Oled-tv versus quantumdots: high-end tv’s getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

De meeste televisies zijn tegenwoordig gebaseerd op lcd-techniek, maar in het hogere prijssegment is de oled-tv het populairst. Met quantumdots (QLED) brengt Samsung een nieuwe variant op de lcd-techniek. In een directe vergelijking van vijf smart-tv’s onderzoeken we de voor- en nadelen van beide technieken.

Wie een groot televisietoestel wil kopen, kan kiezen tussen toestellen van 500 tot 5000 euro. Bij de duurste televisies zitten 4K-toestellen die HDR-beelden (High Dynamic Range) weergeven, met spraak bediend worden, alle streamingdiensten en videokanalen direct via een app toegankelijk maken, de nieuwste displaytechnieken ondersteunen en nog veel meer spiffy features hebben. Bij het maken van een keus streep je weg wat je niet nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld wel HDR nodig, kijk je naar 4K-content, welke tuners moet je televisie hebben, moet hij een goed geluid hebben of sluit je hem op je stereo-installatie of soundbar aan? In onze test van huidige toptoestellen lees je ook wat we van een luxe afstandsbediening verwachten.

We testen vijf smart-tv’s van grote fabrikanten. LG’s 55C7V, Panasonics TX-55EZW954, Philips’ 55POS9002 en Sony’s KD-55A1 zijn hebben organische led- oftewel oled-schermen. Samsung vertrouwt op quantumdots voor de QE55Q7F en noemt die serie QLED TV. Hoewel de termen oled-tv en qled-tv erg op elkaar lijken, verschillen de twee technieken hemelsbreed van elkaar. De qled-tv’s van Samsung zijn lcd-schermen met kleine nanodeeltjes in hun verlichtingseenheid die het licht van blauwe leds omzetten in witte achtergrondverlichting. In c’t 12/2017 belichten we verder de techniek en mogelijkheden van quantumdots, maar in de test onderzochten we welke techniek het best op bepaalde onderdelen scoort.

De vijf toestellen zijn behalve in de hier geteste grootte met een schermdiagonaal van 1,40 meter (55 inch) ook verkrijgbaar met een diagonaal van 1,65 meter (65 inch). Philips introduceerde op de IFA een 65-inch oled-tv uit de 9-serie met een geïntegreerde 6.1-kanaals 60 watt soundbase. Samsung heeft naast de 55- en 65- inch versies nog 49- en 75-inch uitvoeringen van de QE55Q7F.

Ongeacht het beeldformaat gebruiken de modellen uit dezelfde serie van een fabrikant hetzelfde besturingssysteem – bij Samsung is het Tizen, bij LG WebOS, bij Panasonic Firefox OS en bij Philips en Sony is het Android TV. Het oordeel over het bedieningsgemak van de geteste 55-inch tv’s geldt dus ook voor kleinere en grotere toestellen uit dezelfde series.

Meer producttests vind je in c't 07/2024

Bedieningsgemak

Behalve het menu van het besturingssysteem is de afstandsbediening van een televisie belangrijk voor een goede bediening. Samsung levert een zeer minimalistische afstandsbediening mee: alle belangrijke instellingen zitten onder de duim en er is een geïntegreerde microfoon aanwezig voor spraakbesturing. De aanzienlijk grotere afstandsbediening MagicRemote van LG heeft een ingebouwde gyroscoop waarmee je een muisaanwijzer op het scherm beweegt. Dit past bij de wat speelse WebOS- interface, maar je moet wel wennen aan de bediening. De duurdere toestellen van Panasonic en Sony worden geleverd met een conventionele afstandsbediening. De afstandsbediening van Sony is zeer onoverzichtelijk. Op de achterkant van Philips’ afstandsbediening zit een QWERTY-toetsenbord waarmee je teksten sneller kunt typen. Dat is handig, maar bijna achterhaald nu spraakherkenning zo ver gevorderd is.

oled tv afstandsbediening

Voor iOS en Android bieden de fabrikanten gratis apps aan waarmee je een smartphone als afstandsbediening voor hun televisie kunt gebruiken. Deze apps streamen bovendien mediabestanden van het mobiele apparaat naar de tv. Dat kan via een Chromecast of DLNA-streaming, wat alle vijf de televisies ondersteunen. In de tabel verderop zie je welke formaten je naar de toestellen kunt streamen en welke formaten ze vanaf usb afspelen.

De Philips-tv ziet er door het minimalistische uiterlijk aantrekkelijk uit en heeft Ambilight, dat het beeld virtueel groter maakt. De tv van Sony is eveneens dun en randloos en heeft dankzij de geluidsprojectie op het scherm geen zichtbare luidsprekers. De apparaten van Panasonic en LG overtuigen ook met superdunne beeldschermen. Die zijn alleen mogelijk bij een oled-tv omdat bij die techniek geen achtergrondverlichting nodig is.

Oled-tv versus qled

De achtergrondverlichting is ook het fundamentele verschil tussen een oled-tv en qled-tv. De pixels van een oled-tv bestaan uit organisch materiaal dat licht geeft wanneer er stroom op wordt gezet. Omdat elke pixel licht geeft, is er geen achtergrondverlichting nodig. In theorie kan een oled-tv een oneindig hoog contrast bereiken doordat elke pixel onafhankelijk van naburige pixels in- en uitgeschakeld kan worden. In de praktijk wordt het contrast beperkt door reflecties van het omgevingslicht. Bij een lcd-tv met quantumdots wordt de achtergrondverlichting tegengehouden door de vloeibare kristallen in de pixels, maar dat lukt niet voor honderd procent. Hierdoor is een zwarte pixel wel zwart wanneer je er van voren naar kijkt, maar grijs wanneer je er schuin naar kijkt. De qled van Samsung heeft van voren gezien een uitstekende kleurenweergave, maar de grote kijkhoekafhankelijkheid verbaasde ons telkens weer als we de testruimte binnenkwamen en de tv’s van opzij bekeken.

oled-tv versus qled kijkhoek

Er zijn verschillende redenen waarom Samsung toch lcd-techniek met quantumdots in de achtergrondverlichting gebruikt. Een essentiële factor is de immens grote kleurendiepte die met nanodeeltjes mogelijk is. Een grote kleurruimte is niet alleen mooi om naar te kijken, maar is ook beter voor het weergeven van contrastrijke UHD-content. Toekomstige displays zouden de BT.2020-kleurruimte moeten weergeven – “zouden moeten”, omdat er nog geen display is dat zulke rijke kleuren weergeeft. Dat is momenteel alleen mogelijk met laserlicht.

Een andere reden is de hogere lichtopbrengst, die bij een lcd-scherm voornamelijk van de achtergrondverlichting afhangt. Om de weergave helderder te maken, moet de achtergrondverlichting feller branden. In de praktijk is dat natuurlijk niet zo eenvoudig, want de fabrikanten willen zowel het energieverbruik als de fabricagekosten binnen de perken houden.

pixel raster Samsung

Bij oled-tv gaat een hogere lichtopbrengst altijd ten koste van de levensduur. Wanneer je het organische materiaal zwaarder belast, veroudert het sneller. Omdat de fabrikanten rekening met deze veroudering houden, laten ze de organische displays niet de lichtopbrengst van lcd’s bereiken. Bovendien zorgen ze er met een automatische functie in de toestellen voor dat het tv-scherm na enige tijd stilstaand beeld een zwarte schermbeveiliging met kleine bewegende symbolen of stippen activeert. In het geval van LG wordt die beveiliging al na twee minuten ingeschakeld. De beweging in de schermbeveiliging voorkomt dat lichte inhoud van het beeld op het scherm inbrandt wanneer die gedurende langere tijd op dezelfde plek wordt weergegeven. Het effect is vergelijkbaar met dat van de eerste plasmaschermen, maar de pixels branden niet in, maar uit: de aangetaste plekken verliezen hun lichtsterkte en verschijnen daardoor later als schaduwen in andere beeldinhoud.

Een ander verschil zijn de kosten. Omdat het productieproces van lcd-tv’s al min of meer uitontwikkeld is en relatief goedkoop, zijn er al toestellen voor minder dan 500 euro te koop. Daarmee vergeleken zijn grote organische beeldschermen duur. Afhankelijk van het schermformaat en de uitrusting beginnen de prijzen van Full-HD oled-tv’s bij ongeveer 1200 euro en kosten 4K-oleds meer dan 2000 euro. Het prijsverschil wordt veroorzaakt door het duurdere organische materiaal en door het complexere productieproces. Zo moeten de organische lagen op een groot oppervlak, maar met een zeer fijne dosering op het substraat worden aangebracht. Als de dikte namelijk niet overal gelijk is, veranderen de helderheid en de kleur. Bovendien wordt elke pixel van een oled-scherm aangestuurd met vijf tot zeven transistors, terwijl er voor een pixel op een lcd-scherm maar één tot twee tft’s nodig zijn. Omdat er stroom op elke oled-pixel wordt gezet, moeten de leidingen op het display dikker zijn. Dat heeft een negatief effect op de lichtopbrengst, want waar die leidingen lopen, kan er geen licht door schijnen. Op de macrofoto van de pixelstructuur zie je de ondoorzichtige leidingen en transistors als zeer brede, donkere gebieden tussen de pixels.

qled vs oled pixel structuur

Omdat de pixels van een lcd-scherm via spanningsimpulsen aan de transistorgate worden aangestuurd, worden de leidingen niet zo zwaar belast en hoeven ze niet zo dik te zijn. Onder de microscoop zie je de kleine afstanden tussen de pixels. Bij de lcd van Samsung lopen de leidingen zelfs door de pixels en is elke RGB-subpixel in twee stukjes verdeeld die apart aangestuurd worden (subpixel-rendering). Bij de Samsung viel ons wel wat op, want over het display lag een zeer fijn raster, waardoor het beeld er van dichtbij enigszins pixelachtig uitzag. Daarvan zie je niets wanneer je vanaf een normale kijkafstand naar de televisie kijkt, maar als je vanaf dichtbij naar het scherm kijkt om bijvoorbeeld foto’s nauwkeuriger te beoordelen, zal het raster je ergeren. We hebben bij Samsung nagevraagd waardoor dit effect veroorzaakt wordt, maar kunnen nog geen verklaring geven.

Overzicht van de geteste tv's

LG 55C7V

LG 55C7V

Het display van deze LG-televisie is maar 5 millimeter dik. Met een prijs van ongeveer 2000 euro is hij het goedkoopste oled-toestel in de test. De CI+-sleuf, twee usb- en twee hdmi-poorten zijn vanaf de zijkant toegankelijk, alle andere aansluitingen bevinden zich op het achterpaneel. De televisie heeft geen ingang voor analoge av-signalen.

Met de afstandsbediening ‘Magic Remote’ en zijn geïntegreerde gyroscoop beweeg je een pointer net zoals een 3D-muis over het scherm. Het is even wennen, maar daarna bedien je de televisie er vlot mee. Bij het zappen reageert de LG relatief snel. Doet de afstandsbediening het niet meer, dan kun je het apparaat bedienen met een kleine joystick in het midden van de onderkant van het display.

Onderaan in het scherm van de WebOS-interface worden inputs, videobibliotheken en apps op het HOME-scherm ‘Recents’ weergegeven in een enigszins onoverzichtelijke balk waar je doorheen kunt scrollen. De LG filtert FTA-zenders alleen tijdens het zoeken naar kanalen. Je kunt je favorieten in maximaal acht favorietenlijsten sorteren. De basislijst kan op kanaalnummer gesorteerd worden, de favorieten niet. Met de app ‘LG TV Plus’ kun je de muisaanwijzer op de tv met een smartphone bedienen. Met de kanaallijst van de app kun je snel door de kanalen bladeren en direct naar het geselecteerde kanaal gaan.

De 55C7V wordt geadverteerd met Dolby Atmos en virtueel surroundgeluid. Het geluid komt dus niet echt van bovenaf. Afgezien daarvan klinkt het geluid van de LG-TV aangenaam evenwichtig.

Pluspunten

 • afstandsbediening met gyroscoop
 • evenwichtig geluid

Minpunten

 • slechts een triple-tuner
 • geen analoge AV-ingangen

Bekijk tv

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Panasonic TX-55EZW954

Panasonic TX-55EZW954

Het oled-panel van de 3300 euro kostende Panasonic-tv is maar 5 millimeter dik, maar zijn voet neemt veel ruimte in. Panasonic levert twee afstandsbedieningen mee: een grote IR-afstandbediening met verlichte brede toetsen en een kleinere bluetooth-afstandsbediening met touchpad, vierpuntsdruktoets en microfoon voor spraakbesturing. Op de achterkant van de tv zitten zes knoppen waarmee je het toestel bedient als je geen afstandsbediening kunt vinden.

Panasonic gebruikt Firefox OS als besturingssysteem. Het Home-menu daarvan neemt het gehele scherm in beslag en toont grote kleurrijke pictogrammen voor snelle toegang tot tv-functies en apps. Met de knop ‘Opties’ kun je pictogrammen toevoegen, verplaatsen of sorteren. Het is niet mogelijk om het huidige programma in het startscherm te bekijken. Je kunt FTA-zenders uit de basislijst van de zenders filteren en kanalen makkelijk sorteren. Wanneer je zenders uit de basislijst naar de favorieten kopieert, behouden die hun kanaalposities van de basislijst.

Met dit toestel van Panasonic kun je de tv-beelden als DLNA-stream in je thuisnetwerk bekijken. Ondanks de dubbele tuner werkt deze tv-streaming alleen met het huidige programma. Met de uitgebreide app ‘TV Remote 2’ kun je elke zender op je smartphone bekijken, zelfs wanneer de televisie uit staat. Het geluid van de luidsprekers die onderin de tv zijn geïnstalleerd, komt slechts gedeeltelijk bij de kijker aan.

Pluspunten

 • kanaallijsten bewerken
 • streamt het tv-programma

Minpunten

 • speelt geen MJPEG of DivX
 • duur

Bekijk tv

Philips 55POS9002

Philips 55POS9002

Net als de toestellen van LG en Panasonic heeft de oled-tv van Philips een slechts 5 mm dik display. Achterop het scherm zitten ambilight-leds aan de boven- en zijkanten die de muur achter de televisie verlichten met kleuren die bij het videobeeld passen. In de gehoortest presteert de Philips-tv niet goed: de platte subwoofer in de achterkant van de tv is te ondiep voor een overtuigende weergave van lage tonen.

Handig: alle vier de hmdi-ingangen hebben een Audio Return Channel (ARC). Alleen HDMI 1 en 2 ondersteunen de uitgebreide kleurruimte voor HDR. Voor analoge av-signalen worden een componenten een audiokabel meegeleverd. Met een kleine joystick achterop het apparaat stel je het toestel in. Op de achterkant van de wat onoverzichtelijke infrarood-afstandsbediening zit een toetsenbord met een kleine vierpuntsdruktoets. Om die te gebruiken, moet je de afstandsbediening extra via bluetooth aan het toestel koppelen. Dat gaat met één toetsdruk.

Je kunt de zenderlijst omslachtig op de televisie filteren en sorteren of veel makkelijker op een pc bewerken. Omdat de programma’s die je aan de maximaal acht favorietenlijsten toevoegt nieuwe kanaalnummers krijgen, kun je ze direct met de cijfertoetsen selecteren. Voor elk van de instellingenmenu’s van de Android-TV-interface zit er een knop op de afstandsbediening, wat verwarrend werkt. De smartphone app ‘MyRemote’ is alleen geschikt als noodafstandsbediening.

Pluspunten

 • ambilight
 • afstandsbediening toetsenbord

Minpunten

 • dimt heldere stills
 • matig geluid

Bekijk tv

Samsung QE55Q7F

Samsung QE55Q7F

De televisie van Samsung heeft een lcd-scherm met quantumdots. Het toestel geeft de beelden helder en met felle kleuren weer, maar de weergave is wel afhankelijk van de kijkhoek. Samsung heeft alle aansluitingen in een externe box ondergebracht die via een dunne optische kabel met het toestel is verbonden. Omdat de televisie en deze One Connect box elk een aparte stroomkabel hebben, heb je twee stopcontacten nodig.

De One Connect box heeft 4 hdmi- en 3 usb-poorten, een CI+- sleuf, S/PDIF en antennepoorten, maar geen analoge ingangen. Alleen HDMI 2 ondersteunt ARC. Omdat je de kleine, overzichtelijke afstandsbediening via bluetooth aan de televisie koppelt, hoef je niet op een infraroodsensor te richten. Wanneer de afstandsbediening niet meer werkt of onvindbaar is, roep je met een knop op het apparaat een menu op waarmee je het toestel kunt bedienen.

Het besturingssysteem Tizen is eenvoudig gehouden en werkt intuïtief. Tijdens het configureren van de tv wordt er tijdens het zoeken van de zenders een handleiding op het scherm getoond die uitlegt hoe de afstandsbediening werkt – zeer efficiënt. Indien gewenst worden de FTA-zenders tijdens het zoeken eruit gefilterd. Je kunt de zenderlijst ook later nog op een computer filteren, sorteren en bewerken. Voor het hernoemen van de zenders kun je ook de goede spraakbediening gebruiken. De smartphone-app ‘Samsung Smart View’ is alleen geschikt als noodbediening en voor het sorteren van de tv-apps.

Pluspunten

 • eenvoudige bediening
 • heldere weergave

Minpunten

 • soms zichtbare local-dimming
 • kijkhoekafhankelijk

Bekijk tv

Sony KD-55A1

Sony KD-55A1

Je stelt deze oled-tv van Sony net zo op als een fotolijstje, waarbij het hanteren van het 8 mm dikke display enige moed vereist – je zou het eens breken. Het display leunt tegen een steun waarin de elektronica, aansluitingen en een subwoofer zijn verwerkt. Voor het afspelen van midden- en hoge tonen zorgt een actuatorstrip die het display (onzichtbaar) laat trillen. Het zeer ruimtelijke en relatief harde geluid klinkt ietwat schel.

Bijna alle aansluitingen zitten onderaan de steun, alleen de CI+- sleuf en een usb-poort zitten achter een klepje in de zijkant. Daar zitten ook drie knoppen voor de bediening op het apparaat. Met de infraroodafstandsbediening moet je nauwkeurig op de sensor in de onderrand van het display richten anders registreert deze niets. Wanneer het toestel infraroodsignalen ontvangt, gaat er een witte led aan. Dat is zeer bruikbare feedback omdat deze Sony-tv heel langzaam op input reageert.

Wanneer je een glas cola of bier over de afstandsbediening laat vallen, is dat geen ramp omdat je de rubberen toetsen makkelijk kunt afvegen. Het toestel is wel moeilijk te bedienen door de ingewikkelde indeling van de soms zeer smalle toetsen en doordat de functies over drie menu’s zijn verdeeld. Het is niet mogelijk om de FTA-zenders te filteren. Je kunt de zenderlijst naar een usb-stick exporteren en dan op een computer bewerken. Ergerlijk: de posities van de zenders die je met het Windows-programma ‘Sony Editor’ hebt verwijderd, blijven na het importeren op de tv in de lijst staan en melden ‘No service’.

Pluspunten

 • goed surround-geluid
 • elegant design

Minpunten

 • onhandig bediening
 • ongelijkmatige verlichting

Bekijk tv

HDR en 4K

Alle vijf geteste tv’s hebben een 4K-resolutie en geven kleur- en contrastrijke HDR-inhoud weer. Terwijl het verschil tussen een 4K-resolutie en Full HD maar zichtbaar is tot een bepaalde kijkafstand van bijvoorbeeld maximaal drie meter bij een 55-inch tv, bemerk je de HDR-weergave ook op grotere afstanden. Als je een zeer grote woonkamer hebt maar geen groot tv-scherm wilt, raden we een tv aan die HDR ondersteunt. Alle HDR-tv’s hebben momenteel een 4K-resolutie, maar andersom is dat niet het geval. Momenteel wordt er nog niet veel HDR-content aangeboden, maar je vindt zulke video’s wel bij Netflix en op YouTube. Het is nog niet bekend wanneer Nederlandse tv-omroepen in 4K en HDR gaan uitzenden. Vier van de vijf televisies ondersteunen al het HLG-formaat (Hybrid Log Gamma) dat hiervoor gebruikt zal worden. De LG was het enige toestel dat ons HLG-testbestand niet afspeelde. De Samsung gaf aanvankelijk een foutmelding, maar speelde de HDR-film toch af. Aan de andere kant is LG momenteel wel de enige fabrikant die het dynamische HDR-formaat Dolby Vision ondersteunt. Sony is van plan zijn firmware aan het eind van het jaar daarmee bij te werken. In c’t 12, 2017 vind je meer informatie over het HLG-formaat.

smart tv ondersteunde formaten

Het HDR-formaat Dolby Vision past zijn beeldparameters dynamisch aan de inhoud aan. In het meer gangbare HDR10 mediaprofile worden belangrijke metadata zoals de maximale helderheid en gamma één keer ingesteld en blijven ze gedurende de gehele film hetzelfde. Samsung en Panasonic introduceren met HDR10+ een ander dynamisch HDR-formaat dat de tekortkomingen van HDR10 verhelpt. Omdat deze standaard in tegenstelling tot Dolby Vision zonder licentiekosten beschikbaar wordt gemaakt, hopen beide fabrikanten op een zo breed mogelijke ondersteuning in de markt. Wat content betreft hebben 20th Century Fox en Amazon Video zich al uitgesproken voor HDR10+.

Alle geteste toestellen kunnen SDR-video opschalen naar HDR. Op het eerste gezicht lijkt het resultaat op echt HDR, maar wanneer je nauwkeuriger kijkt, zie je toch de zwakke punten van virtuele HDR. Zeer heldere gebieden worden overbelicht, donkere delen lopen dicht en kleuren doen wat onnatuurlijk aan.

oled-tv LG 55C7V

Kleuren en beeldmodi

In de echte HDR- en conventionele SDR-modi produceren de vijf apparaten allemaal een zeer goed beeld – bij geen enkele van de toestellen is bijvoorbeeld sprake van onnatuurlijke gelaatskleuren. Uit onze metingen blijkt dat de qled-televisie van Samsung de grootste kleurruimte heeft, maar in de praktijk is de kleurenweergave niet krachtiger die van de oled-tv’s in onze test. Hij is wel opvallend helderder.

Bij de beeldoptimalisatie verricht Sony goed werk. Philips optimaliseert de weergave zoals gebruikelijk en strijkt bewegende beelden gladder. Gelukkig kun je deze ‘verbetering’ in het menu uitschakelen. Panasonic gaat veel voorzichtiger te werk en LG heeft zo te zien de meeste ervaring met de typische eigenschappen van oleds omdat de LG-televisie alle subtiele grijs- en kleurverlopen perfect gelijkmatig weergeeft. De Samsung heeft een halfautomatische Calman-kalibreerfunctie waarmee je zelf de kleurweergave van het scherm kunt optimaliseren.

geteste tv specificaties

Voor de meeste kijkers zal waarschijnlijk één van de vooraf ingestelde voorkeuze- instellingen voldoende zijn: in het algemeen wordt de beeldmodus ‘Film’ of ‘Cinema’ aanbevolen voor de woonkamer. In heldere omgevingen moet je een helderdere modus kiezen, bijvoorbeeld ‘Standaard’. Alleen in extreme gevallen zoals een kamer die volop in het licht baadt en waar de televisie vlakbij het raam staat, selecteer je ‘Dynamisch’. Het zeer heldere beeld van deze modus is het best in staat om de reflecties op het scherm te compenseren. Met de qled-tv lukte dat beter dan met de oled-schermen, omdat hun maximale helderheid veel lager is dan die van de qled (lcd).

Bovendien hangt de lichtopbrengst van oled-tv’s af van wat er op het scherm te zien is: wanneer het beeld overwegend helder is, is de lichtsterkte aanzienlijk lager. In de standaardmodus was de lichtsterkte van de Sony, LG en Panasonic met een volledig wit scherm slechts 140 cd/m2. De Philips bleef daar zelfs ruim onder met 77 cd/m2. In heldere videofragmenten konden we het verschil tussen oled en qled goed zien toen we de televisies direct met elkaar vergeleken. Met een volledig wit scherm heeft de qled van Samsung een lichtsterkte van meer dan 400 cd/m2. De Philips redt zijn eer met HDR-testbeelden, want daarbij haalt de tv ongeveer 500 cd/m2 in de heldere delen van het beeld. Dat is meer dan de drie andere oled-tv’s met dezelfde beeldinhoud.

De vier oled-tv’s verlagen de lichtsterkte na twee tot vier minuten aanzienlijk. Na zeven minuten bleef er bij LG, Panasonic en Philips een helderheid van 90 cd/m2 over, terwijl de Sony nog 210 cd/m2 had. Bij de tv van Samsung wordt de lichtsterkte in de videomodus na ongeveer een minuut automatisch minder. In tegenstelling tot bij de oleds kun je de bewegingsbelichting in het menu uitschakelen. Deze is vooral bedoeld om het energieverbruik van de tv te verminderen.

Conclusie

De vijf geteste televisies overtuigen met een zeer goede beeldkwaliteit. Bij het weergeven van HDR-video doen de oled-tv’s het in donkere scènes beter dan de lcd-tv, maar in lichte scènes overtuigt de Samsung met zijn kleurenpracht – als je tenminste recht voor de tv zit.

Bij de bediening van de televisies waren de verschillen duidelijk. De Samsung is het intuïtiefst en dus het makkelijkst te bedienen, terwijl de overvolle afstandsbedieningen en de talloze menu-items van de Philips en Sony verwarrend zijn. Bovendien reageert de televisie van Sony extreem langzaam op de input. Zodra je aan de speelse interface en de MagicRemote van LG gewend bent, is de tv van LG eenvoudig te bedienen. Het sorteren van de zenders is op bijna alle apparaten een vervelende klus. Daar zouden de fabrikanten meer aandacht aan mogen besteden.

(Ulrike Kuhlmann en Rudolf Opitz / Mark van Sommeren, c’t 12/2017)

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

High Dynamic Range: mooier beeld op je HDR-tv

Bij Ultra HD blu-ray en videostreaming willen de filmstudio's niet alleen een hogere resolutie bieden, maar ook 'mooiere' beelden. Dat doen ze met HDR...

Quantumdots voor QLED-tv’s en andere producten

Sinds Samsung zijn merknaam QLED TV op de markt bracht, zijn quantumdots bij een breder publiek bekend geworden. In moderne high-end tv's zorgen quant...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
Freddy Van Erp
Lezer
Freddy Van Erp

Nadat ik bovenstaande review heb gelezen is me het verschil tussen OLED en QLED goed duidelijk. Doch denk ik me binnenkort toch een Qled van Samsung aan te schaffen. Dit om de eenvoudige rede dat ik op een appartement woon en mijn ruimte nogal beperkt is om zo een grote 55 inch of meer te plaatsen. Daar komt Samung me in tegemoet met hun Qled ( QE49Q7F ) Deze is maar 49 inch en groot genoeg om niet het hele interieur van mijn living te domineren. Spijtig dat OLED maar vanaf 55 inch start! Vraag me af wat de rede… Lees verder »