Google lanceert vijfde beta van Android 12 en Pixel 6 (Pro) smartphone

Redactie
0

Google heeft de laatste beta van Android 12 vrijgegeven en in een promovideo is ook de aankomende Pixel 6 smartphone te zien.

Google Android 12 en Pixel smartphone

In de afgelopen jaren presenteerde Google meestal in september een nieuwe generatie smartphones, die dan ook de nieuwe Android-versie aan boord hadden. Android 12 zal ook in de herfst het daglicht zien: Google publiceerde onlangs de vijfde bèta.


android 12 release pixel


Vernieuwingen in widgets

Een zichtbare vernieuwing is de ‘Live Space’-widget voor het beginscherm.  Het zal vermoedelijk de vorige ‘Snelle-overzicht’-widget vervangen en opnieuw dynamische inhoud tonen zoals het weer, vertrektijden of afspraken. De nieuwe look is de meest uitgebreide uiterlijke verandering voor Android sinds de introductie van Material Design in 2014.

Kleurenschema

Het hoogtepunt: het hele kleurenschema wordt verondersteld automatisch aan te passen aan  de geselecteerde achtergrondafbeelding – althans op Google’s eigen Pixel-smartphones.

Daarnaast is er een privacy dashboard dat een overzicht geeft van de verleende toestemmingen aan individuele apps en waarin je ze kunt aanpassen aan je eigen behoeften – flexibeler dan met Android 11.

Apps met toegang to camera en microfoon

Er zijn ook praktische functies, zoals een virtuele rode opname LED in de statusbalk, die altijd duidelijk zichtbaar is wanneer een app op dat moment toegang heeft tot de camera of microfoon.

Meldingen

Google heeft de meldingsbalk vernieuwd in Android 12.  De snelle instellingen die van daaruit toegankelijk zijn, kunnen nu gemakkelijk worden bereikt via grotere tegels in plaats van kleine knoppen.  Hier bevindt zich ook de verbeterde geïntegreerde zoek-app, die zowel lokale bestanden als apps indexeert.

De laatste Beta versie

Met de laatste bèta is het slechts een kwestie van mate van de systeemstabiliteit voordat de definitieve versie in de komende weken wordt uitgebracht – zoals gebruikelijk, eerst op Google’s Pixel-smartphones. De toestellen van andere fabrikanten die geschikt zijn voor de update, zouden Android 12 op zijn vroegst tegen het einde van het jaar kunnen ontvangen, de meesten waarschijnlijk in het voorjaar.



Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Google Pixel 6 en 6 Pro

Naar verluidt zal de Pixel 6, die in oktober wordt verwacht, in het high-end segment zitten, terwijl de vorige modellen meer in het hogere middensegment zaten.

Pixel 6 scherm en RAM

Volgens insiders krijgt de Pixel 6 een 6,4-inch OLED met 90 Hz en wordt hij uitgerust met 8 GB RAM.

Flashgeheugen en configuratiemogelijkheden

Er is keuze uit 128 en 256 GB flashgeheugen. Daarnaast komt er waarschijnlijk een Pixel 6 Pro met een 6,7-inch display en een verversingssnelheid van 120 Hz.  Het RAM-geheugen zal toenemen tot 12 GB, en het interne geheugen zal worden uitgebreid tot 512 GB als derde configuratie-optie.

Teaser

In de teaservideo is een camerauitstulping te zien die zich over de gehele breedte van de behuizing uitstrekt – waardoor het ontwerp enigszins doet denken aan Google’s Nexus 6P. De verhoogde rand herbergt een 50MP groothoekcamera met 4x optische zoom en een 12MP ultra-groothoekcamera. De Pixel 6 Pro heeft naar verluidt ook een 48-megapixel macrolens.

Tensor chip

Met de Pixel 6 neemt Google afscheid van Qualcomm en zijn Snap-dragon-chips. In plaats daarvan zullen de smartphones worden uitgerust met een eigen SoC, die Google Tensor noemt. Het gerucht gaat dat de chips zijn ontwikkeld in samenwerking met Samsung.

AI-toepassingen

De nauwe samenwerking tussen Samsung en Google op het gebied van Wear OS en de in mei aangekondigde smartwatches maakt het gerucht op zijn minst aannemelijk. Volgens Rick Osterloh (Google’s Senior Vice President Devices and Services) moet de chip hoge prestaties leveren in AI-toepassingen, waardoor AI-toepassingen direct op de smartphone kunnen draaien zonder een beroep te hoeven doen op de Google-cloud – bijvoorbeeld bij spraak- en beeldherkenning.

Batterij

Tot nu toe staan de Pixel-telefoons niet bekend als toestellen met een lange levensduur.  De nieuwe modellen hebben naar verluidt batterijen met 4614 mAh of 5000 mAh. Het opladen via de kabel zou 33 watt zijn in plaats van de vorige 18 watt.  Draadloos opladen volgens de Qi-standaard moet ook weer worden ondersteund.

Prijs

De hardware is verpakt in een aluminium behuizing met een smal displayframe, afgeronde hoeken en de kleuren mint, koraal of zwart.  Dit alles zal waarschijnlijk een prijs hebben:  In een interview  onthulde Osterloh dat de Pixel 6 in het premium segment zal vallen en duurder zal zijn dan de Pixel 5.  De volledig uitgeruste 6 Pro zal  de grens van 1000 euro ruimschoots overschrijden.


google Pixel 6


c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Pixel 4 van Google: veelzijdige radar

Google heeft meer informatie bekendgemaakt over zijn nieuwe Pixel 4-smartphone. Er wordt Soli-radar gebruikt voor de bediening via gebaren, de gezicht...

Android 11 getest – kleine verbeteringen voor meer gebruiksgemak

Android 11 verbetert de meldingen en maakt smarthomebediening makkelijker toegankelijk. We hebben de nieuwste versie getest.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er