OnePlus 8T review: snel scherm en snel opladen

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Het derde OnePlus-8-model zit tussen de ‘gewone’ OnePlus 8 en het Pro-model in qua prijs. Toch maakt de OnePlus 8T de keuze eigenlijk makkelijker.

Voor een goedkope telefoon moet je tegenwoordig niet meer bij OnePlus zijn, ook de recente OnePlus 8 Nord begint bij een prijs vanaf 400 euro. Desondanks doet OnePlus het qua prijs-prestatieverhouding wel goed, zeker gezien de geflatteerde prijzen van 1000 euro en meer die je voor de huidige toptoestellen betaalt. Voor de 600 euro die OnePlus vraagt voor deze OnePlus 8T, krijg je op papier evenveel of zelfs meer.

OnePlus 8T review voorzaanzicht

Design

De 8T ligt lekker in de hand dankzij de afgeronde randen, terwijl het scherm wel vlak is en daarmee problemen met touch-input bij gebogen schermranden vermijdt. Qua design wijkt de 8T niet af van wat gangbaar is, met een kleine punch-hole linksboven in het scherm voor de frontcam en aan de achterzijde linksboven een grote cameramodule. Het meest kenmerkend is misschien nog de fysieke mute-schuifknop in de rechter zijrand van de OnePlus. Wij hadden de fraaie ‘aquamarine green’ versie in huis, die meer naar blauw neigt, maar er is ook een ‘lunar silver’ uitvoering verkrijgbaar.

achterzijde smartphone

Scherm en software

Het amoledscherm van de 8T heeft net als de 8 Pro een verversingsfrequentie tot 120 Hz, tegenover de 90 Hz van de OnePlus 8. Het zorgt voor een aangenaam rustig en vloeiend beeld, en niet alleen in games. Ook scrollen en animaties ogen beter en de korte touch-latency zorgt ervoor dat het toestel snel reageert. De indruk van snelheid wordt versterkt door de software: op het toestel staat Oxygen OS 11, op basis van het meest recente Android 11. Oxygen OS is prettig vrij van bloatware en vol praktische features. Zo wordt bij starten van een e-reader app aangeboden om automatisch over te schakelen naar een betere leesweergave. Bij afsluiten van de app schakelt het scherm dan weer met een fraaie geleidelijke overgang terug naar de normale kleurweergave. Dit soort details vind je overal in de software. Uiteraard is er ook een fraai donkere modus.

OnePlus software versie Android 11 Oxygen OS

Oxygen OS bevat geen dubbele fabrikanten-apps voor contacten, mail of eigen clouddiensten, maar gewoon de meest recente Google-versies uit de Play Store. Updates hiervoor gaan ook via de Play Store. Alles werkt vlot uit de doos, maar wie wil kan het systeem tot in details aanpassen, van de pictogrammen in de statusbalk tot parallelle apps of navigatie met virtuele knoppen in plaats van gebaren. OnePlus is doorgaans vrij snel met updates en biedt voor Android-begrippen lange ondersteuning op zijn toestellen. Zo ontvangt de OnePlus 6 van begin 2018 nog de update naar Android 11.

Camera’s

De 8T heeft vier camera’s aan de achterzijde. De 48megapixel-hoofdcamera maakt goede foto’s bij normaal en weinig licht. Voor landschappen en dergelijke is er een 16MP-ultragroothoeklens (123° beeldhoek) en de overige twee lenzen maken speciale functies mogelijk zoals supermacro- en zwart-witfoto’s, en bokeh in portretfoto’s. Dat zijn ook geen gimmicks: de macrolens levert met 5 megapixel goede macrofoto’s af. Het diepte-effect overtuigt en is ook voor korte ‘portretvideo’s’ beschikbaar.

De nachtscéne-modus produceert ’s nachts goed belichte foto’s en wie graag alles zelf instelt kan met de Pro-modus uit de voeten. De resultaten doen niet onder voor die van veel duurdere toptoestellen en de nachtfoto’s zijn soms zelfs bijna te licht. De overzichtelijke camera-app biedt snel toegang tot alle instellingen en modi. Ook hier werkt Oxygen OS weer prettig: scrollen langs de modi gaat met een soort vergrendeling, zodat je niet per ongeluk een verkeerde modus kiest. Veeg je omhoog dan verschijnt er een menu om snel naar een specifieke modus te gaan.

camera-appcamera-app snelmenu

Prestaties en batterij

De Snapdragon 865 van de 8T is nog steeds een van de snelste mobiele cpu’s. In combinatie met het snelle werkgeheugen en UFS 3.1 flashgeheugen zorgt hij voor prima prestaties. Ook in games slaat de 8T met de Adreno 650-gpu een goed figuur en in de Sling Shot Extreme benchmark scoort hij 7183 punten (met pre-release software). Een speciale gamemodus is aanwezig, waarin je een subtiele overlay kunt tonen die niet je halve scherm beslaat zoals bij sommige gametelefoons. Wat opvalt is dat de smartphone tijdens benchmarks of langere gamesessies nauwelijks warmer wordt. De positie van de cameramodule is volgens OnePlus naar links verplaatst om onder andere meer ruimte te maken voor de koeling (‘vapor chamber’).

8T game modus temperatuur opwarmen

Ook bij opladen warmt de 8T nauwelijks op. Dat is een knappe prestatie aangezien de bijgeleverde Warp Charger het toestel met maar liefst 65W voltankt. Een ontwerpkeuze die hierbij helpt is dat de 8T feitelijk twee batterijmodules bevat die tegelijk worden opgeladen. De totale capaciteit komt daarmee op 4500 mAh. Het opladen gaat erg snel: in minder dan een halfuur gingen we van 27% naar 95% terwijl het toestel tegelijkertijd licht werd gebruikt. Volledig opladen kost je circa 40 minuten. De lader is dankzij Power Delivery ook bruikbaar voor een laptop en andersom kan de 8T tot 27 watt halen uit andere laders.

Conclusie

Bijna alles wat je van een toptoestel verwacht, vind je in de OnePlus 8T: een goed werkende vingerafdrukscanner in het scherm, dualsim, Wi-Fi 6 (2×2 MiMo), bluetooth 5.1 met aptX HD, NFC en gps inclusief Galileo. Het toestel is future-proof met goede 5G-ondersteuning aan boord. Wat ook niet onvermeld mag blijven zijn de voor een smartphone erg goede stereospeakers. Eigenlijk ontbreken alleen een certificering voor waterdichtheid en draadloos opladen zoals de 8 Pro wel heeft.

De 8T is nauwelijks duurder dan de gewone 8 en biedt wel voordelen zoals het snelle opladen en betere scherm, zodat die keuze snel gemaakt kan worden. Zelfs ten opzichte van de 8 Pro biedt het toestel voordelen zoals een plat scherm, sneller opladen, betere macrofoto’s en een (aanzienlijk) lagere prijs. Aangezien OnePlus heeft laten weten geen 8T Pro uit te brengen, is de keuze misschien heel makkelijk geworden.

 

OnePlus 8T

Android-smartphone met 120Hz-scherm en 65W laden
FabrikantOnePlus, Oneplus.com/nl
ProcessorQualcomm Snapdragon 865
GpuAdreno 650
Geheugen8 GB LPDDR4X
Opslagruimte128 GB UFS 3.1
Scherm6,55”amoled, 2400 × 1080 pixels, 120 Hz
Afmetingen / gewicht160,7 × 74,1 × 8,4 mm / 188 g
Shoplink en prijs € 599 (12/256GB € 699)

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c’t 10/2024

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

EA Sports FC 25 review: nieuwe game maar weinig vernieuwingen

Vorig jaar publiceerden we de review van EA Sports FC 24, dat de rol van 'FIFA 24' overnam. In deze review richten we ons op de nieuwste release van E...

AMD Ryzen 5 8500G review: voordelige AM5-processor máár…

De AMD Ryzen 5 8500G, die we in deze review bespreken, is niet alleen de voordeligste AM5-processor die beschikbaar is bij het samenstellen van je eig...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er