Vijf middenklasse smartphones met drievoudige camera getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Een smartphone voor een redelijk bedrag met een goede camera en minstens 64 GB opslagruimte: dat moet ondertussen toch kunnen. Je krijgt bij sommige smartphones van minder dan 300 euro inderdaad tot wel 128 GB opslagruimte en een ultragroothoeklens. We hebben exemplaren getest van Motorola, Nokia, Honor, Samsung en TCL en leggen vijf middenklasse smartphones met drievoudige camera naast elkaar.

Overdreven luxe mag je bij deze voordelige smartphones niet verwachten. Een tot in details doordachte uitrusting wel, want de concurrentie is groot. Consumenten weten inmiddels steeds beter om allerlei bling-bling te onderscheiden van goede verkoopargumenten. Fabrikanten proberen niet alleen meer om puur met het aantal camera’s te overtuigen. In plaats daarvan bieden de huidige modellen met drie camera’s op zijn minst echte meerwaarde in de vorm van een ultragroothoeklens.

We hebben een aantal recente modellen uit de prijsklasse van 300 euro op de proef gesteld: de Nokia 7.2, Motorola G8 Plus, Samsung M30s, Honor 9X en de Plex van nieuwkomer TCL. Die laatste is beter bekend als fabrikant van schermen. Niet alleen wat betreft de camera’s, ook op het punt van de accuduur en verdere uitrusting zijn er grote verschillen tussen de toestellen.

middenklasse smartphone prijs prestatie camera review test

Verschillende behuizingen

Nokia, Honor en TCL bieden de gangbare combinatie van een metalen frame en een glazen achterkant. De Motorola G8 Plus en de Samsung M30s gebruiken plastic. Dat klinkt goedkoop, maar in de praktijk voelt dat bij Motorola bijna hetzelfde aan als de glazen achterkant bij concurrenten met Gorilla-glas. Bij de M30s is het plastic daarentegen duidelijk als zodanig herkenbaar. Hoewel geen van de geteste apparaten draadloos opladen ondersteunt, heeft geen enkele fabri­kant gekozen voor een metalen achterkant. Volgens Nokia is dat eenvoudigweg omdat apparaten met een metalen achterkant duurder zijn om te produceren dan die met een glazen achterkant.

De aan de achterkant geplaatste vingerafdruksensoren presteren allemaal matig. Bij alle geteste modellen waren er bij het ontgrendelen mislukte pogingen en vertragingen, en bij de Samsung M30s iets vaker dan bij de rest. De sensoren van de TCL Plex en Samsung M30s zijn het moeilijkst te voelen omdat ze bijna vlak zijn weggewerkt. De geteste apparaten kunnen ook met gezichtsherkenning ontgrendeld ­worden, maar dat gebeurt puur op basis van een gewone ­camera en is dus nogal onveilig.

OLED verslaat LCD

Alle apparaten hebben hun forse afmetingen gemeen: grote displays met een diagonaal van meer dan 6 inch bepalen het testveld. De frontcamera van de TCL Plex kijkt door een klein gaatje in de linker bovenhoek van het scherm. De andere fabrikanten hebben hun frontcamera’s in smalle inkepingen ondergebracht, Honor kiest een oplossing zonder gaatje of notch.

middenklasse smartphone prijs prestatie camera lenzen pop-up

De Motorola G8 Plus (links) heeft veel lenzen, maar wel een enkele brandpuntsafstand. De Honor 9X (rechts) heeft geen notch maar een pop-upcamera.

De displays lieten een goede indruk achter in de test. Samsung is de enige fabrikant bij deze test die een oled-paneel gebruikt. De M30s is op zijn helderst met 844 cd/m2 als je slechts 10 procent van het displayoppervlak laat oplichten. Als er realistisch gezien 50 procent van het scherm actief is, meten we toch nog een nette 569 cd/m2. De minimale lichtsterkte is 1,6 cd/m2. Je kunt dus ook in het donker naar het scherm kijken zonder dat het onaangenaam is voor de ogen. Motorola en Nokia komen ondanks de lcd-technologie dicht in de buurt van de helderheid van de M30. Tegenover de goede leesbaarheid in de zon bij die schermen staat echter een verblindende minimale helderheid in het donker. Dat is bij de Honor en TCL beter. De TCL Plex is echter in het algemeen iets te donker. Met een maximum van 385 cd/m2 is het scherm bijvoorbeeld moeilijk te lezen in het zonlicht.

De pixeldichtheid van de geteste smartphones is hoog genoeg met circa 400 dpi, zodat ook kleinere teksten scherp worden weergegeven. Het oled-panel van de Samsung M30s biedt natuurlijk de krachtigste kleuren met het diepste zwart. De koploper bij de toestellen met lcd is de Motorola, die ook overtuigt met de beste kijkhoekstabiliteit. De kleuren bij de Plex van displayspecialist TCL zijn levendig. Minder overtuigend is de kijkhoekafhankelijkheid. Onder een scherpe hoek is wit blauwachtig. Alle displays dekken de sRGB-kleurruimte voor meer dan 100 procent af. De TCL Plex is het enige apparaat in deze test dat de kleurtemperatuur automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Net als bij nieuwere iPhones zorgt dat voor een warmere, aangenamere kleurbalans. De ­Nokia 7.2 is van nature warm van kleur, de andere drie vrij koud

Smartphone prestaties

Deze smartphones presteren voldoende in het dagelijks leven en bij games. De testapparaten van Motorola, Nokia en TCL zijn uitgerust met midrange SoC’s van Qualcomm en 4 GB RAM, de TLC Plex zelfs met 6 GB. De Kirin-processor van de Honor 9X en de Exynos van de Samsung M30s bevinden zich op vergelijkbaar niveau wat de cpu-prestaties betreft. Op geen enkel testtoestel zagen we noemenswaardige haperingen. De ­Nokia 7.2 had echter af en toe wel een momentje voor zichzelf nodig.

Zelfs bij benchmarks zijn er nauwelijks verschillen te vinden, alle SoC’s presteren vergelijkbaar – ook de Snapdragon 660 van de Nokia 7.2. De incidentele hape­ringen bij dat model zijn eerder te wijten aan een slechte optimalisatie van de software. De Snapdragon 675 van de TCL Plex heeft naast zes energiezuinige ­cores slechts twee snelle cores, maar die zijn krachtiger dan bij de andere SoC’s. Zijn single-thread pres­taties overtreffen die van de andere SoC’s met ongeveer 35 procent – maar bij multi-core-tests ligt hij 35 procent achter.

leuke mobiele game games spel PUBG mobile

Voor mobiele 3D-games zoals PUBG is vooral de gpu van belang voor de prestaties.

De spelprestaties worden minder bepaald door de cpu dan door de gpu. De grafische eenheden van de SoC’s verschillen meer. De Nokia 7.2, TCL Plex en Honor 9X kunnen graphics vloeiend weergeven met hoge instellingen bij de populaire online shooter PUBG. Hoewel de Honor 9X bij grafische benchmarks achterblijft, heeft dat in elk geval tot nu toe geen merkbaar effect in de praktijk. Bij de Samsung M30s, die ook achterblijft bij de grafische benchmarks, ziet dat er anders uit. Alleen medium grafische instellingen zijn mogelijk met dat toestel. De Motorola G8 Plus is ook gelimiteerd tot die instellingen, hoewel zijn SoC eigenlijk krachtiger is. PUBG belooft dat er binnenkort hogere instellingen voor de G8 Plus beschikbaar zullen zijn, mogelijk kan een patch hierbij helpen.

Drievoudige camera

De hoofdcamera’s van alle geteste modellen hebben een sensor met 48 megapixels, die 12-megapixelfoto’s maakt door middel van pixel-binning. Vier kleine pixels worden daarbij gecombineerd tot één grote pixel. Dat bespaart ook opslagruimte, want 48-megapixelfoto’s vergen tussen de 12 en 15 MB, de kleinere slechts circa 4 MB. Daarnaast hebben de apparaten een camera die wordt gebruikt voor extra beeldinformatie, plus een derde lens voor ultra-groothoekfoto’s.

Alleen de Motorola doet niet mee, zijn derde lens filmt alleen, namelijk ultra-groothoekvideo’s die 90 graden gedraaid zijn. Als je hem rechtop houdt, krijg je een liggend beeld. Hij heeft dat gemeen met de Motorola One Action. Eigenlijk jammer, want een ultra-groothoeklens die ook foto’s maakt, zou volgens ons nuttiger zijn geweest.

Alle hoofdcamera’s maken heldere, verzadigde ­foto’s. Samsung, Honor en TCL strijken meer glad dan Motorola en Nokia. Daarbij valt vooral de sterke ruis op van de Nokia, die al bij gunstige omstandigheden, bij ruim voldoende licht optreedt. De Motorola behoudt de meeste details in de foto, en geeft objecten ook levendiger weer dan de concurrentie. Aan de andere kant verliest hij meer scherpte in de hoeken dan de rest. De TCL Plex en de Nokia 7.2 doen dat beter.

Foto’s bij weinig licht

De geteste smartphones hebben uiteenlopende problemen bij minder licht. Bij 20 lux, wat ongeveer overeenkomt met de verlichting in een gang, maakt de Moto­rola onze testkaart donkerder dan de rest van de smartphones, maar laat hij opnieuw de meeste details zien. Zelfs de Nokia, die erg veel ruis heeft, slaagt er nog steeds in om iets acceptabels te tonen – als je het niet erg vindt dat het er heel erg verscherpt uitziet. De Honor en de TCL volgen.

middenklasse smartphone prijs prestatie camera review test foto weinig licht

De Motorola (links) geeft bij 5 lux de donkerste resultaten, maar wel met de meeste details. De foto’s van de Samsung (rechts) zijn duidelijk lichter, maar ook waziger. De Nokia ligt daartussen, met veel ruis.

De onzuivere, onscherpe foto’s van de Samsung vallen af, vooral als ze op een grote monitor worden bekeken. Als je alleen je foto’s op de smartphone bekijkt, kun je nog steeds tevreden zijn met het resultaat – de onderwerpen zijn prachtig helder en egaal van kleur. Bij 5 lux blijven de Samsung en Honor achter bij de rest en de foto’s van de Nokia hebben dan wel erg veel ruis. De Moto­rola en TCL zullen dan waarschijnlijk het beste bevallen – maar ze kunnen niet tippen aan de veel duurdere toptoestellen uit onze test (zie c’t 05/2020).

Nachtmodus en ultra-groothoek

Alle vijf de smartphones hebben een nachtmodus, maar die verbetert de foto’s nauwelijks bij 20 lux. Soms worden ze zelfs nog slechter. De langere belichting maakt de foto’s van de Motorola bijvoorbeeld nauwelijks helderder, maar wel modderiger. Alleen de Samsung laat een verbetering zien, waarbij de foto’s worden uitgesneden. Fotografie in de nachtmodus met nog minder licht hebben we met deze toestellen dan ook niet meer getest. Voor sfeervolle foto’s ‘s nachts heb je een topsmartphone nodig.

De extra ultra-groothoeklenzen van de Honor, Nokia, Samsung en TCL bevinden zich op een vergelijkbaar niveau. Bij sommige situaties is de extra camera praktisch en vervangt die de panoramafunctie. Dat gaat echter altijd ten koste van de beeldkwaliteit – vlakke kleuren en weinig scherpte gaan op dit moment blijkbaar samen met de ultrabrede hoek bij smartphones.

Aansluitingen en verbindingen

De testmodellen zijn voorzien van de gangbare LTE-banden voor de Nederlandse en Belgische markt. Daarnaast hebben alle modellen twee simkaartsleuven en je kunt een ­microSD-kaart erin stoppen. Twee simkaarten én een microSD-­kaart tegelijkertijd kan alleen bij de Nokia en Samsung. Alle smartphones volgen de trend om de telefoon­speaker in een kleine gleuf in de rand van de behuizing te verbergen. Alleen Motorola maakt daar wat meer ruimte voor – en dat is het waard. Je hoeft het toestel dan niet precies aan je oor te houden om je gesprekspartner goed te kunnen horen. Telefoongesprekken klinken met de Samsung wat blikkerig, maar aan de andere kant is het geluid voor je gesprekspartner aangenaam duidelijk. De Motorola produceert meer achtergrondgeluiden. Toen we met de Honor 9X belden, werd aan de andere kant geklaagd over een wat ­mager geluid.

Twee simkaarten tegelijk met een geheugenkaart is vaak niet mogelijk.

Alle toestellen in deze test hebben een 3,5mm-­aansluiting. Het is daarnaast de moeite waard om de Bluetooth-specificaties nader te bekijken, want Honor en Samsung bieden geen hoogwaardige audio­transmissie met de aptX-codec, de andere toestellen wel. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze worden opgeladen via USB type-C. Tot voor kort was dat niet vanzelfsprekend in deze prijs­klasse.

Opladen en accuduur

Wat de accuduur betreft is de Samsung M30s de duidelijke leider met zijn enorme 6000 mAh. Hij brak geen bestaande records, maar kan bij alle accuduurtests meekomen met de topmodellen en doet het soms beter. Het oled-panel van de Samsung vraagt vooral veel van de accu bij het weergeven van heldere gebieden, waardoor hij bij de wifitest zijn voorsprong weer kwijtraakt. Ondanks zijn flinke accu is de Samsung met 188 gram overigens geen zwaargewicht, van de geteste exemplaren is alleen de Nokia met zijn 180 gram lichter.

Ook met de Motorola G8 Plus moet je de dag makkelijk kunnen doorkomen. De accuduur van de Nokia 7.2 is een beetje teleurstellend, met gemiddeld iets meer dan de helft van wat de Samsung haalt bij alle vier de metingen. Als ze eenmaal aan de lader hangen, moet je bij alle apparaten een beetje geduld hebben tot de accu weer vol is. Alleen de Nokia en de TCL hebben daar minder dan twee uur voor nodig. Toptoestellen zoals de OnePlus 7T hebben maar 48 minuten nodig.

Testresultaten

Honor 9X

Honor 9X

De Honor 9X is in zekere zin een buitenbeentje. Ondanks de Amerikaanse handelsbeperkingen wordt hij geleverd met de Google-diensten via het moeder­bedrijf Huawei. Blijkbaar is dat mogelijk doordat de Honor 9X technisch gezien gebaseerd is op de Huawei P Smart Z – en voor dat toestel was Huawei in staat om de nodige licenties te verkrijgen voordat het embargo ­begon.

Met de eigen EMUI-schil over An­droid heen heeft het ook een van de meest uitgebreide gebruikersinterfaces van deze test. De vele standaard geïnstalleerde apps zoals de muziekspeler en de bestandsmanager kunnen heel praktisch zijn. Aan de andere kant is het vervelend dat ze je proberen te verleiden om Huawei-diensten te gebruiken, zoals de eigen cloud. Ook het verwijderen daarvan is slechts in beperkte mate mogelijk. Het kleurrijke display met hoge helderheidswaarden zorgt ervoor dat de bonte gebruikers­­interface extra hard binnenkomt.

Ongebruikelijk in deze prijsklasse is de oplossing voor de frontcamera, die alleen uit de behuizing omhoog komt als dat nodig is. Anders zit hij erin geschoven. Het gevolg is een display zonder enige uitsparing. De hoofdcamera is geschikt voor snapshots onder goede omstandigheden, maar heeft problemen als het licht minder wordt. Afgezien daarvan doet de 9X gewoon mee in de test en valt positief noch negatief op. De SoC zet fatsoenlijk prestaties neer, de accuduur is keurig. Alleen de slechte videostabilisatie is storend.

Pluspunten

  • enorm scherm
  • solide prestaties

Minpunten

  • schokkerige video-opnames

Bekijk deze smartphone

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Motorola G8 Plus

Motorola G8 Plus

Motorola doet het goed in het middensegment. De succesvolle G-serie is al jaren populair en de achtste editie daarvan geeft weinig aanleiding waarom dat in de toekomst zou veranderen. De camera is een van de betere in de prijsklasse. Het nut van de extra camera die alleen kan filmen valt echter te betwisten. Foto’s daarvan kun je alleen krijgen in de vorm van stilstaande beelden uit de opgenomen video. De video’s in ultra-­groothoekformaat worden horizontaal opgenomen door de camera, die 90 graden gedraaid is als je de tele­foon rechtop houdt. De opnames zijn goed gestabiliseerd. Je moet je niet laten misleiden door het rijtje lenzen aan de achterkant: de G8 Plus maakt slechts foto’s met één brandpuntsafstand.

Daarbij krijg je dan wel prestaties die voldoen voor dagelijks gebruik, een goede gebruiksduur van de accu en een scherm dat flink fel kan. Het is ook prettig dat de G8 Plus onderdeel is van het Google Android-Enterprise-­Recommended-­programma. Dat garandeert dat beveiligingspatches het apparaat drie jaar lang binnen 90 dagen zullen bereiken. Voor gebruikers voor wie apparaatbeveiliging belangrijk is, kan het daarom een goed alternatief zijn voor de Nokia 7.2 met Android One. De concurrentie komt uit eigen huis: de One Vision heeft een iets betere camera en ontvangt dankzij Android One nog sneller updates dan de G8 Plus. De One Zoom – waarop ondanks de naam Android One ontbreekt – heeft een beter scherm en drie brandpuntsafstanden.

Pluspunten

  • update-belofte
  • goede camera ...

Minpunten

  • ... met één brandpuntsafstand

Bekijk deze smartphone

Nokia 7.2

Nokia 7.2

De Nokia 7.2 is inmiddels alweer de derde generatie van Nokia’s middenklasse-model. Een pluspunt van deze Nokia 7.2 is de deelname aan Googles Android One programma. Android One betekent niet alleen dat je de originele Android-gebruikersinterface krijgt om mee te werken, maar ook dat je ge­garandeerd drie jaar beveiligings­updates gaat krijgen. Hoewel de sobere gebruikersinterface ongetwijfeld een kwestie van smaak kan zijn, is de lange updateperiode een groot pluspunt voor de veiligheid. Dat geldt zeker in deze prijsklasse, maar dat is ook zelfs in het high-end segment geen enkele vanzelfsprekendheid.

In vergelijking met zijn voorganger, de Nokia 7.1, is de displayuitsparing voor de frontcamera (de notch) kleiner geworden en is het display zelf gegroeid. Het panel is het helderste van de geteste lcd-modellen en weet ook te scoren met zijn aangenaam krachtige kleuren. In een donkere omgeving kan het echter minder prettig zijn om naar het scherm te moeten kijken omdat het zelfs met de minimale instellingen relatief fel oplicht.

In vergelijking met zijn voorganger heeft de camera van de Nokia 7.2 een ultragroothoeklens erbij gekregen. Met die lens kun je acceptabele foto’s maken, maar ze zien er een beetje bleek en vervaagd uit. Zoals verwacht presteert de hoofdcamera beter, die kleuren natuurlijker weergeeft – maar dan wel met relatief veel ruis. Aan de andere kant zijn onderwerpen vrij gedetailleerd en scherp.

Pluspunten

  • drie jaar beveiligingsupdates
  • helder scherm

Minpunten

  • korte accuduur

Bekijk deze smartphone

Samsung Galaxy M30s

Samsung Galaxy M30s

De Samsung Galaxy M30s valt vooral op door zijn 6000mAh-accu, die zorgt voor de langste looptijd in deze test. Het is haalbaar om het toestel met één lading gedurende twee dagen te gebruiken. Het oled-paneel overtuigt, door de goede resolutie van 1080p steekt het display af tegen dat van de quasi-­voorloper Samsung J6 met zijn slechts 720p. De hoofdcamera maakt wat fletse foto’s, die met HDR kunnen worden verbeterd.

In het donker weet de Samsung de foto’s het meest op te lichten en worden de kleuren ook goed getroffen. Dat ziet er goed uit op het smartphonescherm, maar op een grotere monitor valt het op dat het lichter maken wel ten koste gaat van de details.

De groothoekcamera is veel minder scherp en kleurrijk dan de hoofdcamera. De M-serie is vooral voor de Aziatische markt bedoeld, maar is bijvoorbeeld via Amazon wel verkrijgbaar.

De Samsung Galaxy M30s heeft een gebruikers­interface die One UI heet, net als bij de prijzige S10-modellen van dezelfde fabrikant. Die UI voegt allerlei extra functies toe aan het Android-­besturingssysteem, maar presteert al met al beter dan de voorganger ervan, Touchwiz.

De optische aanpassingen zijn ook uitgebreid. De gebruikersinterface biedt onder andere de mogelijkheid om apps te dupliceren als je twee simkaarten gebruikt, en maakt het mogelijk om eenvoudig thema’s te installeren. Vervelend is wel dat voor dat laatste een Samsung-account vereist is.

Pluspunten

  • uitstekende accuduur
  • fraai oled-scherm

Minpunten

  • slechte camera

Bekijk deze smartphone

TCL Plex

TCL Plex

Een nieuwkomer die niet nieuw is: de Plex is de eerste smartphone die TCL onder eigen naam verkoopt. Maar die Chinese fabrikant heeft veel ervaring met smartphones als producent van Blackberry- en Alcatel-toestellen. TCL zelf is vooral bekend als display­fabrikant – en dat is juist een zwak punt bij de Plex. Of het nu gaat om contrastwaarden, helderheid of kijkhoekafhankelijkheid: het is op geen enkel punt top. Het panel is niet echt slecht, maar we hadden wel wat meer verwacht. Vooral omdat TCL speciale beeldverbeteringssoftware genaamd NXTVISION in het besturingssysteem heeft geïntegreerd. De Plex is het enige apparaat dat een kleuraanpassing aan het omgevingslicht biedt, vergelijkbaar met de techniek in recente iPhones.

Het debuut is al met al toch succesvol: we zochten tevergeefs naar echte minpunten. De prestaties, de accuduur en de camera zijn oké. Het apparaat zelf maakt een hoogwaar­dige indruk en valt op met een camera­balk op de glanzende achterkant. De aangepaste gebruikersinterface herinnert een beetje aan die van Xiaomi. Als je niet houdt van de Android-­navigatiebalk, kun je het toestel ook volledig via gebaren bedienen. Terugkeren naar de laatst geopende app of de multitaskingweergave openen is dan mogelijk met een veeg omhoog vanaf de rechter of linker onderrand van het scherm.

Het merk TCL is hier nog niet zo gangbaar, maar al wel te vinden op bijvoorbeeld Amazon.

Pluspunten

  • bruikbare foto’s in het donker
  • krachtige SoC met veel RAM

Minpunten

  • scherm wat donker

Bekijk deze smartphone

In de tabellen hebben we benchmarks, beoordelingen en andere gegevens van de geteste modellen verzameld.

middenklasse smartphone prijs prestatie camera review test resultaten accuduur benchmark gegevens tabel

Klik op de tabellen voor een vergroting (in pdf-formaat).

Conclusie

Ook voor 300 euro zijn er goede mobiele telefoons die voldoen voor dagelijks gebruik. Vooral Samsung, Motorola en Nokia onderscheiden zich van de rest. Als je een lange accuduur en groot oledscherm belangrijk vindt, ga je voor de Samsung. Nokia heeft een sterk verkoopargument: Android One. Dat garandeert je drie jaar lang regelmatige beveiligingsupdates – geen vanzelfsprekendheid in deze ­prijsklasse. Misschien wel het beste ­totaalpakket vind je bij Motorola. Ook het debuut van TCL is succesvol. De prestaties, accuduur en de camera zijn allemaal solide. Honor scoort met het grootste scherm en een display zonder uitsparing.

De grootste concurrentie voor een aantal van deze toestellen komt eigenlijk uit eigen huis van de fabrikanten. Voor Samsung-liefhebbers kan een elegantere Galaxy A50 een optie zijn. Motorola heeft een vergelijkbaar geprijsde camerasmartphone in het portfolio met de One Vision. De Google Pixel 3a is iets duurder, maar krijgt zijn updates rechtstreeks van Google en heeft een camera die – ondanks slechts één brandpuntsafstand – beter presteert dan deze toestellen uit het middensegment. Maar als je je fotocamera niet wilt vervangen door een smartphone en je niet bezighoudt met veeleisende 3D-games, dan zijn de apparaten uit deze test perfect voor je. Grote displays, een lange batterijduur en voldoende prestaties blijken ook voor deze prijs mogelijk.

(Marcel Jossifov, Robin Brand, Stefan Porteck en Marco den Teuling, c’t magazine)

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er