Android 11 getest – kleine verbeteringen voor meer gebruiksgemak

Marco den Teuling
0

Android 11 verbetert de meldingen en maakt smarthomebediening makkelijker toegankelijk. We hebben de nieuwste versie getest.

Ondanks corona, het niet doorgaan van de Google I/O ontwikkelaarsconferentie en het massaal thuiswerken bij Google, is het tijdschema voor Android 11 aardig gevolgd. Na verschillende developer-previews en drie bèta’s is in september de versie met de codenaam Android R verschenen. Revolutionaire vernieuwingen zien we bij Android en iOS ondertussen niet meer, het gaat om kleine verbeteringen die deels onder de motorkap schuilgaan. We hebben de nieuwste versie getest op een OnePlus 8T.

Android 11 OnePlus 8T

Android 11 op de OnePlus 8T.

Smarthome en meldingen

De meest zichtbare vernieuwing is het menu dat opent als je de aan-uitknop ingedrukt houdt. Daar zitten nu knoppen om je smarthome-apparaten te bedienen (als ze in Google Home toegevoegd zijn). Om het overzichtelijk te houden, kun je knoppen toevoegen of verwijderen en de volgorde aanpassen.

Meldingen zijn een belangrijk kenmerken van Android, die zijn in de nieuwste versie verder verfijnd. Persoonlijke (chat)berichten krijgen prioriteit boven andere meldingen zoals een nieuwe Instagram-like en worden apart gegroepeerd boven alle andere. Daarnaast is er voor ontwikkelaars een API om zogeheten chat-bubbles te gebruiken, zoals Facebook Messenger al had.

smarthome bediening Android 11

Houd de aan-uitknop ingedrukt voor een menu met schakelaars om je smarthome te bedienen.

Verder wordt bij het afspelen van muziek en andere media geen permanente melding getoond, maar verschijnt er een widget tussen de schakelaars en meldingen als je die bekijkt. Die widget kun je ook tijdens het afspelen wegvegen, in tegenstelling tot de melding van voorheen. Helaas wordt de widget net als andere widgets vrij klein getoond, tenzij je erover omlaag veegt om ze uit te klappen. Daardoor krijg je minder informatie en zie je bijvoorbeeld maar een stukje van de songtitel of bij WhatsApp minder van de berichttekst.

media afspelen widget Android R

De nieuwe widgets in het meldingenpaneel bieden minder ruimte voor songtitels of andere tekst.

Android 11 en app-machtigingen

Qua machtigingen voor apps heeft Android veel vooruitgang geboekt bij het instellen – en Android 11 gaat weer een stap verder. Toestemmingen die je geeft hebben voortaan een vervaldatum en als je een app langere tijd niet gebruikt, moet hij ook opnieuw om toestemming vragen en kan hij niet op de achtergrond data verzamelen. Bij de gevoelige locatiegegevens kon je bij Android 10 er al voor kiezen om een app alleen toegang te geven terwijl je hem gebruikt en niet op de achtergrond. Bij Android 11 kan dat nu ook voor toegang tot de microfoon en de camera.

Android toestemming toestemmingen rechten toestaan weigeren tijdens gebruik

Ook voor je microfoon en camera kun je nu apps toestemming geven alleen tijdens gebruik van de app.

Toegang tot bestanden

Onderhuids is ‘scoped storage’ ingevoerd, dat vanwege protesten van ontwikkelaars bij Android 10 uitgesteld was. Dat legt vast waar apps precies mogen lezen en schrijven. Apps kunnen (nog steeds) in de hun toegewezen ruimte doen wat ze willen. Maar als een gebruiker daar toestemming voor verleende, konden ze alle gedeelde opslagruimte in het interne geheugen en op de geheugenkaart benaderen. Dat is wel handig voor bijvoorbeeld fotobewerking-apps om de cameramap te benaderen, maar apps die volledige toegang krijgen, kunnen dat ook misbruiken en bij allerlei erg persoonlijke bestanden komen.

Apps die onder Android 11 API Level 30 gebruiken draaien in een sandbox en het Storage Framework regelt de bestandstoegang tussen apps onderling. Apps zoals virusscanners en back-uptools die toegang nodig hebben zonder expliciete toestemming kunnen voorlopig nog met API Level 29 en requestLegacyExternalStorage=”true” in het manifest volledige lees- en schrijftoegang krijgen. Maar daar zal in de toekomst via Google alleen bij uitzondering de toestemming MANAGE_EXTERNAL_STORAGE voor verleend worden, wat negatieve gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld gratis of opensource bestandsbeheer-apps.

Wanneer krijg je de Android 11 update?

Buiten de Pixel-telefoons van Google en de OnePlus 8T zijn er weinig toestellen waarop Android 11 al draait. Voor de Pixels staan de images online. Het snelst zul je de nieuwe versie zien op toestellen die aan het bètaprogramma hebben deelgenomen, zoals de Poco F2 Pro, Oppo FindX2 Pro, OnePlus 8 en Xiaomi Mi 10. Android One-toestellen van Nokia en Motorola zullen daarna volgen en andere fabrikanten misschien ergens in 2021. Bij top smartphones is de kans nog steeds groter dat je een update krijgt dan bij middenklassers of budgetsmartphones.

(Stefan Porteck en Marco den Teuling, c’t magazine)

https://developers.google.com/android/ota


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er