Steeds weer wordt beweerd dat donkere kleuren en een donkere modus zorgen voor een langere batterijduur bij smartphones. We hebben gemeten of er inderdaad een relatie is tussen donkere modus en batterijduur bij smartphones en tablets en wanneer je die make-over kunt overslaan.
Helder verlichte smartphoneschermen trekken de batterij sneller leeg dan donkere displays. Daar wordt net zo min aan getwijfeld als dat diep indrukken van het gaspedaal zorgt voor meer benzineverbruik. Maar ook de kleuren die een display weergeeft zouden van invloed zijn op het verbruik.
Dat laatste lijkt ook heel logisch, in elk geval bij oled-schermen. De kleuren worden daarbij gecreëerd door middel van minuscule subpixels, die specifieke kleuren tonen en een verschillend energieverbruik hebben. Als een pixel rood moet oplichten brandt alleen de rode subpixel, terwijl voor een witte pixel alle subpixels ingeschakeld moeten zijn. Voor het oog zijn de subpixels alleen zichtbaar met een vergrootglas. Bij een zwarte pixel blijven alle subpixels gewoon uit en verbruiken ze bijna geen energie. De verschillende manieren waarop de matrix van subpixels kan zijn opgebouwd, bepaalt welke van de minuscule leds moeten branden.
Veel smartphones hebben een oled-scherm, maar er zijn ook nog genoeg modellen met een Liquid Crystal Display (lcd). Daarbij schijnt een continu ingeschakelde achtergrondverlichting door vloeibare kristallen, die al naargelang de gewenste kleur en helderheid gemoduleerd worden. Die techniek verbruikt meer energie dan oled. Zelfs voor een zwart beeld is bij een lcd de achtergrondverlichting ingeschakeld. Je zou misschien verwachten dat het stroomverbruik bij lcd’s niet afhangt van de getoonde kleuren. Uit onze metingen blijkt dat het niet zo simpel ligt.
Al lijken de uitkomsten voor de hand te liggen, er zijn weinig concrete cijfers over de invloed van kleuren op de batterijduur van smartphones. We hebben daarom vier apparaten onderworpen aan een uitgebreide testcyclus. Drie daarvan hebben een oled-scherm: de Google Pixel 2, de Motorola Z3 Play en de Huawei P30. De Razer Phone 2 is uitgerust met een lcd.
Behalve de afmetingen van het display en het aantal pixels zijn er nog twee factoren van invloed op het stroomverbruik: de helderheid en de kleuren. Dat het verlagen van de helderheid het energieverbruik vermindert, lijkt logisch. Een grafiek van Googles Android-ontwikkelaarsconferentie noemt daar wat getallen over: het stroomverbruik neemt bijna lineair toe van 360 milliampère bij een erg donkere 50 nits tot 470 milliampère bij een heldere 300 nits. In plaats van het verouderde nits gebruiken we meestal de gelijkwaardige SI-eenheid cd/m2. Verrassend is vooral het behoorlijk hoge verbruik bij een slechts zwak verlicht scherm.

Het stroomverbruik stijgt bijna rechtlijnig met de op de smartphone ingestelde helderheid.
Maakt dat voor IPS LCD dan ook nog uit, omdat hier alleen getest is op OLED?
Zie het kopje ‘Verschil bij lcd’.