normaal gebruik. Bij de S62 Pro treden zo nu en dan korte pauzes en schokken op.

De accuduur ziet er beter uit. Met 4000 mAh heeft de batterij in de S62 Pro op papier een behoorlijke capaciteit, en bij dagelijks gebruik houdt het toestel het lekker lang vol. Twee dagen zonder opladen haal je al snel, en dat wordt nog langer als de smartphone vaak in stand-by staat. Als je de Snapdragon 660 zwaar belast, krimpt de accuduur flink: bij onze standaard gamingtest hield het apparaat het 6:45 uur vol. Nu zal de gemiddelde koper dit apparaat echter niet aanschaffen voor zijn gameprestaties.

Om het 5,7-inch scherm zitten brede randen die in de huidige trend van bezel-loze smartphones een beetje retro overkomen. Het TFT-scherm haalde in de test een maximale helderheid van 434 cd/m2, waardoor het beeld in zeer lichte omgevingen lastig te zien kan zijn.

Een praktische extra van de S62 Pro is de vrij toewijsbare, opvallende oranje knop aan de linkerzijde. Naast de push-to-talk-modus en het starten van een geïnstalleerde app, zijn er functies als zaklamp, oproepen en andere opties voor beschikbaar. Aan de toets kun je twee extra functies toewijzen: dubbelklikken en lang ingedrukt houden.

De interface wijkt nauwelijks af van het originele Android 10. De app OnGuard Solo is voorgeïnstalleerd, waarmee je zogenaamde buddygroepen kunt instellen. Deze groepen van belangrijke contacten kun je gebruiken om locaties te delen, timers in te stellen voor potentieel gevaarlijke activiteiten, of om waarschuwingen te sturen in noodgevallen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een gemiddelde smartphone, is de Cat S62 Pro niets voor jou. Hij is groot en zwaar, heeft een gemiddeld scherm, de processor is niet heel krachtig en de standaardcamera is redelijk basaal.

Maar de S62 Pro is dan ook niet bedoeld voor iedereen, maar met de warmtebeeldcamera en de bijzonder robuuste behuizing is hij ontworpen voor het zware werk en speciale taken. De smartphone biedt functies en kenmerken die vrijwel geen enkele andere fabrikant in zijn assortiment heeft. En als je toch al overweegt om een Flir-camera aan te schaffen, dan valt de prijs van circa 550 euro reuze mee: de Flir OnePro, een losse camera die je op een usb-poort steekt, kost los al zo’n 450 euro.

 

Cat S62 Pro

Android smartphone met warmtebeeldcamera
FabrikantCat Phones
Besturingssysteem / patchniveauAndroid 10 / Augustus 2020
Processor (kernen × klok) / graphicsQualcomm Snapdragon 660 (4 × 2 GHz, 4 × 1,8 GHz) / Qualcomm Adreno 512
Werkgeheugen / flash-opslag (beschikbaar) / sd-kaart (formaat)6 GB / 128 GB (106 GB) / ✔ (MicroSD)
Wifi (antennes) / Bluetooth / NFC / kompasWi-Fi 5 (2) / 5.0 / ✔/ ✔
GPS / Glonass / Beidou / Galileo✔ / ✔ / ✔ / ✔
5G / LTE / SAR-waarde (head, EU)– / ✔ / 0,987 W/kg (specificatie van de fabrikant)
SIM / dual / eSIMnanoSIM / –/ –
Vingerafdruksensor / hoofdtelefoonaansluiting✔ (achterzijde) / –
Usb-poort / OTGUSB-C 2.0 / ✔
Accu / draadloos oplaadbaar4000 mAh / –
Afmetingen (H × B × D) / gewicht / beschermingsklasse15,8 × 7,7 × 1,2 cm / 245 g / IP68, IP69, MIL-SPEC 810H
Camera’s
Resolutie hoofdcamera / diafragma / OIS12 MP / ƒ/1.8 / –
Resolutie / diafragma frontcamera8 MP / ƒ/2
Resolutie / temperatuurbereik van de thermische camera1,6 MP / -20 tot 400 °C
Display
Diagonaal / technologie5,7 inch / TFT LCD
Resolutie (pixeldichtheid) / regelbereik helderheid2160 × 1080 pixels (429 dpi) / 8 … 434 cd/m2
Benchmarks en runtimes
Coremark single/multicore9161 / 58221
Geekbench 4 Single-/Multicore1409 / 5623
GFXBench Manhattan 3.0 onscreen / offscreen19 fps / 20 fps
3DMark Sling Shot Extreme1219
Runtime lokale video / 3D-game/ stream112,5 u / 6,8 u / 11,7 u
Laadtijd voor 50% / 100%48 min / 156 min
Beoordeling
Bediening / prestaties+ / ±
Kenmerken software / hardware+ / +
Scherm / accuduur / camera± / + / –
Prijs550 euro (webprijs)
1 gemeten bij een helderheid van 200 cd/m2

 

(Deze tekst is verschenen in c’t 5/2021, p.21, met medewerking van Steffen Herget)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer handige reviews lees je in c’t 10/2024

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

EA Sports FC 25 review: nieuwe game maar weinig vernieuwingen

Vorig jaar publiceerden we de review van EA Sports FC 24, dat de rol van 'FIFA 24' overnam. In deze review richten we ons op de nieuwste release van E...

AMD Ryzen 5 8500G review: voordelige AM5-processor máár…

De AMD Ryzen 5 8500G, die we in deze review bespreken, is niet alleen de voordeligste AM5-processor die beschikbaar is bij het samenstellen van je eig...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er