Een high-end Android-smartphone die in elke broekzak past is een zeldzaamheid aan het worden, maar de Zenfone 8 van Asus krijgt het voor elkaar. Hij is handzaam en compact en zit toch vol met de nieuwste technologie.
Compacte high-end Android-smartphones zijn lastig te vinden. Of de toestellen zijn stiekem toch niet echt compact (bijvoorbeeld de slanke maar lange Sony Xperia 5 II) of niet echt high-end (Google Pixel 5 met Snapdragon 765G).
Compacte smartphone Asus Zenfone 8
De Asus Zenfone 8 geeft nu het goede voorbeeld: het is de meest compacte smartphone met Qualcomms top-of-the-line Snapdragon 888 SoC – en Asus stopt er tot 16 GB RAM en 256 GB flashopslag bij.
Afmetingen en afwerking
De afmetingen komen uit op 14,8 bij 6,8 en 0,9 cm dik met een gewicht van 170 gram. Prettig met één hand te gebruiken dus. De matglazen achterzijde en het licht afgeronde metalen frame liggen goed in de hand, en de bouwkwaliteit is oerdegelijk. Dankzij Gorilla Glass Victus zou het scherm een val van twee meter hoogte op een harde ondergrond zonder schade moeten overleven. Een val van deze hoogte op een houten vloer veroorzaakte geen zichtbare schade.
Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Bescherming en beeldscherm
Hij is ook beschermd tegen water en stof volgens IP68. Na een verplichte duik in de gootsteen functioneerde de smartphone als vanouds. De voorkant van de Zenfone bestaat bijna volledig uit beeldscherm. Met 5,9 inch is dat nog redelijk royaal gezien de kleine behuizing. Het platte oled-scherm geeft maximaal 120 fps weer en heeft een resolutie van 2400×1080 pixels. Alle inhoud wordt haarscherp weergegeven. Optioneel past de software de vernieuwingsfrequentie automatisch aan de inhoud aan om de accu te sparen.
Accu
De accu stopte na 13,7 uur ononderbroken gamen: weinig smartphones uit de hogere klasse kunnen dat overtreffen. Toen we de belasting echter opschroefden (4K/120 video), eiste het 120Hz-beeldscherm zijn tol en ging het licht al na een uur of vijf uit.
De Zenfone is binnen 78 minuten volledig opgeladen met de meegeleverde 30W-adapter, en een halve accu vol krijgen duurt 23 minuten. De Zenfone kan niet draadloos worden opgeladen.
Camera
Hij maakt opnamen met twee camera’s – een groothoek-hoofdcamera (64 megapixels) en een ultragroothoekcamera (12 megapixels) De hoofdcamera voldoet aan de hoogste normen. De software strijkt niet zo glad als bij sommige rivalen, zodat foto’s veel details laten zien, maar soms hebben de beelden veel ruis – zelfs bij daglicht. Als je foto’s maakt in een donkere omgeving, zijn die een stuk helderder en egaler.
Prestaties – Qualcomm Snapdragon 888
De prestaties van de Zenfone 8 zijn onberispelijk. Met Qualcomms Snapdragon 888 is het een van de snelste Android-smartphones op de markt. Het toestel werd echter af en toe onaangenaam warm onder belasting.
Dat had geen invloed op de prestaties: de Zenfone 8 throttled iets minder dan de grotere rivalen OnePlus 9 Pro, Oppo Find X3 Pro of (met Kirin 9000) Huawei Mate 40 Pro onder continue belasting gedurende een half uur.
Zeldzame functies
Hij ondersteunt ook Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.2 en scoort punten met twee zeldzame functies: een hoofdtelefoonaansluiting en meldings-led.
De stereoluidsprekers klinken luid en krachtig, bovengemiddeld voor smartphone-normen. Asus levert de Zenfone 8 met Android 11 en een vrijwel ongewijzigde gebruikersinterface. Hij zou ten minste twee upgrades naar nieuwe Android-versies moeten ontvangen. Asus heeft niet gezegd voor hoe lang en met welke frequentie beveiligingspatches blijven komen.
Ongeëvenaard krachtige hardware
De Zenfone 8 is bijna ongeëvenaard met zijn combinatie van krachtige hardware in een kleine behuizing. Een alternatief is de Google Pixel 5, die een iets betere camera, software-updates rechtstreeks van Google en exclusieve featuredrops biedt, maar wordt geleverd met de zwakkere Snapdragon 765G, geen hoofdtelefoonaansluiting en een maximum van 128 GB aan opslag.
Conclusie
Asus heeft echter bijna alles wat smartphonetechnologie te bieden heeft verpakt in de Zenfone 8. Gebruikers die op zoek zijn naar de snelste processor, fikse opslagruimte, een geweldig scherm en een fatsoenlijke camera in een kleine vormfactor, zullen heel blij worden van de Zenfone 8.
Plus- en minpunten:
+ snelle hardware
+ fatsoenlijke camera
– niet draadloos te laden